Quantcast

Firma Czech Digital Group spustila testy EPG

| Tisk

logo Společnost Czech Digital Group, provozovatel DVB-T sítě 3, zahájila dnes ve 13:00 hodin provoz elektronického programového průvodce (EPG) pro zkušební účely. Tato doplňková služba je určena široké veřejnosti, prodejcům, dovozcům a výrobcům zařízení pro příjem digitálního vysílání ve standardu DVB-T (digitální terestrické vysílání).

Neveřejné testy probíhaly od začátku tohoto týdne. Dnes je tato služba dostupná oficiálně i pro veřejnost.

Technické testy EPG probíhají v celé síti 3 - CDG. Divákům terestrického vysílání se v multiplexu objeví nový kanál Test EPG, který obsahuje statický obrázek s testovacími znaky a informací o spuštěných testech operátora. Vedle nich je k dispozici i automaticky generované EPG - eventy - s různými testy elektronického programového průvodce. Operátor tímto krokem nabízí unikátní možnost, jak se seznámit s možnostmi EPG, které není jenom o názvu pořadu a jeho popisu ale demonstruje i další možnosti využití. Mezi ně patří možnost testování chování přístroje v různých znakových sadách, věkovém omezení (funkce rodičovské pojistky), žánry pořadů a mnoho dalšího.

logo technické parametry DVB-T vysílačů CDG:

síť 3
* síť 3, K46 (674 MHz), územní oblast Praha, vysílače Strahov, Ládví, Zelený pruh
* síť 3, K59 (778 MHz), územní olast Brno - město: vysílače Hády, Barvičova
* síť 3, K32 (562 MHz), územní olast Ostrava: vysílač Ostrava Hladnov
* síť 3, K52 (722 MHz), územní olast Západní Čechy: vysílače Plzeň-Krašov, Sušice-Svatobor
* síť 3, K59 (778 MHz), územní olast Praha: vysílače Cukrák, Žižkov


* síť 3, K55 (746 MHz), územní olast Ústí nad Labem: vysílač Buková Hora
* síť 3, K22 (482 MHz), územní olast České Budějovice: vysílač Kleť

Chtěli bychom touto službou nabídnout odborně připravený nástroj ke kontrole kvality zobrazování EPG. Náš test umožní každému uživateli, který má možnost přijímat signál digitální sítě č. 3, aby si svůj přijímač sám otestoval a zjistil, jak se jeho přijímač vyrovnává nejen s českým či jiným jazykem, ale i např. se zobrazením jednotlivých kategorií pořadů a dalších doprovodných informací, které mohou být vysílány v EPG,“ řekl webu parabola.cz Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group.

DVB-T i satelitní multiplexy používají pro české EPG znakovou sadu ISO-6937. Většina dnes prodávaných set top boxů na našem trhu tuto znakovou sadu podporují. Liší se ale rozsahem vypisovaných informací. Některé set top boxy (či televizory a jiné přístroje pro sledování DVB-T) nezobrazují kompletní informace - obvykle rozšířené informace o pořadu. To je právě chyba. Testy EPG pomohou celému prodejnímu řetězci odladit set top boxy.

DVB-T síť CDG obsahuje programy Z1, Public TV, Rádio Proglas a nově test TV kanál s EPG. V pražském multiplexu je navíc i Prima HD a TV Noe. Tyto všechny programy mají k dispozici EPG.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články