Quantcast

Změny ve vysílání ČT z Pradědu k 30. 9. už signalizuje i textová lišta

| Tisk

logo Česká televize od 6. září vkládá do analogového vysílání ČT1 i ČT2 z vysílače Jeseník – Praděd vedle piktogramu i textovou lištu s informacemi o blížících se změnách: 30. září vypnutí analogové ČT2, přeladění analogové ČT1 a spuštění digitálního vysílání ČT.

Piktogram a textová lišta signalizují změny
Analogové zemské vysílání ČT1 i ČT2 z vysílače Jeseník – Praděd je od 4. srpna 2010 označené piktogramem, symbolem v podobě čtyř čtverečků v pravém spodním rohu obrazovky. Nyní od 6. září 2010 se vedle něj začala zobrazovat navíc i textová lišta upozorňující na brzké změny ve vysílání České televize z Pradědu. Podle piktogramu a textové lišty diváci snadno poznají, že přijímají programy ČT z vysílače Jeseník – Praděd a musí se tedy připravit na následující kroky, které budou realizovány 30. září 2010:

Změny na vysílači Jeseník – Praděd | 30. září 2010
Na vysílači Jeseník – Praděd proběhne ve středu 29. září 2010 od 8:00 do 15:00 hodin výluka analogového vysílání. Během té bude analogové vysílání ČT2 přesunuté z náhradní do nové vysílací antény a také bude připravena technologie pro digitální vysílání ČT z nového anténního systému. Těsně před půlnocí ze čtvrtka 30. září na pátek 1. října 2010 pak na Pradědu nejprve definitivně skončí analogové vysílání ČT2 na 50. kanálu, na tento kmitočet bude posléze z 36. kanálu přesunuté analogové vysílání ČT1 a na uvolněném 36. kanálu následně 1. října 2010 v brzkých hodinách začne řádný provoz digitálního vysílání všech čtyř programů České televize (multiplex veřejné služby).

Diváci v dosahu vysílače Jeseník – Praděd se mohou setkat s několika variantami, na kterých programech vidí piktogram a textovou lištu. Podle toho předem ví, jak se jich změny chystané na 30. 9. 2010 dotknou:

§ Vidíte piktogram a lištu na ČT1 i ČT2? Po 30. 9. vám zůstane zachován pouze analogový příjem programu ČT1, který se ve vašem televizoru přesune na předvolbu, pod níž máte nyní uložený program ČT2. Předvolba, na níž máte nyní uložený program ČT1, zůstane prázdná. Program ČT2 bude možné naladit již jen digitálně (společně s programy ČT1, ČT24 a ČT4 v rámci veřejnoprávního multiplexu).

§ Vidíte piktogram a lištu jen na ČT1? Po 30. 9. vám zůstane zachován pouze analogový příjem programu ČT2 (příjímáte z jiného vysílače). Program ČT1 bude možné naladit již jen digitálně (společně s programy ČT2, ČT24 a ČT4 v rámci veřejnoprávního multiplexu).



§ Vidíte piktogram a lištu jen na ČT2? Po 30. 9. vám zůstane zachován pouze analogový příjem programu ČT1 (příjímáte z jiného vysílače). Na předvolbě, pod kterou máte ve vašem televizoru nyní uložený program ČT2, se objeví rovněž program ČT1. Není vyloučené, že program ČT2 naladíte digitálně (společně s programy ČT1, ČT24 a ČT4 v rámci veřejnoprávního multiplexu), ale garantovat to nelze.

Analogové převaděče ČT závislé na signálu z Pradědu
Analogové vysílání ČT z Pradědu přebírá více než sto analogových převaděčů zejména v Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském a Pardubickém kraji. Piktogram a textovou lištu tedy na svých obrazovkách registrují i diváci přijímající ČT1 a/nebo ČT2 z těchto analogových vysílačů malého výkonu závislých na zdrojovém signálu z Pradědu. V případě analogových převaděčů ČT2 je zmiňovanými grafickými prvky správně signalizováno vypnutí k 30. září 2010. U analogových převaděčů ČT1 je přebírání signálu označeného piktogramem a textovou lištou jediným reálným technickým řešením, tyto analogové vysílače malého výkonu zůstanou prozatím v provozu. Po 30. 9. 2010 na nich dojde pouze k výluce vysílání v řádu několika hodin až dnů – po vypnutí jejich primárního analogového signálu na 36. kanálu bude potřeba přeladit je na nový primární signál na 50. kanálu. Podrobnosti o řešení analogových převaděčů závislých na vysílači Jeseník – Praděd Česká televize zveřejní v průběhu září.

Informační kampaň ČT
Česká televize od začátku září rozšiřuje informační kampaň ke změnám na vysílači Jeseník – Praděd. V územní oblasti Jeseník bude distribuováno bezmála 850.000 letáků do schránek obyvatel, v prostředcích hromadné dopravy budou vyvěšené plakáty, regionální rozhlasové stanice budou vysílat upozorňující spot. Aktuální informace o digitalizaci bude nadále zařazovat zpravodajství ČT, všechny podstatné informace diváci najdou také v teletextu ČT1 na straně 650, podrobnosti jsou jim k dispozici na stránkách internetového speciálu www.digict.cz a s individuálními dotazy se mohou obrátit na horkou linku digitalizace Diváckého centra ČT – telefon 261 13 74 74 (denně od 7:30 do 20:00 hodin).

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT





Reklama




Vybrané články