Quantcast

Ariane 5 vynesla satelity Astra 5B a Amazonas 4A

| Tisk

Společnost Arianespace vynesla na orbitální dráhu dva telekomunikační satelity - Astra 5B a Amazonas 4A. První bude zajímavý i pro diváky ve střední Evropě.

Start nosné rakety Ariane 5 ECA se dvěma pasažéry na palubě Astra 5B a Amazonas 4A po mnoha odkladech proběhl bez problémů. Raketa odstartovala v sobotu 21.3.2014 ve 23:04 hodiny středoevropského času (19:04 místního času) z kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany. Byl to již 73. start Ariane 5 v řadě a druhý start Arianespace v letošním roce.

Astra 5B

Satelit Astra 5B pro lucemburského satelitního operátora SES (Astra) zhotovila a dodala společnost Airbis Defence and Space (Toulouse, Francie) na základě vysoce spolehlivé platformy Eurostar E3000. Satelit bude pracovat na orbitální pozici 31,5°E a bude vybaven 40 transpondéry v Ku pásmu v 36 MHz ekvivalentu a také 6 transpondéry v Ka pásmu.


obrázek
Footprint: Astra 5B, wide beam, Ku pásmo, plánovaná pozice 31,5°E. Mapa: SES

Astra 5B rozšíří transpondérovou kapacitu a geografický dosah pro střední a východní Evropu, Rusko a země SNS. Satelit je určen pro DTH, DTC a distribuční trasy pro digitální terestrické sítě. Satelit je také vybaven kapacitou v L pásmu pro European Commission’s European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS). EGNOS pomůže ověřit, zlepšit a reportovat spolehlivost a přenost pozice signálů v Evropě.


obrázek
Footprint: Astra 5B, high power beam, Ku pásmo, plánovaná pozice 31,5°E. Mapa: SES

Astra 5B při startu vážila 5724 kg. Očekávaná životnost je 15 let.

Společnost Airbus Defence and Space v současnosti dokončuje pro SES (Astra) novou družici Astra 2G, která bude vynesena ještě v tomto roce. Astra 5B byla 107. satelitem zhotovený společností Airbus Defence and Space a vynesený firmou Arianespace.

Družice Astra 5B bude vybavena dvěma svazky pokrytí v Ku pásmu - wide beam, high power beam. Wide beam poskytne pokrytí západní části Ruska, zemí SNS, Turecka, Rumunska, Bulharska, Řecka, části Polska, Slovenska a Maďarska. Pro příjem bude postačovat parabola od průměru 60 cm. Horší příjmové podmínky budou v Česku. Přes ČR bude signál klesat. High power beam poskytne pokrytí střední, východní a jihovýchodní Evropy. V Česku a na Slovensku bude příjem transpondérů možný s parabolami od průměru cca 60 cm.

Amazonas 4A

Amazonas 4A vyrobila společnost Orbital Sciences Corporation na základě platformy GEOStar-2.4. Satelit při startu vážil kolem 3.000 kg. Kosmický aparát je vybaven 24 aktivními transpondéry v Ku pásmu. Vysoce výkonný satelit poskytne široký rozsah telekomunikačních služeb v zemích Jižní Ameriky. Očekávaná životnost je 15 let.

Amazonas 4A je v pořadí 25. satelit zhotovený Orbital Sciences Corporation a vynesený Arianespace. Amazonas 4A je v pořadí osmým španělským satelitem vynesený Arianespace. Společnost vynesla družice Hispasat 1A a 1B v roce 1992 a 1993. V letech 2005 a 2006 Hisdesat, dceřiná firma Hispasatu, si vybrala Arianespace pro vynesení družic XTAR-Eur a Spainsat, dále Amazonas 2 a Hispasat 1E v roce 2009, resp. 2010. Arianespace také vynesla satelit Amazonas 3 v únoru loňského roku.

vybrané technické parametry - Astra 5B

satelit: Astra 5B
cílová orbitální pozice: 31,5°E
výrobce satelitu: Airbus Defence and Space
nosná raketa: Ariane 5
platforma: Eurostar 3000L
počet transpondérů: 40 v Ku pásmu (BSS, 33 MHz), 6 v Ka pásmu, L pásmo
pokrytí: střední Evropa, SNS, Rusko
životnost satelitu: 15 let



vybrané technické parametry - Amazonas 4A

satelit: Amazonas 4A
cílová orbitální pozice: 61,0°W
výrobce satelitu: Orbital Sciences Corporation
platforma: GEOStar 2.4
nosná raketa: Ariane 5
počet transpondérů: 24 v Ku pásmu
pokrytí: Jižní Amerika
životnost satelitu: 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články