Quantcast

Novinka: LinkBox 7 - malý originál Skylink

| Tisk

Opět se mně dostala do rukou zajímavá novinka: satelitní přijímač LinkBox 7, který obsahuje interní certifikovanou čtečku karet Irdeto, která umožňuje používat ICE a IRDETO karty našeho satelitního poskytovatele služeb.


obrázek

▲ Obr č. 1 - LinkBox 7, přední panel

Parametry přijímače odpovídají „dospělým“ přijímačům (alespoň co se týče velikosti). V dnešní době však pokročila jak miniaturizace, tak i výkon čipů, a tak již není problém všechny funkce poskládat do velmi malého prostoru.

Ale zase pěkně od začátku. Krabice je velmi poutavá a barevná, hlavním jejím prvkem je právě upozornit na originální interní čtečku karet, která umožní bez problémů používat nové karty firmy Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 2 - LinkBox 7, přepravní obal

Obsah balení je také standartní, malé rozměry se ve dnešní době dosahují zejména používáním externích zdrojů. Na druhou stranu právě externí napájení 12 V oslovuje další skupinu zákazníků, kteří mají zájem o přístroje určené k mobilitě. A tento přijímač splňuje vše – malý rozměr, externí napájení a snadné využití přístupových karet českého poskytovatele. Součástí testovacího balení byla i přístupová karta poskytovatele Skylink ve verzi M7 – Irdeto – viz popis PROMO akce v závěru recenze.


obrázek

▲ Obr č. 3 - LinkBox 7, obsah balení

Na přední straně přijímače nejsou žádný dvířka, jen sada tlačítek pro jednoduché ovládání a štěrbina pro vložení přístupové karty. Interní rozmístění součástek pak zajistí, že vložená karta je téměř celá v přijímači a vystupuje jen minimálně, pro možnost snadného vyjmutí.


obrázek

▲ Obr č. 4 - LinkBox 7, ovládání na předním panel + štěrbina s přístupovou kartou

Na zadní straně najdeme všechny dnes běžně používané konektory pro připojení satelitní antény, digitálního zesilovače s optickým vstupem, TV s vysokým rozlišením, lokální počítačové sítě, externí paměťové USB jednotky (s max. odběrem proudu 500mA), staršího monitoru nebo TV s analogovými vstupy obrazu a zvuku a dodávaného nebo jiného externího napaječe 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 5 - LinkBox 7, zadní panel

Dálkový ovladač je ergonomický a přehledný, příjemně velký do ruky s popsanými gumovými tlačítky. Jen nejčastěji používaná tlačítko pro přepínání kanálů a změnu hlasitosti jsou trochu utopená a schovaná v rozmístění dvoukruhového středu.


obrázek

▲ Obr č. 6 - LinkBox 7, dálkový ovladač

Vnitřní uspořádání jen ukazuje minimalistickou variantu přijímače, kde se prakticky jedná o jednu základní desku přišroubovanou v jednom výlisku plechu a jedním, snadno odnímatelným předním plastovým krytem.


obrázek

▲ Obr č. 7 - LinkBox 7, vnitřní uspořádání

Také přední tlačítka jsou osazena na základní desce a tak jsou tlačítka v předním krytu jen výstupky, dosahující k základní desce. Přijímač nemá žádný displej a jeho funkčnost indikuje jen jedna LED, schovaná za průsvitnou částí plastu předního panelu. Vedle ní je pak infračervený senzor pro příjem příkazů z dálkového ovladače. Na základní desce je jeden nevyužitý konektor, označený jako UART a několik dalších neosazených. Dá se tedy usuzovat, že bude tato deska použita i v jiných modelech, možná i s displejem a RS-232 rozhraním. I když je procesor osazen s přilepených chladičem, dodavatel mně potvrdil, že se jedná o čip BCM7358 (použitý i v přijímačích VU+), v jehož okolí se nachází 512 MB RAM a 32 MB flash NAND paměti.


obrázek

▲ Obr č. 8 - LinkBox 7, základní deska

Takže je na čase se podívat, jak tento zajímavý HW vlastně funguje. Ihned po prvním spuštění nás krátký průvodce jednoduše provede základním nastavením nejdůležitějších parametrů a ihned vyhledá kanály podle zvolených požadavků. Mezi ně patří i možnost vyhledat aktuální české nebo slovenské kanály. Nakonec se objeví seznam nalezených kanálů a můžeme přejít na sledování. Pokud je v přijímači vložena dodaná přístupová karta, je možné ihned sledovat zakódované kanály – PROMO karta Skylink ZDARMA se sama aktivuje a jeden měsíc máte možnost využít otevřeného přístupu ke všem kanálů tohoto poskytovatele a vybrat si tak, které balíčky si do budoucna předplatíte. Přímé přepínání kanálů je díky plně integrované čtečce Irdeto subjektivně o něco rychlejší, než u jiných Skylink Ready přijímačů. Protože jsem ale neměl puštěno více přijímačů najednou, je toto posouzení spíše hodně subjektivní.


obrázek

▲ Obr č. 9 - LinkBox 7, průvodce prvním nastavením a seznam kanálů

Samotné Menu, informační pruh i detaily sledovaného pořadu jsou jednoduché a přehledné a poskytují dostatek informací. Obsah nabídky není nikterak přehnaně přeplněný a jednoduše nás provádí všemi možnostmi využití přístroje.


obrázek

▲ Obr č. 10 - LinkBox 7, základní Menu


obrázek

▲ Obr č. 11 - LinkBox 7, detailní informační pruh kanálů

K dispozici je pochopitelně i elektronický průvodce programů, který přehledně zobrazí programy kanálů a umožní si požadovaný pořad zarezervovat pro přepnutí nebo nahrávání (na připojené USB zařízení).


obrázek

▲ Obr č. 12 - LinkBox 7, Elektronický programový průvodce (EPG)

V nabídce systémových informací můžeme najít data o systému, měřit úroveň signálu, resetovat všechna nastavení, aktualizovat firmware přijímače a dokonce i zjistit možnosti nastavení HDMI výstupu s ohledem na verzi vstupu TV přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 13 - LinkBox 7, systémové informace

V nabídce aplikací máme možnost využít připojení přijímače na Internet a sledovat pořady a nahrávky z YouTube, získávat informace o počasí u zadaných měst, poslouchat nepřeberné množství internetových rádií nebo dokonce číst informace z vědomostí databáze Wikipedie.


obrázek

▲ Obr č. 14 - LinkBox 7, obsah nabídky aplikací

Přehrávač YouTube je jednoduchý, přehledný a pomocí barevných tlačítek se dá vyhledávat odpovídající video nebo téma. Samotné přehrávání pak může probíhat buď společně se seznamem nalezených pořadů, nebo i samostatně na celé obrazovce. Plynulost přehrávání je pak velmi silně závislá na kvalitě a rychlosti připojení přijímače (celé domácí sítě) na Internet.


obrázek

▲ Obr č. 15 - LinkBox 7, seznam pořadů a přehrávání v YouTube

V nabídce Počasí je možné si nastavit jedno nebo více měst a nechat si zobrazit graficky velmi zdařilé aktuální počasí a předpověď na dalších několik dnů.


obrázek

▲ Obr č. 16 - LinkBox 7, detaily počasí zvoleného města

Další velmi zajímavou nabídkou je Internet Rádio – umožní uživateli vybrat si internetové rádio buď přímo podle znalosti jména rádia, nebo si může vyhledat z tříděného seznamu podle stylu požadované hudby. V každém z několika desítek žánrů hudby je možné najít i desítky stanic. Protože přenos hudby je oproti obrazu mnohanásobně datově méně náročný, stanice lze přijímač a přehrávat i s méně výkonným internetovým připojením.


obrázek

▲ Obr č. 17 - LinkBox 7, přehrávání internetového rádia

Co mě velmi mile překvapilo, byla možnost vyhledávat pomocí veřejné knihovny údajů a hesel: Wikipedie. S touto funkcí jsem se zatím v žádném standardně dodávaném firmwaru zatím nesetkal, přitom považuji Wikipedii za velmi silnou studnici vědomostí a právě při sledování pořadů se občas hodí si nějaký neznámý či nejasný pojem nebo údaj rychle oživit bez nutnosti pouštět počítač.


obrázek

▲ Obr č. 18 - LinkBox 7, úvodní obrázek nabídky Wikipedia


obrázek

▲ Obr č. 19 - LinkBox 7, zobrazení detailu hesla „Skylink (TV platform)“

Pokud k přijímači připojíme USB paměťové médium (flash disk nebo pevný disk – přijímač zvládá napájení externích pevných disků až do proudu 500mA), přijímač je naformátuje. Škoda že ve formátu Linux EXT4, který není tak snadno přenositelný do počítačů s operačním systémem Windows. Přijímač nahrává pořady na tento formát tak, aby byly přehratelné jen v tomto přijímači.

Dokonce pokud byste USB disk použili v jiném přijímači stejného modelu, pak pořady také nepřehrajete. To je totiž jedna z podmínek, aby přijímač dostal oficiální certifikace Skylink Ready. Nahrávky jsou přístupné a může je přehrávat kdokoliv. Pokud ale nastavíte na přístupové kartě rodičovskou ochranu a nahrávaný kanál ji podporuje, pak pořad půjde přehrát pouze po zadání PINu, který je uložený v kartě a používá se i pokud chcete pouze na daný kanál přepnout.


obrázek

▲ Obr č. 20 - LinkBox 7, informace o připojením USB zařízení

Další omezení se týká možností nahrávání – přijímač umí nahrávat jen jeden kanál, umožňuje však během nahrávání přepnout na jiný kanál, který vysílá na stejném transpondéru. Při pokusu nahrávat jiný kanál o nemožnosti informuje. Opět mám za to, že jsou to omezení a podmínky, stanovené Skylinkem. Pokud by přijímač umožňoval nahrávat třeba 4 a více kanálů, mohlo by to, při zapnutí funkce Surflock na přístupové kartě, začít blokovat kanály. Tímto Skylink předejde problémům s certifikovanými přijímači.


obrázek

▲ Obr č. 21 - LinkBox 7, přijímač neumožní nahrávat více jak jeden pořad

Zároveň při přepínání jasně ukáže, který kanál je nahráván a na které další je ještě možné přepnout.


obrázek

▲ Obr č. 22 - LinkBox 7, seznam kanálu při nahrávání (červeně nahrávaný kanál, světle možné přepnutí)

Při spuštění nahrávání tlačítkem dálkového ovladače a opakovaném stisku stejného tlačítka je pak možném nastavit délku nahrávání i jiné parametry a máme možnost vidět i zbývající prostor na připojeném médiu.


obrázek

▲ Obr č. 23 - LinkBox 7, rozšířené volby nahrávání

Uložené záznamy jsou pak viditelné ve správě souborů včetně detailů o nahrávce. S nahrávkou se ukládají i informace z EPG a tak jsou přístupné pro čtení i detailní informace o uloženém a přehrávaném pořadu. Barevná tlačítka na DO pak ovládají další funkce pro práci s uloženými záznamy. Zajímavá je funkce zamknutí nahrávky, kdy se před spuštěním takto zamknutého souboru přijímač nejprve zeptá na PIN. Touto funkcí pak můžeme zabránit dětem v přehrávání nevhodných nahrávek.


obrázek

▲ Obr č. 24 - LinkBox 7, seznam nahrávek a volby práce s nimi

K přehrávání a jeho ovládání slouží samostatná tlačítka na DO. S nahrávkou je uložen celý datový tok pořadu, takže je možné i při pozdějším přehrávání např. zvolit jinou zvukovou stopu.


obrázek

▲ Obr č. 25 - LinkBox 7, možnost výběru jazyků během přehrávání uloženého pořadu

Samozřejmostí je už dnes funkce časového posunu živého vysílání (TimeShift), kdy přijímač nahrává satelitní pořad a během tohoto ukládání si nahrávku můžeme prohlížet včetně pozastavení přehrávání, kdy nahrávání stále pokračuje dál.

Základní shrnutí parametrů:
- Procesor: BCM7358 (500 MHz 32-bit MIPS 3300 CPU)
- Flash paměť: 32MB
- RAM: 512MB (DDR3)
- 1x slot pro IRDETO
- Vstupní kmitočet tuneru: 950–2150 MHz
- Demodulace: DVB-S2 - 8PSK/QPSK, DVB-S QPSK - 2~45Mbps
- Transportní formát: MPEG-2/MPEG-4 Part10 AVC/H.264 HD HP@L4.0
- Podpora DiSEqC 1.0, 1.2 a USALS
- Rozlišení TV: 1920x1080i , 1280x720p, 720x576p ,720x576i @ 50 Hz
- Výstup zvuku: Mono, Stereo, Dolby Digital
- 1x HDMI
- 1x optický výstup zvuku
- 3x CINCH (video, zvuk L/P)
- 1x USB 2.0 (max. 500mA)
- 1x Ethernet LAN
- Napájení 12V/2A
- Maximální příkon: 24 W
- Příkon ve spánkovém módu: < 1W
- Rozměry: 200x126x40 mm

Závěr

Nový LinkBox 7 je velmi zajímavý satelitní přijímač, který svou jednoduchou obsluhou, nastavením a používáním osloví řady uživatelů. Jeho velkou předností je integrovaná čtečka Irdeto, která je přímo certifikovaná společností Skylink a tím zaručuje bezproblémové používání nejnovějších přístupových karet tohoto satelitního poskytovatele. Navíc malé rozměry, napájení 12V a nízká cena spolu s možností ukládat pořady na externí USB paměťové médium ho předurčují pro použití u zákazníků, kteří mají rádi levné, jednoduché a plně funkční zařízení. Síťové aplikace pak velmi rozšíří použití přístroje při připojení na Internet.

KladyZápory
Originální kompatibilní interní čtečka karet IrdetoNemožno v počítači přehrát a konvertovat nahrané pořady.
Rychlé přepínání zakódovaných programůNení možné na zformátovaný disk uložit multimediální obsah.
Malé rozměryNepřehrává soubory ze síťových disků.
Externí napájeníTlačítka změny kanálu a hlasitosti na DO nejsou výrazně odělena.
Optický výstup digitálního zvuku
Čtení záznamů Wikipedie
Nepřeberný seznam internetových rádií

Prodej přijímačů LinkBox 7 byl ve společnosti AB-COM spuštěný v limitované PROMO edici, která obsahovala v balení kromě přijímače i velmi zajímavý bonus: Skylink kartu M7. Tato PROMO edice se rychle vyprodala. Pro ty, komu tento PROMO balík s kartou Skylink utekl, mám od prodejce velmi zajímavou zprávu: když si koupíte přijímač LinkBox 7 bez karty od 1.3. do 30.4.2015, tak vám bude na vaší Skylink kartě aktivován prémiový balíček Mixbox z nabídky Skylink na jeden měsíc zadarmo. (Mixbox obsahuje 6 prémiových televizních programů: FilmBox Family, FilmBox Premium, FILMBOX HD, FightBox HD, DocuBox HD, EroXXX HD). Všechny podrobnosti a informace o této akci budou zveřejněny i na portále Parabola.cz.



Dále je možné si prohlédnout video se základní prezentací výrobku - ZDE.

Za zapůjčení děkuji firmě AB-COM.

Výrobek je možné si zakoupit na e-shopu prodejce za cenu 2790,- Kč s DPH.

Exklusivně pro server Parabola.cz

K. S. Ječný (www.jecny.cz)





Reklama




Vybrané články