Quantcast

Raketa Proton vynesla satelity Express AT1 a Express AT2

| Tisk

logo Dva nové televizní satelity Express AT1 a Express AT2 vynesla v noci na neděli nosná ruská raketa Proton M se startovacím blokem Breeze M. Obě družice se podařilo vynést na cílovou orbitální pozici. Obě družice si objednal ruský satelitní operátor RSCC (Russian Satellite Communications Company) a jsou součástí ruského federálního kosmického programu pro období let 2006 až 2015.

Raketa Proton M s ruskými satelity Express AT1 a Express AT2 odstartovala v noci na 16.3.2014 v 1:08 hodin středoevropského čaus ze startovacího komplexu 81 kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Šlo o druhý úspěšný start Protonu v letošním roce a 395. let ve své historii. Družice jsou určeny pro poskytování televizního vysílání ve východní Evropě a Rusku, resp. Asie a Dálného východu. Pro diváky ve střední Evropě bude zajímavá především družice Express AT1, která může přinést oživení na pozici 56°E.

Express AT1

Satelit Express AT1 zhotovily a dodaly společnosti ISS Reshetnev a Thales Alenia Space na bázi platformy Express 1000H. Družice je vybavena 32 transpondéry v Ku pásmu, které budou mít za úkol pokrývat východní Evropu a Rusko. Družice s pracovní pozicí 56°E bude mít 2 vysílacími svazky - ten první široký svazek (wide beam) pokryje zejména západní a střední Rusko, Pobaltí, Ukrajinu, kde bude EIRP dosahovat maxima kolem 52 dBW, zatímco druhý východní svazek je určen pro pokrytí západní a střední Sibiře s EIRP až 52 dBW. Východní svazek budou využívat ruské platformy Trikolor TV Sibir a NTV Plus Vostok.

Express AT1 nahradí stávající družice Bonum 1 a DirecTV-1R, které jsou již na konci své životnosti. Technický stav obou satelitů neumožňuje rozvíjet byznys na pozici 56°E.


obrázek

▲ mapa č. 1 - Footprint satelitu Express AT1, pozice 56°E, Ku pásmo, široký svazek (wide beam), zdroj: RSCC


obrázek

▲ mapa č. 2 - Footprint satelitu Express AT1, pozice 56°E, Ku pásmo, východní svazek (east beam), zdroj: RSCC

vybrané technické parametry - Express AT1

satelit: Express AT1
cílová orbitální pozice: 56°E
výrobce satelitu: ISS Reshetnev a Thales Alenia Space
počet transpondérů v Ku pásmu: 32
platforma: Express 1000H
hmotnost satelitu: 1726 kg
výkon družice: 5880 Watt
stabilizace: tříosá
očekávaná životnost: 15 let

Express AT2

Druhým pasažérem na palubě nosné rakety Proton M byla družice Express AT2. Družici společně vyrobily a dodaly společnosti ISS Reshetnev a Thales Alenia Space na bázi platformy Express 1000K. Satelit je určen pro poskytování datových a televizních služeb na pozici 140°E. Kapacita kosmického aparátu je 16 transpondérů v Ku pásmu, které mají za cíl pokrýt Asii a Dálný východ.


obrázek

▲ mapa č. 3 - Footprint satelitu Express AT2, pozice 140°E, Ku pásmo, fixní svazek (fixed beam), zdroj: RSCC

vybrané technické parametry - Express AT2

satelit: Express AT2
cílová orbitální pozice: 140°E
výrobce satelitu: ISS Reshetnev a Thales Alenia Space


počet transpondérů v Ku pásmu: 16
platforma: Express 1000K
hmotnost satelitu: 1427 kg
výkon družice: 3000 Watt
stabilizace: tříosá
očekávaná životnost: 15 let

foto: Roscosmos

redakce





Reklama




Vybrané články