Quantcast

Analogové vysílání ČT1 z vysílače Praha - Strahov skončí 4. ledna 2010

| Tisk

logo Česká televize ukončí analogové zemské vysílání ČT1 z vysílače Praha – Strahov, vypnuto bude 4. ledna 2010 před půlnocí. Od 8. prosince 2009 je signál označený piktogramem a textovou lištou.

Česká televize pokračuje v uvolňování kmitočtového spektra. V pondělí 4. ledna 2010 ukončí provoz analogového zemského vysílání ČT1 na 32. kanálu ze stanoviště Praha – Strahov. Tento městský vysílač pokrývá část metropole a jeho signál ladí také někteří diváci v blízkém i vzdálenějším okolí hlavního města.

Analogové zemské vysílání ČT1 ze Strahova je od 8. prosince 2009 označené obvyklými grafickými prvky vloženými přímo do obrazu. Lidé přijímající první program České televize analogově z vysílače Praha – Strahov nyní na Jedničce v pravém spodním rohu obrazovky vidí piktogram v podobě čtyř čtverečků a vlevo vedle nich průběžně se zobrazující textovou lištu s bližšími informacemi a doporučením, aby si zajistili digitální příjem.

Textová lišta bude od 8. do 20. 12. 2009 vkládána do vysílání průběžně, od 2. do 4. 1. 2010 pak zůstane v obrazu trvale. Během Vánoc, Silvestra a Nového roku zmizí, aby nerušila při sledování svátečního programu. Od 21. 12. 2009 do 1. 1. 2010 tedy diváci uvidí jen piktogram.

Analogové zemské vysílání ČT1 na 32. kanálu z vysílače Praha – Strahov bude jednou pro vždy ukončeno v pondělí 4. ledna 2010 těsně před půlnocí na 5. 1. 2009.



Digitální zemské vysílání veřejnoprávního multiplexu se všemi čtyřmi programy České televize lze v Praze a středních Čechách naladit na 53. kanálu. Signál DVB T šíří v rámci lokální jednofrekvenční sítě (SFN) vysílače Praha - město – Žižkov (vertikální polarizace), Praha – Cukrák (horizontální polarizace) a Votice – Mezivrata (horizontální polarizace). Pro příjem je potřeba set-top-box či digitální televizor s DVB T tunerem, dále nepoškozená, správně nasměrovaná, pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Pozornost je nutné věnovat případně zapojeným zesilovačům a rozbočovačům. Ve většině bytových domů je bezpodmínečně nutná odborná úprava systémů společných televizních antén (STA), pokud ještě nebyly na digitální příjem připravené.

z informací ČT

redakce





Reklama




Vybrané články