Quantcast

ČT přeladí kvůli rušení také analogový vysílač ČT1 Hodonín

| Tisk

logo Kvůli vzájemnému rušení analogového a digitálního vysílání Česká televize přeladí v noci na 3. 9. 2010 analogový vysílač ČT1 velkého výkonu Hodonín – Babí lom z 33. na 35. kanál.

Česká televize ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi a Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) dořeší vzájemné rušení analogového a digitálního vysílání na 33. kanálu na Moravě. Přeladí analogový vysílač ČT1 velkého výkonu Hodonín.

Analogové zemské vysílání ČT1 ze stanoviště Hodonín – Babí lom se v noci ze čtvrtku 2. září na pátek 3. září 2010 přesune z dosavadního 33. kanálu na 35. kanál. Změna si vyžádá krátkou výluku vysílání. Diváci přijímající ČT1 analogově z Babího lomu budou muset následně znovu naladit předvolbu, pod níž mají ve svém televizoru první program České televize uložený. Není vyloučeno, že některé anténní systémy, zejména STA v bytových domech, budou vyžadovat zásah odborníka.


obrázek


Analogový signál ČT1 z Babího lomu na novém 35. kanálu by dle výpočetního modelu mohl rušit analogové převaděče ČT2 v Moravském Krumlově na Znojemsku, ČT1 ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku a ČT1 v Částkově na Uherskohradištsku. Reálný stav bude ověřen v následujících dnech kontrolními měřeními, na jejichž základě bude rozhodnuto o případném přeladění těchto analogových vysílačů malého výkonu na náhradní kmitočty.

Vzájemné rušení analogového a digitálního vysílání v některých částech Moravy vyplývá z Technického plánu přechodu (TPP), v jehož rámci Český telekomunikační úřad přidělil 33. kanál digitálním vysílačům ČT velkého výkonu Zlín – Tlustá hora a Valašské Klobouky – Ploštiny (v řádném provozu od 1. 9. 2010). Stejná frekvence však byla již historicky využívána několika analogovými vysílači velkého i malého výkonu, jež se nacházejí v dosahu digitálního vysílání z Tlusté hory a Ploštin. Kmitočtová kolize tedy byla očekávána a následně reálně ověřena kontrolními měřeními. Česká televize nechce divákům působit nepříjemnosti nečekaným předčasným vypínáním analogového vysílání, proto iniciovala přeladění rušených analogových vysílačů. Na náhradní kmitočty už byly přeladěné analogové převaděče ČT1 Slušovice, ČT1 Liptál a ČT1 Lužná II i analogový vysílač ČT1 velkého výkonu Olomouc – Radíkov (podrobnosti v tiskové zprávě).




obrázek


Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT





Reklama




Vybrané články