Quantcast

Eutelsat 7C bude mít pro Evropu dva svazky

| Tisk

Nová posila pozice 7 stupňů východně se jmenuje Eutelsat 7C. Nová telekomunikační družice francouzského satelitního operátora Eutelsat počítá s pokrytím území Evropy a to prostřednictvím dvou vysílacích svazků.

Nový satelit Eutelsat 7C na pozici 7°E nahradí stávající družici Eutelsat 7A, která se přesune na jinou pozici, která bude později upřesněna. Eutelsat 7C do vesmíru dopraví nosná raketa Ariane 5 během prvního čtvrtletí roku 2019. Půjde o jeden z dvou nových satelitů Eutelsatu určený pro přenos televizního a rozhlasového vysílání v Evropě a vynesený začátkem roku 2019. Tím druhým telekomunikačním satelitem bude Eutelsat 5 West B plánovaný na pozici 5°W a s novým TransAlpine svazkem, který omezí příjem atraktivních programů v režimu multistream v některých částech Evropy. O této družici jsme psali zde.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Předběžný footprint chystaného satelitu Eutelsat 7C, Západní svazek (Western beam) (mapy: Eutelsat)

Eutelsat 7C bude skutečnou posilou pozice 7°E, která reaguje na rostoucí požadavky na satelitní kapacitu v Turecku a v subsaharské Africe. Eutelsat z těchto důvodů u společnosti Space Systems Loral objednal nový kosmický aparát Eutelsat 7C pro další růst video platforem jako je turecká pay-tv Digiturk a placené služby Azam TV a Muvi TV ze subsaharské Afriky.


obrázek

▲ Mapa č. 2 - Předběžný footprint chystaného satelitu Eutelsat 7C, Východní svazek (Eastern beam) (mapy: Eutelsat)

Nová družice bude vybavena 44 transpondéry v Ku pásmu. Podstatné navýšení se dočká oblast subsaharské Afriky pro kterou se zvýší počet transpondérů z 22 na 42.


obrázek

▲ Mapa č. 3 - Předběžný footprint chystaného satelitu Eutelsat 7C, Africký svazek (Africa beam) (mapy: Eutelsat)



S příchodem nového satelitu Eutelsat 7C se pro diváky v Evropě toho příliš nezmění - pro pokrytí Turecka, celé Evropy a části Středního východu se bude používat Západní svazek (Western beam). V Česku a na Slovensku bude příjem možný s parabolami o průměru kolem 60 cm.

Druhý neméně důležitý svazek na Eutelsatu 7C pro diváky v Evropě se jmenuje Východní (Eastern beam). Primárně pokrývá Turecko, Střední východ a s omezeným výkonem také část západní a střední Evropy. Příjem transpondérů v tomto svazku bude ve střední Evropě možný s parabolami od průměru 90 cm. Jde zatím o předběžné a teoretické svazky pokrytí. Finální a reálné se ještě mohou změnit k lepšímu i k horšímu.


obrázek

▲ Mapa č. 4 - Předběžný footprint chystaného satelitu Eutelsat 7C, směrovatelný svazek (Steerable beam) (mapy: Eutelsat)

Pro zákazníky ze subsaharské Afriky je určen Africký svazek (Africa beam). Eutelsat 7C bude připraven poskytnout směrovatelný svazek podle požadavků zákazníků. Čtvrtá mapa ukazuje příklady možného pokrytí.

redakce





Reklama




Vybrané články