Quantcast

Digi TV: Vypínání Nagravision 2 dorazilo na Slovensko

| Tisk

logo Společnost RCS/RDS, poskytovatel multiregionální satelitní placené televize Digi TV, pokročila v odpojování starého systému Nagravision 2. Ten již nepoužívá u prvních dvou slovenských digitálních programů - TV Doma a JOJ Plus. Vše nasvědčuje tomu, že proces vypínání starého kódování dorazil na Slovensko.

Po čistě placených stanicích Minimax a Animal Planet jsou TV Doma a JOJ Plus dalšími kanály, které jsou nyní dostupné abonentům pay-tv služby Digi TV jen s novými kartami. Zároveň tím i byl znemožněn příjem programů na tzv. ilegálních dekodérech - tedy bez řádné abonence.

Jako první slovenské programy k odpojení starého systému N2 si provozovatel vybral druhé okruhy slovenských komerčních televizí TV Markíza a TV JOJ - tedy TV Doma a JOJ Plus. Očekává se, že v následujících dnech se vypínání starého kryptovacího systému bude týkat zejména programů, které vysílají v českém nebo slovenském jazyce.

V pokročilém stádiu vypínání "děravého" systému Nagravision 2 je v Rumunsku, Maďarsku, Srbsku a Chorvatsku. Jen programové nabídky pro český a slovenský trh se vypínání starého systému dotýkalo minimálně.

Výměnu přístupových karet zahájil operátor již v loňském roce. Tehdy se výměna týkala jen rumunského trhu. Prvními vypnutými programy ze starého kódování byly letos v únoru PPV (pay per view) kanály DigiFilm 1 a DigiFilm 2. O dva měsíce později došlo k vypnutí N2 u dalších programů a postupné vypínání programů probíhá dodnes.

Prolomený kódovací systém Nagravision 2 způsoboval (a způsobuje) nemalé finanční ztráty poskytovateli placené televize. Z tohoto důvodu musel provozovatel vyměnit abonentům karty za nové, aby mohl vypnout starý systém.

technické parametry: TV Doma

satelit: Intelsat 10-02 (1°W)
kmitočet: 12,531 GHz
polarizace: vertikální
SR: 23340
FEC: 3/4
norma: DVB-S
modulace: QPSK
kódování (CA systém): Nagra Media Access (Nagravision 3 a 4)

technické parametry: JOJ Plus

satelit: Intelsat 10-02 (1°W)
kmitočet: 12,687 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500


FEC: 3/4
norma: DVB-S
modulace: QPSK
kódování (CA systém): Nagra Media Access (Nagravision 3 a 4)

Platforma Digi TV vstoupila na český a slovenský trh v průběhu roku 2006. Zákazníky oslovila zejména nízkou cenou předplatného a také širokou multikanálovou nabídkou žádaných tématických kanálů. Postupem času se stala leaderem v poskytování placené televize na Slovensku a v Česku. Svoji pozici na trhu s placeným vysíláním hodlá posílit spuštěním česko-slovenské verze sportovního kanálu DigiSport, který divákům přinese mimo jiné přímé přenosy z fotbalové Premier League.

Digi TV dále působí v Rumunsku, Maďarsku, Srbsku a Chorvatsku.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články