Quantcast

Kde hledat přenosy závodů formule 1 zdarma

| Tisk

Startuje další ročník automobilových závodů formule1 (F1). Tato sezóna se od předchozích značně liší - zejména pro české a slovenské diváky skupin TV Nova a TV Markíza. Formule 1 se totiž přesunula na placené programy.

Společnost AMC Networks se pro následující tři sezóna stala držitelem exkluzivních vysílacích práv k vysílání přenosů Formule1 pro území České republiky a Slovenska. Hlavní závody + doprovodný program (tréningy, kvalifikace, reportáže, analýzy, dokumenty) budou k dispozici na placených sportovních programech Sport1 a Sport2, které jsou dostupné v SD i HD rozlišení. Oba programy budou souběžně poskytovat komentář v češtině a slovenštině.

Pro satelitní diváky jsou programy Sport1 a Sport2 k dispozici v satelitních sítích freeSAT, Skylink a Magio Sat. Tyto platformy pokrývají veškerý program, který bude AMC Networks vyrábět. Zákazníci české Digi TV budou mít, bohužel, smůlu - uvidí "doprovodný program" - tedy vše kromě hlavních závodů. Ty jsou totiž na programu Sport2.

Ve vysokém rozlišení (HD) je program Sport2 dostupný pro klienty Skylink a freeSAT by UPC Direct. První program SportTV v HD kvalitě v žádné satelitní platformě v ČR a SR nehledejte. Nikdo Sport1 HD do své nabídky nezařadil.

V DTH platformách pro diváky v Česku a na Slovensku

+ Sport1
+ Sport2 (SD)
+ Sport2 HD

Dostupnost Sport1 a Sport2 pro satelitní diváky


Skylink

+ Sport1
+ Sport2 HD

freeSAT by UPC Direct

+ Sport1
+ Sport2
+ Sport2 HD

Digi TV (pouze Česká republika)

+ Sport1

Magio Sat (pouze Slovensko)

+ Sport1
+ Sport2

Vedle domácích platforem je možné některý obsah ze závodů formule1 sledovat i na zahraničních programech. To může být jistou alternativou pro ty diváky, kteří mají satelitní přijímač a nejsou abonenty žádné placené televize. Určitou nevýhodou alternativních programů s F1 je absence českého či slovenského komentáře. S narůstajícím zájmem diváků o zahraniční programy a znalosti jazyků to již nebývá hlavní překážkou.

RTL Television, Sport1 (Německo)

U našich západních sousedů jsou přenosy závodů formule1 na programech komerčních stanic RTL Television a Sport1 (dříve DSF). Na německé Sport1 jsou k vidění některé tréningy, kvalifikační a hlavní závody mohou diváci sledovat na stanici RTL Television. Kompletní přenosy z F1 zajišťuje v Německu Sky Deutschland.

RTL a Sport1 jsou nejlépe dostupnou alternativou pro sledování přenosů z formule 1. SD verze programů jsou FTA na satelitním systému Astra (19,2°E). V HD rozlišení jsou stanice součástí platformy HD+.

technické parametry - RTL:
* Astra (19,2°E), freq. 12,188 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA

technické parametry - Sport1 Germany (dříve DSF):
* Astra (19,2°E), freq. 12,480 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA

Sport1:
+ vybrané tréningy

RTL
+ kvalifikace
+ závody

ORF (Rakousko)

V Rakousku drží vysílací práva na přenosy z F1 veřejnoprávní vysílatel ORF. Divákům nabízí kvalifikační jízdy i hlavní závody. Ostatní přenosy jsou na placené televizi Sky Deutschland. Závody z F1 jsou na programu ORF eins (ORF1). Ten je volně dostupný pro diváky pozemního digitálního vysílání z Rakouska. Na satelitu Astra (19,2°E) jsou programy ORF (vyjma ORF2 Europe) z důvodu omezení vysílacích práv zakódovány.

+ vybrané tréningy
+ kvalifikace
+ závody

BBC (Velká Británie)

O vysílací práva na F1 se ve Velké Británii dělí veřejnoprávní BBC s provozovatelem placené televize Sky UK. Polovinu kol (10) bude vysílat BBC, která je dostupná v SD i HD rozlišení. Ostatní přenosy budou k dispozici na placených programech Sky UK.

BBC vysílá své programy FTA ze satelitů Astra 2E a Astra 2F v britském svazku. Pro příjem těchto nekódovaných stanic je ve střední Evropě zapotřebí parabola o větším rozměru (150 až 240 cm podle místa příjmu).

+ kvalifikace
+ závody
+ HD
- 10 závodů

VGTRK (Rusko)

Ruská státní televize VGTRK (RTR) bude závody z F1 vysílat na programu Rossija2. Bohužel, tento program není dostupný v HD rozlišení. Rossija 2 je součástí nabídek placených platforem. Volné vysílání programu je k dispozici FTA na satelitu Jamal 401 (90°E) v Ku pásmu.

+ kvalifikace
+ závody
- HD

Duna TV (Maďarsko)

Maďarská veřejnoprávní televize MTVA bude přenosy z F1 vysílat na programu Duna TV. Po restrukturalizaci se přesunou na nově vzniklý kanál M4. Stanice Duna TV vysílá volně ze satelitu Eutelsat 9A (9°E) a je k dispozici z maďarských pozemních multiplexů. Zatím není známo, zda v době přenosů F1 bude satelitní signál kódován.

+ kvalifikace
+ závody



technické parametry - Duna TV (SD):
* Eutelsat 9A (9°E), freq. 12,207 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA

technické parametry - Duna TV (HD):
* Eutelsat 9A (9°E), freq. 11,958 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA

využito informací wikipedia.org

redakce





Reklama




Vybrané články