Quantcast

Řecko je bez veřejnoprávní TV a rozhlasu. ERT a ERA nevysílají

| Tisk

V Řecku došlo k překvapujícímu a nečekanému rozhodnutí. S okamžitou platností byly uzavřeny programy řeckého veřejnoprávního vysílatele ERT. O jejím konci rozhodla řecká vláda.

Tato změna vstoupila v platnost o půlnoci v úterý na středu. Zastaveno bylo vysílání tří hlavních veřejnoprávních televizních stanic a to ET-1, ET-3 a NET ale také i mezinárodní ERT World, ERT HD ve vysokém rozlišení a také kompletní rozhlasová nabídka ERA. O práci přišlo 2656 lidí.

Rozhodnutí o konci řeckého veřejnoprávního vysílatele způsobil šok. V celé Evropě bylo možné sledovat vysílání ERT World. V současné době je její pozice bez obsahu. Stejně tak jako hlavních rozhlasových stanic ERA.




V rámci řecké satelitní platforma Nova se na pozicích ET-1, ET-3, ERT HD a NET objevila černá obrazovka s informacemi v EPG o zastavení vysílání. Vysílání bylo ukončeno 11. června 2013 zhruba ve 21:55 hodin středoevropského času. První skončil kanál ET-3.

Na níže uvedeném videu je posledních 30 sekund vysílání, vysílání pak bylo zastaveno.

Přestávají fungovat také internetové stránky veřejnoprávního vysílatele.

Podle vlády je veřejnoprávní vysílatel ERT příkladem nehospodárnosti a plýtvání s veřejnými penězi. Náklady na údržbu ERT se pohybují kolem 300 milionů EUR ročně, což je ve srovnání s komerčními vysílacími skupinami o 3x až 7x více. ERT měla 4x až 6x více zaměstnanců ale také méně diváků.

Případ okamžitě komentovala Evropská vysílací unie (EBU), která v dopise řeckého premiéra požádala o odvolání rozhodnutí o ukončení ERT a zdůraznila, že "pokud by byly přijaty radikální změny v systému veřejnoprávního vysílání, lze provést pouze na základě otevřené a demokratické debaty v Evropském parlamentu - a ne jednoduchá dohoda mezi ministry vlády". EBU je tak šokováno rozhodnutím o konci ERT. Tehdejší EIR byl jedním ze zakladatelů Evropské vysílací unie v roce 1950.

Náhlá změna vedla také k protestu přes sídlem ERT. Sešli se zde zaměstnanci, zástupci kultury, zástupci opozice, kteří také kritizovali přijatá opatření. Demonstrace se zúčastnilo zhruba 2 tisíce lidí.

Náhlé uzavření veřejnoprávní televize ERT v Řecku mají být spojeny se závazkem země snížit do roku 2015 počet zaměstnanců ve veřejném sektoru o 15 tisíc lidí.

Nyní se čeká na restrukturalizaci veřejnoprávního média. Kanál by se měl vrátit v mnohem skromnějším prostředí. Podle neoficiálních informací má být veřejnoprávní vysílání obnoveno po dovolených. Výrazně se má snížit počet zaměstnanců pomocí transparentní organizační struktury a využívat zkušeností z jiných veřejnoprávních vysílacích organizací. Vláda očekává, že úspory dosáhnou 100 milionů eur za rok. Nový vysílatel, který nahradí ERT, má využívat satelitní šíření a nové technologie, aby lépe propagoval Řecko v na mezinárodní scéně.

Evropská vysílací unie (EBU) na podporu vysílání ERT spustila vysílání na dvou frekvencích na satelitu Eutelsat 7A (7°E). Každý přenos využívá 6 MHz pásmo.

technické parametry:



Eutelsat 7A (7°E)
* tp. B1 (11,024 GHz, pol. H, SR: 4937, FEC: 3/4; DVB-S2/8PSK)
* tp. B2 (10,959 GHz, pol. V, SR: 4937, FEC: 3/4; DVB-S2/8PSK)

Je otázkou, jak dlouho bude toto vysílání v provozu.

využito informací satkurier.pl, euronews, ERT, EBU

redakce





Reklama




Vybrané články