Quantcast

AXAS E4HD 4K Ultra HD - rychlý UHD přijímač s podporou KODI a multibootu

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme novinku na našem trhu, která nese označení AXAS E4HD 4K Ultra HD. Jedná se o slušně vybavený UHD linuxový satelitní přijímač s podporou komprese HEVC/H.265. Přijímač má zabudovaný jeden satelitní tuner a k dispozici má jeden slot pro vložení dalšího tuneru.

Server parabola.cz se stává prvním odborným webem u nás, který čtenářům přináší exkluzivní podrobnou recenzi tohoto přijímače. Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče, která se specializuje na linuxové přijímače, máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, přední pohled (foto výrobce)

Srdcem přijímače je výkonný dvoujádrový procesor Broadcom BCM 7252s s taktovací frekvencí 1,7 GHz a výkonem 12000 DMIPS. Přijímač obsahuje paměť Flash 4GB a RAM 2GB. K dispozici je jedna čtečka vestavěného univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu.

AXAS E4HD 4K Ultra umožňuje příjem SD, HD a UHD programů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a také v kompresi HEVC/H.265 s možností příjmu norem DVB-S a DVB-S2. Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 4K. Procesor podporuje technologie vylepšení obrazu HDR (High Dynamic Range).


obrázek

▲ Obr č. 2 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, zadní pohled (foto výrobce)

Do volného slotu v přijímači můžeme vložit další duální satelitní tuner DVB-S2X nebo duální hybridní tuner, který umožňuje příjem kabelového DVB-C vysílání a pozemního digitálního vysílání DVB-T/T2. Získáváme tak plnohodnotný třítunerový přijímač.

Pro testování jsem měl k dispozici duální hybridní tuner DVB-C/T2.

Přijímač má vestavěnou jednu čtečku universálního dekodéru a jeden CI slot. S tímto přijímačem budete tedy schopni přijímat i kódované programy v pozemním digitálním vysílání, pokud se k němu u nás přistoupí.

Při použití alternativního software Open ATV 6.1 přijímač umožňuje příjem hybridního televizního vysílání HbbTV. Přijímač podporuje funkci PIP (obraz v obraze) a funkci transcoding. K dispozici i funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Funkční je i multimediální prostředí KODI 17.6 Krypton.


obrázek

▲ Obr č. 3 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, dálkové ovládání (foto výrobce)

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s rozměry 175 x 42 x 125 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází 2,2“ TFT barevný displej, který nám zobrazí jakékoliv údaje, vše je otázkou příslušného skinu. Tlačítka pro základní obsluhu přijímače se nachází na horní straně přijímače, z boku je pak k dispozici port USB 2.0.

Na zadním panelu jsou dva F konektory (vstupy a výstup vestavěného satelitního tuneru), digitální optický audio výstup S/PDIF, jeden USB 3.0 konektor, čtečka vestavěného univerzálního dekodéru, CI slot pro vložení dekódovacího modulu, kolébkový vypínač a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.

Analogový AV výstup již zde nenajdeme. Dále je zde HDMI 2.0 konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 1 Gbit/s

Součástí balení je také stručný průvodce nastavením přijímače, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/5A.


obrázek

▲ Obr č. 4 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, pod kapotou

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímačů firmy AXAS je k dispozici mnoho neoficiálních softwarů. K dispozici je i software Open PLi, nicméně ten nemá podporu hybridního televizního vysílání HbbTV pro tento model. Proto jsem pro testování přijímače použil software Open ATV 6.1, který podporou HbbTV disponuje.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je svižné, cca 2 - 3 sekundy. Přijímač podporuje protokol DiseqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS a Unicable.

Výrobce neudává v jaké rozsahu symbolových rychlostí satelitní tuner je schopen naladit kanály. Takže bylo nutné otestovat přímo v praxi chování tuneru přijímače. Tuner byl schopen naladit programy v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S i v DVB-S2 při obou modulacích QPSK a 8PSK.


obrázek

▲ Obr č. 5 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, duální hybridní tuner pro AXAS

Pro test velmi vysokých SR s oblibou používám družici ABS 2A (75° východně), kde se vysílá ruská placená televize MTS, která používá SR 45 Msym/s. Ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo také bez potíží.

Citlivost/selektivita satelitního tuneru byla excelentní, kontrola proběhla na satelitu Badr 6/7 na pozici 26° východně, kde ve svazku MENA je už u nás signál dost slabý. Kvalita signálu by porovnávána s legendárním přijímačem Dreambox DM8000 HD PVR s velmi citlivými tunery BCM4501. Citlivost tohoto tuneru byla ještě o něco málo lepší než u Dreamboxu s čímž se setkávám jen výjimečně.

Tak jako vždy jsem vyzkoušel i příjem v C pásmu, který přijímači nečinil žádné potíže. Do volného slotu v přijímači jsem vložil hybridní tuner, který umožňuje příjem pozemního digitálního vysílání nebo příjem digitálního kabelového vysílání.


obrázek

▲ Obr č. 6 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, info lišta

Tento tuner naladil všechny pozemní multiplexy v DVB-T a DVB-T2 dostupné v mé lokalitě příjmu. Citlivost/selektivita použitého hybridního tuneru byla docela dobrá.

Samozřejmostí byl bezproblémový příjem v DVB-T2/HEVC všech přechodových sítí č.11, 12 a 13. V přechodové síti č.11 jsou dostupné všechny programy České televize v HD kvalitě. V síti č.12 a 13 jsou k dispozici komerční programy v qHD kvalitě s rozlišením 960 x 540p, audio AAC-HE. V síti č.13 jsou v mé lokalitě v HD kvalitě programy JOJ Family, Polar a Prima Comedy Central s rozlišením 1920 x 1080p.

Do přijímače lze místo duálního hybridního tuneru vložit duální satelitní tuner, který umožňuje příjem v normách DVB-S, DVB-S2 a dokonce i DVB-S2X. Tento tuner by měl podporovat také příjem kanálů vysílaných v režimu multistream (MIS). Tuner by měl být k dispozici v prodeji v nejbližší době.


obrázek

▲ Obr č. 7 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, seznam programů

Na satelitu Eutelsat 16A najdeme volné vysílání programů TA3 HD (SD), CT 24 HD (SD) a LUX HD (SD) v novém kodeku HEVC/H.265. Příjem programů byl bezproblémový. Na této družici je k dispozici satelitní platforma Antik Sat, která má většinu programů zakódovaných v systému Conax.

Pomocí dekódovací karty Antik jsem prověřil funkčnost všech programů satelitní platformy Antik SAT, většina programů je již vysílána v kompresi HEVC/H.265. Příjem všech programů byl bezproblémový.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku (u Open ATV je nutno přepsat znakový font, aby zobrazoval diakritiku i na velkých písmenech).


obrázek

▲ Obr č. 8 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, hlavní menu

Obrazová kvalita na UHD, HD i SD programech byla velmi dobrá. Dálkové ovládání je podobné jako u přijímačů Formuler řady F1, F3, F4. IR kód je však jiný, než mají Formulery. Směrovost dálkového ovladače byla dostatečná.

Zálohovací nástroj je již součástí Open ATV, provedení zálohy celého image proběhlo zcela bez potíží, tak jako obnova přijímače z takto vytvořené zálohy. Plugin pro hybridní televizi HbbTV je k dispozici online, stačí ho jen nainstalovat. Otestování na aplikaci „iVysílání“ České televize proběhlo bez potíží. Rovněž plugin pro přehrávání videí z Youtube je třeba si nainstalovat online.

Internetový prohlížeč Opera není pro tento přijímač k dispozici. Naistaloval jsem si plugin FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitní televize Skylink, který pracoval bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 9 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, konfigurace tunerů

K dispozici je také funkce PIP (obraz v obraze). U HD nebo SD programů není žádné omezení a PIP funguje bezvadně. V případě UHD programů není možné UHD program zobrazit v malém PIP okně, ale pouze v hlavním okně, tak jako u ostatních UHD přijímačů. Samozřejmostí je funkce streamování programu po síti třeba do PC nebo do jiného přijímače. Přijímač můžete ovládat také přes webové rozhraní.

Přijímač podporuje také funkci transcoding. Máte tak usnadněné streamování do mobilních zařízení, kvalitu transkodovaného obrazu si přímo nastavíte v menu přijímače. Sítové rozhraní LAN 1 Gbit/s pracuje výborně.

Dále jsem vyzkoušel přehrávat některé multimediální soubory. S image Open ATV přehrajete AV soubory typů avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, ts, wmv, mpeg-4 a flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 4K. Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV.


obrázek

▲ Obr č. 10 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, Sat Finder

Přijímač si také bez problému poradil s testovacím MKV souborem „Samsung Demo Oceanic“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na rádiích Českého rozhlasu a na programech v přechodových multiplexech v DVB-T2). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+).

Do přijímače lze nainstalovat multimediální prostředí KODI 17.6. Po instalaci vhodných repositářů se dostanete k stovkám zajímavých pluginů. Pozor, ukončení KODI trvá přijímači někdy déle.


obrázek

▲ Obr č. 11 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, FastScan

Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 perfektní. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Vše je otázku skinu, jaký se rozhodnete používat.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Pouze je třeba mít aktuální soubor „encoding.conf“, který musí být doplněn o nové transpondéry. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala korektně. I na TFT displeji se správně zobrazovala azbuka, displej je velmi pěkný a dobře čitelná, limitovaní jste jen relativně malou velikostí 2,4“.


obrázek

▲ Obr č. 12 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, CI rozhraní

Na displeji lze zapnout díky funkci „Mini TV“ také živý obraz včetně obrazu z UHD programů. Obraz není ale plynulý a vzhledem k malé velikosti displeje považuji tuto funkci za prakticky zbytečnou.

Jas a kontrast displeje se dají regulovat v menu přijímače, kde lze také displej úplně vypnout. Podsvícení tlačítka pro zapnutí přijímače lze v režimu hlubokého spánku deaktivovat.

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu (v menu lze aktivovat EPG až na 28 dní), pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 13 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, transcoding

Doba startu přijímače (bootování) s image Open ATV je cca 30 sekund. Tento čas se může prodloužit doinstalováním některých pluginů a celkovým zatížením přijímače. Na editaci programů v PC lze použít např. Dreamset. Pro komunikaci přes FTP lze použít libovolného FTP klienta.

Tento přijímač má k dispozici funkci multiboot a můžete tak používat až čtyři nainstalované image!

Zahřívání přijímače je standardní, ventilační otvory jsou k dispozici na všech stranách přijímače. Napájení přijímače je externí pomocí dodaného napájecího adaptéru 12V/5A.


obrázek

▲ Obr č. 14 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, pluginy

Nahrávání, spolupráce s externím pevným diskem

Do přijímače nelze zabudovat pevný disk. Pro účely testování jsem připojil do zadního portu USB 3.0 pevný disk Western Digital My Passport 500 GB

Spolupráce s pevným diskem byla bez potíží. Nahrávání i přehrávání SD, HD a UHD programů nečinilo přijímači žádné problémy. E-SATA port není k dispozici. Samozřejmostí je nahrávání na externí síťové úložiště NAS.

Přijímač podporuje formátování disku souborovým systémem EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Doporučuji zvolit EXT3 nebo EXT4.

Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku nahrávaných programů a na vlastnostech HW daného přijímače. V základu je přijímač osazen jedním satelitním tunerem, takže při nahrávání jste omezeni na jeden transpondér. Pokud si potřebuje vylepšit nahrávací možnosti lze doporučit osazení volného slotu v přijímači dalším duálním tunerem. Pak již můžete nahrávat z 3 různých multiplexů současně.


obrázek

▲ Obr č. 15 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, seznam nahrávek na HDD

V mém případě, kdy jsem měl v přijímači vložený hybridní tuner, tak jsem mohl nahrávat současně programy ze dvou pozemních multiplexů a z jednoho satelitního transpondéru. Přijímač má dostatečně silný hardware, takže můžete nahrávat i větší množství programů současně.

Přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Všechny nahrávky máte vždy dekódované. U kódovaných programů platí u tohoto přijímače maximum 8 současně nahrávaných programů.

K dispozici je také funkce časového posunu - Timeshift. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je možné v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.


obrázek

▲ Obr č. 16 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, zálohování image

Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, vhodné pro přeskakování reklamy. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také stříhat a poté přenášet po síti kam potřebujete.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI/CI+ slotem

Přijímač disponuje jednou čtečkou dekódovacích karet vestavěného univerzálního dekodéru. Dekodér je třeba softwarově oživit, tak jak bývá u linuxových přijímačů zvykem. Pro ARM architekturu je ideální používat Oscam, ten je však třeba správně nakonfigurovat. To je čistě v rukou zákazníka nebo slušného prodejce, který již vše nachystá pro zákazníka podle typu jeho dekódovací karty.

Bez problémů fungují naše dekódovací karty ICE/Irdeto Skylink (na které nebylo aplikováno zvýšeného zabezpečení operátorem Skylink), ICE Irdeto freeSAT, karta Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS a karta Conax satelitního operátora Antik SAT.


obrázek

▲ Obr č. 17 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, HbbTV ČT - iVysílání

Karty M7 Irdeto Skylink nebo karty ICE/Irdeto Skylink na které bylo aplikované zvýšené zabezpečení nelze použít v interním dekodéru! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI slotu, který se nachází na zadním panelu přijímače.

Z našich CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Skylink Ready. Moduly pracovaly zcela bez potíží. U modulu Neotion DUAL Skylink Ready dokonce pracovala funkce „dual decrypt“, tedy současné dekódovaní dvou programů z jedné frekvence. S tím má hodně linuxových přijímačů problém.

Dále jsem vyzkoušel nový dekódovací CI+ modul Skylink Viaccess CAM701 s integrovanou „kartou“ Skylink. I tento modul pracoval s přijímačem bez problémů, včetně funkce dual decrypt.


obrázek

▲ Obr č. 18 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, YouTube player

Poté jsem otestoval CI+ modul DIGI Nagra satelitního operátora DIGI SK (stejný používá DIGI CZ), který také pracoval v pořádku. Modul umožňuje nahrávat až 4 programy současně z jednoho transpondéru (frekvence). Tato funkce pracovala také bez problémů.

Nakonec jsem vyzkoušel modul Panaccess pro příjem platformy Pantelio na družici Belintersat 1, dekódování nebylo úspěšné z důvodu velmi vysokého datového toku, který přijímač neumí zpracovat. Chyba může být jen v ovladačích, ale může zde být i HW omezení.

Nahrávky u všech modulů jsou samozřejmě nešifrované. V image Open ATV lze po doinstalování patřičné „podpory“ provozovat dekódovací moduly v CI+ rozhraní. U nás používané CI+ moduly Irdeto Skylink Ready, Skylink Viaccess CAM701 nebo DIGI Nagra jsou zpětně kompatibilní s rozhraním CI. Tedy není důvod CI+ rozhraní používat. V menu přijímače se nastavuje pro běžný CI režim hodnota „CI legacy“.

Nicméně existuje celá řada zahraničních modulů CI+, které pracují výhradně v CI+ slotu, obyčejný CI slot nelze použít. A právě pro tento případ lze využít softwarového oživení CI+ sběrnice.


obrázek

▲ Obr č. 19 - AXAS E4HD 4K Ultra HD, o systému

Závěr

AXAS E4HD 4K Ultra HD je povedený výkonný linuxový UHD satelitní přijímač. Přijímač je možné rozšířit o další duální tuner, buď hybridní DVB-T2/C pro příjem pozemního a kabelového vysílání nebo duální satelitní tuner DVB-S2X.

Díky podpoře kodeku HEVC/H.265 je příjem pozemního vysílání v DVB-T2 zcela bez problémů. Přijímač má vestavěný jeden universální dekodér a navíc máme k dispozici jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu. K dispozici je funkce HbbTV, multimediální prostředí KODI a funkce mutiboot.



Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu:

* AXAS E4HD 4K Ultra HD
Maloobchodní cena: 5490,- Kč s DPH (doprava zdarma!)

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE freeSAT a karet Conax Flix TV/Antik Sat nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru.

Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články