Quantcast

Slovensko: DVB-T na Slovensku odstartuje v MPEG-2

| Tisk

logo Slovensko má již vybraný kompresní formát pro DVB-T. Řádné digitální terestrické vysílání (DVB-T) u našich východních sousedů bude šířeno ve formátu MPEG-2. Je to dobrá zpráva zejména pro domácnosti, které již vlastní set top box nebo nový televizor vybavený DVB-T tunerem s podporou jen MPEG-2.

Provozovatelem prvního, druhého a veřejnoprávního multiplexu bude společnost Towercom, vítěz tendru na provoz DVB-T sítě multiplexů. V technických požadavcích na set top box je zatím požadovaná podpora jen na MPEG-2. Modernější formát MPEG-4 je provozovatelem naznačován do budoucnosti.

obrázek Multiplex bude provozován s následujícími parametry:

modulace: 64-QAM
kódový poměr: 2/3
ochranný interval: 1/4

Celková kapacita každého multiplexu bude 19,906 Mbit/s.

Podle neoficiálních informací bude součástí prvního multiplexu pět programů - z toho dvou programů veřejnoprávní Slovenské televize (STV) - Jednotka (STV1) a Trojka (STV3) a tří komerčních kanálů - plnoformátové TV Markíza a TV JOJ a zpravodajská TA3.



První DVB-T multiplex musí být v provozu nejpozději k 31.12.2009. Je možné, že první technické testy budou zahájeny i dříve (před Vánocemi?).


obrázek

První DVB-T mux bude pracovat na kanálech 61 až 69 (viz. mapka).

Slovenská Rada pro vysílání a retransmisi (RVR), obdoba české RRTV, na svém posledním zasedání, které se konalo 8.12.2009, odňala televizním vysílatelům včetně MAC TV, s.r.o. (vlastník TV JOJ), MARKÍZA-SLOVAKIA spol. s.r.o. (vlastník TV Markíza) a Slovenská televízia kmitočty. Odebrané frekvence budou moci vysílatelé používat až do momentu, kdy akciová společnost Towercom je postupně využije při budování sítě digitálního terestrického TV vysílání na Slovensku. Jinými slovy: stávající analogové TV vysílače budou vypínány až v závislostech na potřebě uvolnění kmitočtů pro potřeby nastupujícího zemského digitálního vysílání.

podle informací dsl.sk, towercom

redakce





Reklama




Vybrané články