Quantcast

DI-WAY T2-ONE PLUS - jednoduchý set top box pro DVB-T2/HEVC

| Tisk

V dnešní recenzi Vám představím nástupce set top boxu DI-WAY ONE a to model, který nese označení DI-WAY T2-ONE PLUS. Díky dovozci firmě Sapro, s.r.o. z Třince máte nyní možnost se s tímto set top boxem podrobně seznámit.

DI-WAY T2-ONE PLUS je Full HD přijímač umožňující příjem pozemního digitálního vysílání v normách DVB-T a DVB-T2. Přijímač umožňuje příjem SD a HD programů s kompresí MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově také v HEVC/H.265. Přístroj pracuje ve video rozlišení až 1080p.


obrázek

▲ Obr č. 1 - DI-WAY T2-ONE PLUS, přední panel (foto dovozce)

Set top box je určen pro méně náročné zákazníky a je dostupný za velmi atraktivní cenu. Výhodou přijímače je jeho jednoduchá obsluha a bezproblémový provoz. Ideální volba pro zákazníky co zatím nejsou připraveni na přechod na nové pozemní televizní vysílání v normě DVB-T2/HEVC.

Přijímač umožňuje nahrávání na externí USB pevný disk nebo flash disk. K dispozici je i multimediální přehrávač, který dokáže přehrát řadu AV formátů.


obrázek

▲ Obr č. 2 - DI-WAY T2-ONE PLUS, zadní panel (foto dovozce)

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 170 x 40 x 110 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází čtyřmístný displej, základná tlačítka pro obsluhu přijímače, dvě stavové LED diody a jeden USB 2.0 port.

Na zadním panelu nacházíme dva IEC konektory (vstup a výstup pozemního tuneru), konektor SCART, koaxiální digitální audio výstup, konektor pro připojení napájecího zdroje a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV.

Součástí balení je návod k obsluze v češtině, napájecí zdroj 12V/1A a HDMI kabel.


obrázek

▲ Obr č. 3 - DI-WAY T2-ONE PLUS, dálkové ovládání (foto dovozce)

Příjem programů a chování přijímače

V set top boxu jsem měl poslední dostupný software z 30.11.2018. Případnou aktualizaci řídícího softwaru přijímače provedeme pomocí USB flash disku.

Při prvním spuštění přístroje se na obrazovce objeví průvodce instalací, který je velmi jednoduchý. Nejprve zvolíme jazyk menu, země, LNC třídění (doporučuji nechat vypnuté) a poté jste ještě dotázáni na možnost napájení antény a můžete již spustit automatické vyhledávání programů.


obrázek

▲ Obr č. 4 - DI-WAY T2-ONE PLUS, info lišta

Přijímač naladil všechny programy v normách DVB-T a v DVB-T2 co jsou v mé lokalitě dostupné. Naladil jsem tak i přechodové multiplexy v DVB-T2 a to multiplex č.11 a č.12, které provozuje společnost ČRa a multiplex č.13 (PS13), který provozuje společnost Digital Brodcasting s.r.o.

V přechodovém multiplexu č.11 (PS11) vysílají v HD kvalitě v kompresi HEVC všechny programy České televize. Obrazová kvalita je zde vynikající. Přijímač také naladili rakouský multiplex A v DVB-T2, který je již v mé lokalitě na hranici příjmu.


obrázek

▲ Obr č. 5 - DI-WAY T2-ONE PLUS, single EPG

Rakouská televize ORF zde používá zvukovou stopu v normě Dolby Digital+, která pracovala bez problémů. Přijímač umožňuje uložit do paměti až 1000 programů.

Hlavní menu se skládá ze šesti položek. První položka je nazvána „instalace“. Zde je možnost ručního vyhledávání programů nebo režim automatického vyhledávání programů. Druhá nabídka „kanál“ obsahuje správce kanálů, kde můžete jednotlivé programy editovat (setřídit a vymazat podle svého uvážení) a jsou zde také čtyři favoritní skupiny, kam můžete nalezené programy zařadit.

Třetí nabídka hlavního menu je „konfigurace“. Zde nastavujeme jazyk menu, výchozí audio stopu, titulky apod. Čtvrtá nabídka hlavního menu je „nastavení“, kde je k dispozici časovač pro nahrávání pořadů, dětský zámek atd.


obrázek

▲ Obr č. 6 - DI-WAY T2-ONE PLUS, multi EPG

Pátá nabídka je nazvána „AV“ a nastavuje se zde vše, co se týká obrazu a zvuku. Poslední šestá nabídka je „Media Center“. Jak už z názvu vyplývá, je zde k dispozici přístup na vložený USB flash disk nebo externí pevný disk.

Přepínání mezi programy je svižné (cca 2 sec). Obrazová kvalita byla na HD i SD programech velmi dobrá a to i na SCART výstupu, přijímač lze tedy připojit i ke starším CRT televizorům, což je jistě chvályhodné.

Směrovost dálkového ovládání je velmi úzká, některá tlačítka jsou docela malá, ale ovládání je přehledné.


obrázek

▲ Obr č. 7 - DI-WAY T2-ONE PLUS, podrobné informace o pořadu

Displej na předním panelu zobrazuje hodiny v pohotovostním stavu a v zapnutém režimu ukazuje číslo aktuální předvolby. Síla a kvalita signálu je zobrazena proužkovým ukazatelem a v procentech a objeví se po stisku tlačítka „info“ na dálkovém ovládání.

Po dobu testování se přijímač choval stabilně. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. Informace jsou pěkně čitelné a jsou umístěny v dostatečně širokém okně.


obrázek

▲ Obr č. 8 - DI-WAY T2-ONE PLUS, seznam kanálů

Český překlad menu není úplně dokonalý, např. kódovaný program hlásí jako „škrábaný“ program, ale to je jistě detail. Většina položek je přeložena správně.

Elektronický programový průvodce EPG je obstojně zpracovaný. Je k dispozici klasická mřížka s několika programy v časové ose, tak i EPG samostatného programu na několik dní dopředu. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. I zde české a slovenské znaky se zobrazují v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 9 - DI-WAY T2-ONE PLUS, menu Instalace

Multimédia

Multimediální přehrávač si poradil s přehráváním souborů avi, mov, mkv, m2ts, ts, mpg, mp4, flv. Přijímač nepodporuje kodek divx a xvid, takže AV soubory založené na těchto kodecích nelze přehrát.
Protože přijímače podporují kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 1080p. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.


obrázek

▲ Obr č. 10 - DI-WAY T2-ONE PLUS, Ruční vyhledávání

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG, BMP nebo GIF a přehrát hudbu ve formátu WAV nebo MP3. DTS a WMA audio není podporováno. Načítání obrázků bylo rychlé, obrázky se zobrazovali nedeformovaně.

Software přijímače nemá k dispozici žádné doplňkové aplikace. Je zde k dispozici pouze funkce Zoom - zvětšený výřez obrazu.


obrázek

▲ Obr č. 11 - DI-WAY T2-ONE PLUS, Správce kanálů

Nahrávání

Do přijímače nelze vestavět pevný disk. K dispozici je jeden USB 2.0 port na předním panelu přijímače. Pro účely nahrávání jsem použil flash disk Kingston 32 GB.


obrázek

▲ Obr č. 12 - DI-WAY T2-ONE PLUS, správce disku

Formátování disku lze provést přímo přijímačem a zvolíte si, jakým souborovým systémem to má být provedeno, k dispozici je FAT32 a NTFS. Můžete nahrávat jeden program a současně druhý program z téhož multiplexu sledovat.

Funkci nahrávání je nejprve třeba aktivovat a to za pomocí PINu, to se provede pouze jednou. K dispozici je časovač na 27 událostí, k programování záznamů lze použít elektronický programový průvodce.


obrázek

▲ Obr č. 13 - DI-WAY T2-ONE PLUS, seznam nahrávek na flash disku

Při nahrávání se trvale zobrazuje malá ikonka nahrávání v pravém rohu obrazovky, to může být pro někoho rušivé, doporučil jsem dovozci v příštím softwaru tuto indikace časově omezit na několik sekund. Pro vstup na USB flash disk je na dálkovém ovládání speciální tlačítko, není tedy nutno se „proklikávat“ přes menu přijímače.

Přijímač také podporuje funkci timeshift - časový posun. Vytvořené nahrávky jsou s příponou „tsv“. To je v podstatě TS soubor, který v PC lze přehrávat např. VLC media playerem. Nahrávky obsahují všechny audio stopy, titulky, EPG a TXT data.

Pozor, nahrávky jsou na disku v zamčené složce PVR a musíte ji v PC otevřít pod účtem administrátora.

Převíjení záznamů na přijímači je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 24x. Převíjení ale není plynulé. Zpomalené převíjení záznamů není k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 14 - DI-WAY T2-ONE PLUS, informace o přijímači

Závěr

DI-WAY T2-ONE PLUS je jednoduchý FULL HD set top box určený zejména pro méně náročné zákazníky, kteří požadují bezproblémové sledování pozemního digitálního vysílání již v novém standardu DVB-T2/HEVC.



Po celou dobu testování se set top box choval stabilně. Přijímač umožňují také nahrávání na externí pevný disk nebo flash disk jednoho programů a druhý program z téhož multiplexu můžete současně sledovat.

Přijímač můžete zakoupit buď u specializovaných prodejců se satelitní technikou nebo u dovozce těchto přijímačů firmě Sapro, s.r.o., která tento přístroj prodává obchodním partnerům i koncovým zákazníkům v kamenné prodejně, nebo prostřednictvím e-shopu:

* DI-WAY T2-ONE PLUS

Doporučená maloobchodní cena: 699,- CZK s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články