Quantcast

Omezuje Skylink funkci Dualdecrypt?

| Tisk

V dnešním článku bych rád seznámil čtenáře s funkcí, která se jmenuje Dualdecrypt. Vysvětlíme si, jak pracuje, kde ji můžeme najít a jak jí můžeme prakticky využívat. Funkce Dualdecrypt bývá implementována u některých dekódovacích modulů a znamená, že za určitých podmínek můžeme nahrávat dva satelitní programy současně.

Dekódovacích modulů je celá řada, u nás se nejčastěji můžeme setkat s dekódovacími moduly Irdeto, protože právě tento systém podmíněného přístupu používá satelitní televize Skylink, kterou provozuje společnost M7 Group S.A.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Dekódovací moduly Irdeto (SMIT, Neotion, SmarDTV)

Irdeto dále používá satelitní televize freeSAT, kterou provozuje firma UPC DTH. U nás používané moduly mají certifikát Skylink Ready. Tyto moduly musí být označeny jako CI+, které jsou zpětně kompatibilní se starším rozhraním CI.

Dále se na našem trhu můžeme setkat s modulem Nagravison, který používá pro ochranu svých programů satelitní televize DIGI CZ a DIGI SK. Dalším modulem, se kterým se můžete na našem trhu setkat je Conax. Ten se používá pro dekódování programů nabídky satelitního operátora Flix TV a Antik Telecom.

Pro dekódování programů satelitní televize Skylink je na našem trhu k dispozici ještě modul Viaccess Orca s vestavěnou kartou Skylink, modul je označený jako CAM701.

Výrobci dekódovacích modulů jsou tři a to firmy SMIT, Neotion a SmarDTV. Na našem trhu najdete celou řadu modulů Irdeto, kde na jeho nálepkách najdete různá označení, takže dojem pro zákazníka je takový, že je nabídka velmi pestrá a každého napadá otázka, jaký je vlastně mezi těmi moduly rozdíl?

Celé je to jenom o bussinesu. Jako první se na trhu objevil dekódovací modul SMIT Irdeto CI+, který je charakteristický svým fialovým štítkem. Žádný další modul od firmy SMIT na našem trhu již nenajdete, kromě modulu označeného na štítku jako Mascom, který je novinkou na trhu.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Dualdecrypt s programy Nova HD a Prima HD z nabídky Skylink

Řada firem si nechala vyrobit dekódovací moduly Irdeto a dali si tam svoje vlastní štítky a to u francouzské firmy Neotion. U firmy SmarDTV to byly jen dvě firmy co si nechali vyrobit „svoje“ moduly Irdeto (tyto moduly již nejsou na trhu).

Moduly od firmy SmarDTV uměly také funkci Dualdecrypt. Fialový SMIT dodávaný pro náš trh je bez funkce Dualdecrypt. A moduly vyrobené firmou Neotion byly většinou bez funkce Dualdecrypt, až na výjimky např. Neotion Irdeto DUAL s modrým štítkem.

Nicméně pro to, abyste mohli tuto funkci využívat ve Vašem satelitním přijímači, musí mít přijímač řádně provedenou sběrnici CI/CI+ s dostatečně silným HW a se správnými ovladači. Navíc přijímač musí funkci Dualdecrypt podporovat. Poté můžete nahrávat dva libovolné programy současně s tím, že jste omezeni jen na jeden transpondér.

Komerčně používané dekódovací moduly mají toto omezení, většina výrobců nabízí i tzv. profesionální moduly, které jsou velmi drahé, ale mohou dekódovat až 8 programů současně a omezení na jeden transpondér nejste, nicméně tyto moduly se musí používat s odpovídajícím výkonným HW, tedy v profesionálních přístrojích, které se používají např. pro CATV. Pokud takovýto profesionální modul použijete v běžném komerčním satelitním přijímači, budete opět omezeni na jeden transpondér.

Dnes se situace na trhu mění. Firma Neotion přestala moduly Irdeto vyrábět a soustřeďuje se na jiné systémy podmíněného přístupu jako např. Viaccess Orca. SmarDTV moduly Irdeto také nemá ve své nabídce. Takže na trhu zůstává jediným hráčem čínská firma SMIT a moduly Irdeto od firmy Neotion se jen doprodávají ze zbylých skladových zásob.

Lze tedy očekávat, že různé firmy si nechají u firmy SMIT vyrobit „svoje“ moduly Irdeto, které budou opatřeny štítky s různými názvy.

U jednoho nového dekódovacího modulu Irdeto, jehož výrobcem je firma SMIT, a má se se koncem tohoto měsíce objevit na trhu, jsem se dočetl v produktovém listu na stránkách jeho dovozce, že sice modul podporuje funkci Dualdecrypt, ale že je omezena dekódovací kartou Skylink!


obrázek

▲ Obr č. 3 - Dualdecrypt s programy Prima HD a Nova Cinema HD z nabídky Skylink

Musím říci, že mě tato informace docela zarazila. Poslední dobou se o Skylink otírá kde kdo, to je konec konců vidět po celém internetu. Položme si jednoduchou otázku, jestli je to vůbec technicky možné, aby dekódovací karta měla vliv na funkci Dualdecrypt?

Pokud pominu funkci SurfLock, kterou satelitní televize Skylink nepoužívá, tak je to úplný nesmysl. Dekódovací karta komunikuje s CA modulem a ten pak se sběrnicí CI/CI+. Jednoduše řečeno, karta odpovídá modulu pouze ve formě tzv. Control Words. Na dekódovací kartu přichází instrukce typu ECM a EMM.

V produktovém listu pro tento modul jsem se ale dočetl řadu dalších zajímavých informací. Cituji „karta umožňuje streamovat jen určitý počet souborů“. Musím po pravdě říci, že takovýto technický nesmysl jsem dlouho nečetl. Karta nic nestreamuje a už vůbec ne nějaké soubory, funkci karty jsem vysvětlil výše.

I samotný satelitní operátor Skylink byl překvapen, jak někdo může šířit takové bláboly.

Dále se v produktovém listu dekódovacího modulu dočtete varování pro zákazníky, že v režimu Dualdecrypt nebudou pracovat programy Nova HD a Prima HD právě z důvodu omezení kartou Skylink, ale že programy ČT1 HD a CT :D HD omezeny nejsou. Tyto informace se objevily také na e-shopu dovozce tohoto modulu.

Funkce Dualdecrypt se nejlépe testuje v režimu PIP (obraz v obraze). Na jednom z obrázků vidíte právě programy Nova HD a Prima HD v režimu PIP, s použitým modulem Irdeto Neotion DUAL (podpora funkce Dualdecrypt) s dekódovací kartou Skylink v satelitním přijímači Formuler F1.

To samé jsem vyzkoušel tentokrát v nelinuxovém satelitním přijímači Openbox SX6, opět Dualdecrypt bez problémů. Rovněž jsem otestoval modul Eurocam Irdeto CI+ (na štítku mapka Česka a Slovenska), výrobce SmarDTV, který podporuje funkci Dualdecrypt. I tento modul pracoval s Dualdecryptem bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Dualdecrypt s programy Cinemax a HBO HD z nabídky Skylink

Dokonce mám k dispozici modul Irdeto SMIT, který podporuje funkci Dualdecrypt, je určen pouze pro rakouský trh pro službu ORF Digital. S naší kartou Skylink pracuje zcela bez problémů a na Formuleru F1 byla i funkce Dualdecrypt s tímto modulem plně funkční.

Každý satelitní přijímač, jak už jsem uvedl výše, se chová s dekódovacími moduly různě. Zaleží na dostatečně silném HW, dobře udělané sběrnici CI/CI+ a ovladačích, které si musí s modulem „rozumět“. A samozřejmě HW i SW modulu musí být s přijímačem kompatibilní. Pak vše funguje jak má včetně funkce Dualdecrypt.



Pokud něco z výše uvedeného není splněno, mohou nastat problémy a může být funkce Dualdecrypt omezena, za to ovšem nemůže žádný satelitní operátor. Ale za satelitním přijímačem stojí vždy nějaký výrobce a tyto výrobky někdo k nám pak dováží.

Na webu parabola.cz jsem v minulosti představil certifikované satelitní přijímače GoSAT, které mají zakoupenu licenci Irdeta pro nahrávání dvou programů současně, samozřejmě i zde žádné omezení s kartou Skylink ani freeSAT není. Samozřejmě pokud je přijímač jednotunerový (např. Gosat GS7060), tak jste omezeni jedním transpondérem.

U dvoutunerového přijímače GoSAT GS7070 pak můžete nahrávat současně dva programy z libovolných dvou transpondérů. A to jsem úplně pominul populární linuxové přístroje, které mají ohromné nahrávací možnosti. Více ve článku Nahrávání a dekódování více programů přes CA modul na 4K přijímačích VU+.

Na závěr bych se zastavil u dekódovacího modulu Nagravision pro satelitní službu DIGI CZ/SK. Pomocí tohoto modulu můžete dekódovat až čtyři programy současně. Opět je tato funkce podmíněna tím, co jsem uvedl u Dualdecryptu.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články