Quantcast

ICECRYPT S2000C - satelitní PVR SD set top box

| Tisk

Pro nedostupnost Koscomu SDF5050 jsem před časem vyzkoušel tento přístroj, který pochází ze stejné dílny korejského fortisu jako uvedený Koscom. Ostatně i design a menu přístroje je velmi podobné. Protože DVB-T je u nás v koncích ještě dřívě než pořádně začalo, je zájem o satelitní příjem pořád obrovský a tak je i zájem o obyčejné SD přijímače. Tento přijímač má šanci stát se spolehlivým a přitom docela levným přístrojem v nabídce. Bohužel většina světových výrobců již přestává SD přístroje vyrábět a nebo šla prudce dolů kvalita – např. takový Humax CrOne a poslední dobou i CRCI je nesehnatelný a přitom záruční reklamce na tyto Humaxy nebyly téměř žádné.


obrázek

Nyní bych vás tedy chtěl seznámit s tímto satelitním přijímačem pro příjem volných i kódovaných programů v SD rozlišení

Základní parametry přijímače:
- Barva černá, české MENU, české EPG, teletext
- 1x čtečka karet
- 2x USB pro PVR funkce, aktualizaci FW a settingu
- 10000 předvoleb
- displej, zobrazující číslo předvolby nebo čas ve standby režimu
- blindscan (vyhledávání bez zadání parametrů)
-

obrázek

Vstupy a výstupy
- CVBS (na SCART a CINCH konektorech), RGB, YUV na TV SCART
- digitální audio výstup – optika/koax
- konektor SCART pro VCR
- UHF modulátor (21-69k nastavitelný v menu přijímače)
- 2x USB port pro aktualizaci firmware, settingu a PVR funkce
- LNB-IN a LOOP
- RS232 rozhraní (sdílení karty, nahrání firmware a settingu)

Do přijímače je opět nutné nahrát neoficiální firmware pro změnu Conax čtečky na UNI s podporou cryptoworks. Podpora Cryptoworks CS Link /Skylink a UPC karet je nyní bezproblémová. Oprávnění na kartu chodí stejně rychle jako v certifikovaných čtečkách jiných přijímačů a v menu přijímače se dají zcela bezproblémů přečíst oprávnění. Po této stránce tedy ani tento přijímač nemá žádné problémy. Na místě je ovšem nutné upozornit, že je nutné nahrát poslední verzi FW – 1.18.07, v předchozí verzi byly problémy se Skylink a CS Link kartami – neustále se vypisovala hláška o inicializaci karty.

Ladění programů

Ladění programů jakož i základní nastavení je zcela standardní a pro znalého nečiní žádný problém. Přijímač má ruční i automatické ladění, nicméně k přijímači je dostupný setting editor a aktualizace settingu je navíc VELMI jednoduchá přes USB flash disk. Klasické ladění tak je opět možné omezit na minimum.K dispozici jsou samozřejmě běžné funkce pro mazání, přesun i přejmenování, uzamčení programů, stejně tak jako pro práci s favortiními seznamy přímo v menu přijímače.

Menu přístroje je kompletně v češtině se správnou diakritikou. Reakce na povely z ovladače je přiměřeně rychlá, přijímač se nezasekává a netuhne. Struktura menu i grafické provedení je shodné s Koscom SDF5050.

Podpora Diseqc a motoru – Přijímač podporuje protokol 1.0 i 1.1, stejně tak i motorové příkazy diseqc 1.2/USALS. Práce s motorem i mě dostupnými přepínači byla bez větších problémů – v podstatě přijímač chodil s EMP162/164/168-V2, DSC304 a Koscom diseqc přepínačem bez problémů, pomalejší přepnutí jsem zaznamenal na svém domácím rozvodu, kde ovšem je kaskáda několika přepínačů a kombinace několika LNB vč. monobloku při poměrně velké délce vedení.

PVR funkce

Přijímač je jednotunerový, takže se dá nahrávat a současně sledovat jiný program jen z aktuálního transpondéru. Nahrávání jsem testoval na USB flash disk Kingstone 2 a 4 Gb a na externí 2,5“ disk Toshiba 320Gb, napájený přímo z USB portu. Žádný zásadní problém jsem nezaznamenal, přijímač detekoval připojený disk do několika sekundy a byl připraven nahrávat. Programování časovače pro nahrávání je velmi jednoduché – buďto je možné zadat čas záznamu přímu v menu časovače nebo nastavit pomocí EPG. Nečekejte však žádné funkce pro práci se záznamem, střih. Nahrávka je ve formátu TS, další zpracování je možné provést na PC. Disk je formátován systémem FAT32, formátování je možné provést přímo z menu přijímače.

Popis menu přijímače

Hlavní nabídka má celkem 5 voleb. Všimněte si, že struktura je shodná s koscomem i dříve testovaným Optiboxem. První z nich je instalace. Obsahuje volby pro nastavení sat.antény - parametrů LNB, Diseqc přepínačů nebo motoru, provádí se zde ladění programů (pokud nepoužijeme některý z dostupných settingů a jeho nahrání přes USB) a obsauje volbu pro zálohu nastavení přijímače do vnitřní paměti – k tomu slouží volba Systém zpětně obnovit, které obsahuje tři další možnosti – reset do továrního nastavení, zálohu aktuálního nastavení vč. programů a obnovu z této zálohy.


obrázek

Další volba slouží pro práci se seznamem programů – jejich třídění, mazání, přejmenování, úpravu favoritních skupin a další běžné funkce pro práci s naladěnými programy.


obrázek

V menu Konfigurace provádíme základní nastavení přijímače – tedy nastavení času a čas.pásma, správa časovače pro nahrávání, dětský zámek, jazykové nastavení menu, titulků a zvukového doprovodu, obrazový výstup, RF kanál a normu modulátoru.




obrázek

V menu CA je informace o vložené kartě, stlačením OK na ovladači se dají zobrazit podrobnější informace o kartě . Protože přijímač má jen jednu čtečku, obsahuje tato volba jen jednu jedinou položku, kde se zobrazí systém karty a nebo hlášení o nevložené kartě.


obrázek

Poslední položka v menu je Příslušenství. Tato položka obsahuje nástroje pro přehrávání multimediálních položek na USB disku (MP3, JPEG a vlastní nahrávky), dá se zde uložit nastavení na USB disk – položka Přenos dat. Pod volbou Recording Option se skrývá nastavení PVR funkcí – např. Povolení timeshiftu apod... Poslední dvě volby jsou Kalendář a Kalkulačka a je tu i několik jednoduchých her.


obrázek

Závěrem

Jednoduchý a snad spolehlivý přijímač z dílny osvědčeného výrobce si určitě získá nejednoho nenáročného zákazníka. Za přijatelnou cenu nabízí docela dost a v této cenové kategorii mu není moc co vytknout. Přijímačů této značky je více modelů – brzy by měl být dostupný i model s alfanumerickým displejem a dostupný je i HD model.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články