Quantcast

Česká verze AXN na satelitu Eurobird 16

| Tisk

logo Na satelitu Eurobird 16A byl dnes spuštěn test českého feedu hlavního kanálu AXN. V rámci paketu Sony Pictures International se objevil nový kanál pod označením AXN-Czech, včetně dvou virtuálních předvoleb AXN-Czech-Cze a AXN-Czech-Eng lišící se jen audio stopou (česká, respektive anglická).

Nová kanálová pozice AXN-Czech patří programu AXN, který je určen pro území České republiky a Slovenska. Spuštění nové mutace je dobrou zprávou pro náš trh a zejména diváky, kteří si přejí lokalizovaný program včetně upoutávek a reklam.

Na území bývalé federace se dnes vysílají dvě mutace hlavního programu AXN - AXN Central Europe a AXN Romania. Ten první je společný pro český, slovenský, maďarský a bulharský trh. AXN Romania je původně určena pro rumunský trh. Pro potřeby platformy Digi TV byla rozšířena o možnost šíření na českém, slovenském a maďarském trhu. Dnes zmíněná platforma vysílá obě verze - tedy AXN CE a AXN Romania.

technické parametry:

satelit: Eurobird 16(A) (16°E)
kmitočet: 10,911 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 5/6
norma: DVB-S
service ID: 1863, 1864, 1865
video PID: 600
audio PID: 601 (česky), 602 (anglicky)
kódování (CA systém): Power VU



České AXN může najít uplatnění v kabelových a IPTV sítích v ČR a SR a dále například v satelitní platformě CS Link . Ostatní sítě Digi TV a UPC Direct zřejmě zůstanou u multiteritoriálních verzí s ohledem na další trhy, kde působí.

AXN Czech vysílá v rámci multiplexu Sony Pictures International spolu s dalšími verzemi a programy AXN, Animax a SET. V paketu jsou dále šířeny programy AXN Central Europe (také v CZ jazyce), AXN Romania (také v CZ jazyce), AXN Polska, AXN Deutschland, AXN Adria, AXN Bulgaria, AXN Crime (také v CZ jazyce), AXN Sci-Fi (také v CZ jazyce), AXN Crime Polska, AXN Sci-Fi Polska, Animax Deutschland, AXN South Africa a SE Africa. Celkem je v paketu 14 televizních kanálů.

Úkolem multiplexu Sony Pictures International na pozici 16°E je zajistit distribuci programů do kabelových, satelitních a IPTV sítí. Vysílání z tohoto balíku kanálů není určeno pro DTH (individuální příjem) s výjimkou AXN Adria určený pro abonenty Total TV v zemích bývalé Jugoslávie.

Paket Sony Pictures International se původně vysílal na stejné pozici ale jiném satelitu a frekvenci - Eutelsat W2 a 11,324 GHz. Vysílání muselo být na tomto kmitočtu nečekaně ukončeno kvůli technickým problémům satelitu W2. Ve druhé polovině letošního roku zřejmě bude paket kanálů AXN přesunut opět na jinou frekvenci. Stane se tak až po vynesení satelitu Eutelsat W3B, který nahradí stávající (zejména) satelity Eutelsat Sesat a Eutelsat W2M.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články