Quantcast

10 nových DAB+ vysílačů Českého rozhlasu

| Tisk

Český rozhlas společně s Českými Radiokomunikacemi spustil v pátek 28. prosince 2018 druhou fázi sítě DAB+. Deset nových vysílačů zvýší pokrytí multiplexu ČRo na 61 % populace České republiky a zajistí kvalitní signál na dálnicích D1, D5, D8, D10 a D11. Informoval o tom Český rozhlas.

K současným pěti vysílačům v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a na dálnici D5 u Berouna, spuštěným v první fázi před rokem, přibyly dva vysílače velkého výkonu: Ústí nad Labem - Buková hora a Trutnov - Černá hora.

Příhraniční úsek dálnice D5 pokryje vysílač Tachov - Rozsocha. Klíčovou součástí této fáze je zajištění kvalitního signálu DAB+ na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. To je řešeno stuhovým pokrytím s centrálním vysílačem Strážník poblíž Jihlavy a vždy třemi menšími směrovými vysílači po obou jeho stranách. Směrem do Prahy jde o Kácov - Zliv, Měchnov -Vrchy, Čtyřkoly - Dubsko a směrem do Brna je to pak Velké Meziříčí - Fajtův vrch, Křoví - Rozcestí a Rosice - Obora.


obrázek

Jsem velice rád, že se nám podařilo rozšířit vysílání na významnou část dálniční sítě České republiky a zvýšit pokrytí do dalších regionů ČR. Uvedením deseti nových vysílačů do provozu bude mít 61 % populace ČR možnost přijímat naše stanice v digitální kvalitě. Tímto krokem samozřejmě nekončíme a již nyní pracujeme na přípravě další fáze pokrytí,“ uvedl ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

V multiplexu bude, stejně jako doposud, celkem čtrnáct rozhlasových stanic ve standardu DAB+ s nejmodernějším kódováním AAC -HE v2. Díky tomu bude možné okruhy Českého rozhlasu šířit s nižším datovým tokem, avšak při zachování vysoké zvukové kvality. Samozřejmostí jsou doprovodné multimediální služby.

Na základě individuálního oprávnění, vydaného Českým telekomunikačním úřadem, byly nové vysílače spuštěny v pátek 28. prosince 2018 v 10 hodin.

Parametry nově zprovozněných vysílačů:

Ústí nad Labem - Buková hora - kanál 12C/10 kW/vertikální polarizace
Trutnov - Černá hora - kanál 12C/10kW/vertikální polarizace
Tachov - Rozsocha - kanál 12C/1kW/vertikální polarizace
Jihlava - Strážník - kanál 12D/5kW/vertikální polarizace
Čtyřkoly - Dubsko - kanál 12C/200W/vertikální polarizace
Měchnov - Vrchy - kanál 12C/200W/vertikální polarizace
Kácov - Zliv - kanál 12C/200W/vertikální polarizace
Velké Meziříčí - Fajtův vrch - kanál 12D/200W/vertikální polarizace
Křoví - Rozcestí - kanál 12D/200W/vertikální polarizace
Rosice - Obora - kanál 12D/200W/vertikální polarizace

Šířené stanice:



Celoplošné:
ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus

Regionální:
ČRo Regina DAB Praha, ČRo Region, ČRo Brno, ČRo Ostrava a ČRo Plzeň

Speciální:
Radio Wave, Rádio Junior, D-dur, ČRo Jazz, Rádio Retro

redakce





Reklama




Vybrané články