Quantcast

Ariane 5 vynesla satelity Hellas Sat 4 a G-Sat 31

| Tisk

Společnost Arianespace má za sebou první úspěšný start v letošním roce. Do vesmíru nosnou raketou Ariane 5 dopravila dva telekomunikační satelity - řecký Hellas Sat 4 a indický GSAT-31.

Šlo v pořadí o 103. start nosné rakety Ariane 5 a 70. let rakety verze Ariane 5 ECA.




▲ Video č. 1 - Start Ariane 5 se satelity Saudi Geostationary Satellite 1/Hellas Sat 4 & GSAT-31 (YouTube)

Ariane 5 se satelity Saudi Geostationary Satellite 1/Hellas Sat 4 a GSAT 31 odstartovala z kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany v úterý 5.2.2019 ve 22:01 hodin středoevropského času (18:01 hodin času v Kourou).

Hellas Sat 4

První ze dvou satelitů je sloužen ze dvou nákladů - Saudi Geostatinary Satellite 1/Hellas Sat 4, který je také označován jako HS-4/SGS-1 je pro KACST (King Abdulaziz City for Science and Technology - Saudská Arábie) a Hellas Sat (Řecko - Kypr). Družice poskytne telekomunikační možnosti, včetně přenosu televizních programů, internetu, telefonie a zabezpečení komunikace na Středním východě, Jižní Africe a v Evropě.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Footprint satelitu Hellas Sat 4, Evropa FSS Ku pásmo (foto Hellas Sat)

Kapacita Saudi Geostationary Satellite 1 bude poskytovat pokročilé komunikační služby v Ka pásmu prostřednictvím spot beamů pro KACST, včetně zabezpečené komunikace pro kooperační Radu v Perském zálivu. KACST je nezávislá vědecká organizace vlády Saudské Arábie,která je zodpovědná za podporu vědy a techniky v království.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Footprint satelitu Hellas Sat 4, Evropa BSS Ku pásmo (foto Hellas Sat)

Transpondéry pro Hellas Sat naopak nabídnou pokročilé komunikační služby prostřednictvím regionálních svazků v Ku pásmu pro dceřinou společnost Arabsatu, satelitního operátora Hellas Sat, který je poskytovatelem DTH služeb pro více než 3 miliony domácností.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Footprint satelitu Hellas Sat 4, Middle East, Ku pásmo (foto Hellas Sat)

Kosmický aparát bude zaparkován na pozici 39°E a umožní provoz po dobu více než 15 let s orbitálním manévrem až 23 let. Na pozici 39°E v současné době poskytuje služby Hellas Sat 3, který byl vynesen 28. června 2017.

Hellas Sat 4 je vybaven 34 transpondéry v Ku pásmu, které mohou používat jeden ze čtyř svazků - Europe FSS, Europe BSS, Middle East a South Africa. První dva svazky bude možné přijímat i ve střední Evropě. V případě svazku Střední východ bude příjem zřejmě možný s parabolami větších rozměrů. Uvedené mapky pokrytí jsou zatím orientační. Budou upřesněny po uvedení satelitu do komerčního provozu.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Footprint satelitu Hellas Sat 4, South Africa, Ku pásmo (foto Hellas Sat)

Vybrané technické parametry - Saudi Geostationary Satellite 1/Hellas Sat 4:
výrobce: Lockheed Martin Space
hmotnost při startu 6.495 kg
platforma: A2100
orbitální pozice: 39°E
kapacita: Ku (34 transpondérů), Ka
pokrytí: Evropa, Jižní Afrika, Střední východ
životnost: více než 15 let (až 23 let pro manévry na orbitu)

GSAT 31

GSAT 31 je telekomunikační družice navržená a vyrobená indickou kosmickou agenturou ISRO. Satelit bude pracovat na pozici 48°E pro poskytování komunikačních služeb v Ku pásmu po dobu delší než 15 let.

ISRO bude s GSAT 31 podporovat využívání družic pro ambiciózní vesmírný program, jehož cílem je v Indii rozvíjet vědu a průzkum planet.



Vybrané technické parametry - GSAT 31:
výrobce: ISRO
hmotnost při startu 2.536 kg
platforma: I-2K
orbitální pozice: 48°E
kapacita: Ku transpondéry
životnost: více než 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články