Quantcast

Ferguson Ariva TT - dvoutunerový HDTV PVR satelitní přijímač

| Tisk

Satelitní přijímače Ferguson polské firmy Telstar jsou čtenářům tohoto webu jistě dobře známy. Již několikrát zde byly různé modely představeny. Současnou vlajkovou lodí této firmy je model Ferguson Ariva TT HD PVR. Jedná se o dvoutunerový satelitní přijímač s vestavěným pevným diskem, který umožňuje příjem SDTV i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1280x720p, 1920x1080i, 720x576p, 720x576i.


obrázek
Pohled na přijímač Ferguson Ariva TT

V přijímači jsem měl vestavěný pevný disk 250 GB. Ferguson Ariva TT HD PVR má dva plně nezávislé tunery s možností přijmu obou norem DVB-S i DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264 s možností záznamu dvou programů najednou (a to i HDTV kanálů) na vestavěný pevný disk a možnost třetí program sledovat.

Popis přijímače

Na první pohled běžný satelitní přijímač v černém provedení s velkým logem firmy Ferguson. Rozměry přijímače (W x H x D) jsou 360 x 60 x 280 mm. Přednímu panelu dominuje 12 místný VFD display, který zobrazuje čísla předvoleb a samozřejmě názvy programů. Dále je zde ještě několik základních tlačítek pro obsluhu přijímače. Pod odklopným víčkem nacházíme dva otvory pro CI moduly, jeden USB 2.0 port (typ A) a čtečku univerzálního dekodéru.


obrázek
Menu přijímače Ferguson Ariva TT: Hlavní menu

Na zadním panelu jsou dvě dvojice F konektorů (vstup a výstup tuneru 1 a 2), dva konektory SCART (video + TV), optický audio SPDIF konektor, dva audio cinch výstupní konektory, jeden cinch video výstupu a RS 232 konektor. Navíc jsou zde tři konektory kompozitního výstupu YUV a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV.

Nechybí zde síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a další tři USB 2.0 porty (dva typu A jeden typu B).


obrázek
Menu přijímače Ferguson Ariva TT: Info lišta

Součástí balení je také velmi pěkně zpracovaný polský manuál (český překlad se připravuje), HDMI kabel a YUV kabel, klasický video – audio kabel a loop through kabel (propojka mezi tunery).

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině, bez diakritiky, s občasnými překlepy nebo nepřeloženými názvy. Grafika je standardní, přijímač nabízí dva skiny, osobně se mně moc grafika nelíbila. Struktura menu je přehledná a pohyb v menu svižný.

První nabídkou v menu je „Instalace“. Zde můžeme vyhledávat nové programy, k dispozici je jen 32 družic (další družice lze přidat přes editor). Vyhledání můžeme nechat na automatice nebo použít vyhledávání ruční podle parametrů (včetně PIDů). Přijímač podporuje DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a má i funkci USALS. V tomto menu můžeme také upravovat a přidávat jednotlivé transpondéry, který pak slouží pro automatické vyhledávání programů.


obrázek
Menu přijímače Ferguson Ariva TT: Rozšířené informace z EPG

Druhou nabídkou v menu je „Kanal“. Zde můžeme programy editovat (přesouvat, mazat, přejmenovat, uzamknout). Můžeme mazat dokonce celé satelity najednou. Kanály můžeme řadit do osmi favoritních skupin, které lze přejmenovat.

Třetí nabídka v menu je „PVR“. Zde nastavujeme časovač jednotlivých záznamů na vestavěný pevný disk. Zadává se čas začátku a čas konce záznamu. Samozřejmě je pro programování časovače výhodné použít EPG, můžete tak naprogramovat až 50 událostí. Je zde možnost také pevný disk zformátovat. Rovněž se tady dozvíme, kolik volného místa na disku nám ještě zbývá.

Čtvrtou nabídka v menu je „Výběr“. Nacházíme zde údaje o nastaveném čase a pásmu, dětskou pojistku, nastavení jazyka menu, zvukového doprovodu a titulků (ty se dají vypnout). Můžeme zde také nastavit různé typy výstupního videosignálu na SCART konektoru (CVBS, RGB a S-video). Samozřejmostí je nastavení normy 4:3 nebo 16:9 (to pracuje i v režimu SCART u HDTV programů). Je zde možné také nastavit průhlednost menu, vestavěného teletextu a dobu trvání informační lišty.


obrázek
Menu přijímače Ferguson Ariva TT: Seznam programů

Předposlední nabídkou v menu je „Další“. Zde máme možnost provést upgrade přijímače pomocí USB Flash disku, zálohovat kanály a je zde nastavení síťového rozhraní LAN.

Poslední nabídkou v menu je „Status“. V této nabídce najdeme informace o použitém hardwaru a firmwaru a přístup k CI modulům a k vložené kartě ve vestavěném dekodéru.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný oficiální firmware 1.04.1A (z 18.9.09) dostupný na oficiálních stránkách výrobce. Přijímač byl schopný vyhledat kanály v normě DVB-S v plném rozsahu SR 1 – 45 Msym/s. Rychlost vyhledávání je standardní. V normě DVB-S2 byla situace podstatně horší, můj odhad je rozsah SR cca 10 – 31 Msym/s.

Přijímač nenalezl ani arabský paket LBC (SR 5 Msym/s) na družici Eutelsat W6, který většina běžných HDTV satelitních přijímačů dokáže naladit.


obrázek
Menu přijímače Ferguson Ariva TT: Nastavení antény

Prodleva při přepínání programů byla standardní, nebyla vyšší ani u SCPC programů ani u programů vysílaných ve vysokém rozlišení. Obraz i zvuk byl výborný. Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 8000 programů.

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech.

S dálkovým ovládáním jsem ale příliš spokojený nebyl. Směrovost byla příjemně široká, ale velké množství tlačítek těsně u sebe značně znepřehledňovalo situaci.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext s pamětí na 800 stran. České znaky se většinou zobrazují v pořádku kromě velkých písmen s diakritikou (ale najdeme zde občasné chyby v interpunkci). Teletext vestavěný v televizním přijímači pracuje také.

Tradiční test příjmu v C pásmu byl opět proveden na mé oblíbené pozici, tedy na ruském satelitu Express MD1 na 80° východně. Signál je zde poměrně slabý, takže jsem si zároveň mohl ověřit citlivost tuneru. Citlivost tuneru byla vynikající.


obrázek
Menu přijímače Ferguson Ariva TT: Manuální vyhledávání programů

Přijímač umí přehrát fotografie ve formátu JPG (formát BMP neumí), tato funkce pracuje pouze v režimu HDMI (přes SCART fotografii nezvětšíte na celou plochu obrazovky). Jiné typy souborů jako např. mp3 přijímač neumí přehrát.

Zahřívání přijímače není vysoké i přes vestavěný pevný disk. Je zde totiž zabudován poměrně tichý výkonný ventilátor.

Přijímač není schopen se současným firmwarem zpracovat AAC audio stopu. Přijímač rovněž disponuje funkcí Timeshift, kterou lze v menu deaktivovat nebo nastavit její délku.

Přijímač také podporuje funkci PIP (obraz v obraze) a to pouze přes HDMI (HDTV kanály nelze zobrazit v režimu PIP).

Spolupráce s CI moduly a s vestavěným univerzálním dekodérem

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako Irdeto Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, T-Rex a Diablo Wi-Fi. Všechny moduly pracovaly bezvadně a s mírnými problémy i modul Diablo Wi-Fi. Rovněž byly testovány různé kombinace těchto modulů v obou CI slotech. Problém byl s CI slotem 1 (horní), kde obraz vypadával (HW nebo SW chyba).


obrázek
Menu přijímače Ferguson Ariva TT: EPG

Při současném použití dvou modulů Cryptoworks s kartami Skylink a CS Link se neobjevovala žádná rušivá hláška.

Informace o vložené kartě (např. Skylink karta v Cryptoworks modulu apod.) se zobrazovaly korektně. Přepínaní mezi zakódovanými programy bylo standardní.

Ve čtečce univerzálního dekodéru jsem vyzkoušel karty Skylink a CS Link (Gital), obě pracovaly bez problémů. Bohužel přijímač nedokáže zobrazit informace o platnosti aktivačních zápisů na kartě, tak jako je tomu u certifikovaných dekodérů Cryptoworks.

EPG

Elektronický programový byl docela dobře graficky zpracován. Bohužel pouze režim mřížka, podrobné informace se zobrazují v malém okně.

Velikost písma v info liště je velmi malá, podrobné informace o pořadu mají použité větší písmo.


obrázek
Menu přijímače Ferguson Ariva TT: Rozhlasový mód

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České znaky se na programech Skylink, UPC Direct a CS Link zobrazovaly v pořádku, problém byl ale se slovenštinou.

Azbuka na kanálech paketů NTV plus a Tricolor TV se zobrazovala korektně. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

V přijímači byl pevný disk SATA Seagate 2,5“ o kapacitě 250 GB (maximum dle výrobce je kapacita 1TB). Jednalo se o disk určený pro multimediální použití. Proto s ním také nebyly žádné problémy jak při SD tak i při HD nahrávání a přehrávání.


obrázek
Menu přijímače Ferguson Ariva TT: Výpis zaznamenaných pořadů na HDD

Přijímač umožňuje dva programy současně nahrávat a nezáleží na tom, jestli jsou vysílány v HD nebo SD kvalitě a současně třetí program sledovat. Samozřejmě zde již je vhodné využít obou vestavěných tuneru s připojením např. na TWIN LNB a mít možnost nahrávat současně ze dvou různých transpondérů.

Přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, která je vložena do univerzálního dekodéru. Takže veškeré nahrávky máte v dekódovaném tvaru.

Jiná situace je v případě použití CI modulu. Zde již karta sdílena není a i když v návodu se hovoří o převodu nahrávky ze zakódovaného tvaru na dekódovaný tvar, tak mě tato funkce nepracovala.


obrázek
Menu přijímače Ferguson Ariva TT: Rychlost přenosu dat do PC

Nahrávka má příponu „.TP0“, která se používá u všech PVR modelů firmy Ferguson nebo Homecast. Převod na klasický MPEG-2 je možný např. pomocí programu ProjektX.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, a 8x (rychleji to bohužel přístroj zatím neumí). Převíjení funguje bezvadně i u HD nahrávek. Zpomalené převíjení je možné v rychlostech 1/2x, 1/4x, 1/8x. Pozor nahrávka začne až po cca 6 sekundách po stisku příslušného tlačítka (i když je HDD neustále v provozu).

Ferguson umožňuje použít posuvník ve speciální liště pro rychlý přesun nebo můžeme zvolit přímo hodnotu v procentech. Samozřejmostí je možnost vytváření záložek v záznamech a skákat po nich.

Pro přenos záznamů z vestavěného pevného disku lze použít buď externí pevný disk (flash disk) připojený USB port naformátovaný souborovým systémem FAT32. Bohužel na flash disk nelze přímo nahrávat! Další omezení, se kterým jsem se setkal, je že přijímač akceptuje pouze určité typy flash disku, poměrně velmi úzký okruh se kterým jsem se zatím ještě nesetkal.


obrázek
Menu přijímače Ferguson Ariva TT: Aktualizace firmware z USB

Druhá elegantnější možnost je propojení přijímače pomocí USB portu typu B s PC a použití programu ArivaTwin USB 1.0.2 a tak přenášet záznamy z disku Fergusonu na disk v PC. Přenosová rychlost je více než skvělá, cca 23 MB/s! (za pomocí LAN 100 Mbit/s bychom takové rychlosti nikdy nedosáhly – zde je teoretické maximum 12,5 MB/s)

LAN je zatím spíše jako dekorace, plánuje se její využití pro upgrade přijímače přes internet. Pomocí tlačítka FUNC můžete manuálně volit výstupní rozlišení obrazu v režimu HDMI.



Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. Nejjednodušší je použití USB Flash disku s formátem FAT32, kde si příslušný firmware nakopírujeme z PC. Tuto možnost jsem použil já, upgrade proběhl naprosto bez problémů. Druhá možnost je využití sériového portu RS232 a programu HDUpgrader 2.25.


obrázek
Menu přijímače Ferguson Ariva TT: Informace o S/W a H/W přijímače

Na editaci programů v PC se používá např. editor HCEdit nebo SetEdit od Wolfanga Litzingera.

Závěrem bych rád poděkoval za zapůjčení přístroje na praktické testy firmě olmiSat s.r.o ( http://www.olmi.cz/), Vltavská 2A, Brno.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články