Quantcast

Raketa Proton M vynesla satelit SES 5

| Tisk

Nosná ruská raketa Proton M vynesla do vesmíru nový telekomunikační satelit SES 5 pro lucemburského satelitního operátora SES (Astra). Start po mnoha odkladech proběhl podle plánu - 9. července 2012 ve 20:38 hodin středoevropského času. Mise rakety - vynesení satelitu na orbit skončí 10. července 2012 na 5:50 hodin našeho času. Za start rakety se satelitem SES 5 zodpovídá společnost International Launch Services (ILS).

SES 5 (dříve známý jako Sirius 5 či Astra 4B) byl zhotoven a dodán společností Space Systems/Loral (SS/L), předním výrobcem komerčních družic. Kosmický aparát bude sloužit na orbitální pozici 5 stupňů východně, vedle družice Astra 4A.

Satelit SES 5 je vybaven 36 transpondéry v Ku pásmu a až 24 aktivními transpondéry v C pásmu. V Ku pásmu bude mít dva svazky - jeden bude sloužit zákazníkům ve skandinávských a pobaltských zemích (až 12 se šířkou pásma 36 MHz a 7 se šířkou 33 MHz) a druhý v subsaharské Africe. Podobně i v C pásmu budou k dispozici dva svazky - jeden s globálním pokrytím a druhý s pokrytím západní polokoule od Evropy, po Afriku a Střední východ.

Satelit má také kapacitu v Ka pásmu, která umožní flexibilní provoz mezi Evropou a Afrikou. Dále na SES 5 bude také kapacita v L pásmu pro European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS). Kapacita EGNOS byla vyvinuta Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Evropskou komisí (EK) a pomůže ověřit, zlepšit a informovat o přesnosti navigačních signálů v Evropě.

Diváci ve střední Evropě budou moci naladit transpondéry v Ku pásmu se severského svazku (mapa číslo 1) a v C pásmu transpondéry z obou svazků.


obrázek

mapa číslo 1 - Footprint SES 5, Nordic beam, Ku pásmo


obrázek

mapa číslo 2 - Footprint SES 5, Sub Saharan Africa beam, Ku pásmo


obrázek

mapa číslo 3 - Footprint SES 5, Global beam, C pásmo


obrázek

mapa číslo 4 - Footprint SES 5, East-hemi beam, C pásmo

Družice SES 5 je navržena pro poskytování direct-to-home (DTH) služeb, širokopásmové a námořní komunikace, VSAT aplikací v Evropě, Africe a na Středním východě.

Vybrané parametry SES 5



cílová pozice: 5°E
pokrytí: jižní Afrika, severní Afrika, Evropa, Atlantský oceán
nosná raketa: Proton Breeze M
výrobce družice: Space Systems/Loral
počet transpondérů: 36 (Ku pásmo), až 24 (C pásmo), kapacita v Ka i L pásmu
polarizace: lineární (Ku, Ka pásmo), kruhová (C pásmo)
očekávaná životnost: 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články