Quantcast

Eutelsat 5 West B omezí dostupnost muxů s multistreamy

| Tisk

Francouzský satelitní operátor Eutelsat chystá náhradu za dosluhující satelit Eutelsat 5 West A,který je zaparkován na pozici 5°W. Nová družice posene název Eutelsat 5 West B a přinese několik zásadních změn.

Eutelsat 5 West B bude ve srovnání s Eutelsatem 5 West A menší satelit, který již nebude mít transpondéry v C pásmu. Pro Ku pásmo bude disponovat 35 transpondéry v ekvivalentu 36 MHz jednotek, což je stejný počet jako nabízí stávající družice.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Footprint stávajícího satelitu Eutelsat 5 West A, Super beam (mapy: Eutelsat)

S příchodem družice Eutelsat 5 West B se výrazně změní pokrytí. Nová družice bude poskytovat tři různé svazky pokrytí Transalpine beam, Europe beam a Algeria beam.

První svazek (Transalpine) bude sloužit především pro francouzské a italské vysílatele a tzv. distribuční multiplexy pro pozemní vysílače v režimu multistream a platformu Fransat. Tito vysílatelé doposud používají zpravidla super beam na Eutelsatu 5 West A (viz. první mapa pokrytí). Na nové družici Eutelsat 5 West B se pokrytí zúží na region mezi Francií a Itálií. S ohledem na obvyklý přesah bude možné vysílání naladit i v jiných zemích - Rakousku, části Německa ale i České republiky. Předběžný svazek pokrytí ale naznačuje, že nový svazek nebude mít příznivé pokrytí Slovenska, Maďarska či Polska. Jde o teoretické pokrytí, reálné může být lepší.

Pro distribuci italských programů bude pozice 5°W klíčová. Nasvědčují tomu změny v distribuci některých programů - přesun z pozice 12,5°W na 5°W.

Pro televizní diváky je příjem programů z režimu multistream zajímavým zpestřením příjmu programů z kosmu - diváci s vhodným přijímačem mohou přijímat řadu atraktivních francouzských a italských programů bez jakékoliv dekódovací karty a předplatného.


obrázek

▲ Mapa č. 2 - Footprint nového satelitu Eutelsat 5 West B, Transalpine beam

Pro ostatní potřeby bude Eutelsat 5 West B mít i evropský svazek, který pokryje celou západní, jižní, střední a severní Evropu. V jihovýchodní Evropě bude signál slábnout.


obrázek

▲ Mapa č. 3 - Footprint nového satelitu Eutelsat 5 West B, Europe beam



Nový Eutelsat 5 West B plánuje i svazek pro Alžírsko. Pro tuto zemi má svazek i stávající družice, nicméně alžírské stanice se dnes vysílají z jiných satelitů (SES 4 na 22°W a také Eutelsat 7 West A na 7°W).


obrázek

▲ Mapa č. 4 - Footprint nového satelitu Eutelsat 5 West B, Algeria beam

Eutelsat 5 West B bude vynesen během prvního kvartálu 2019. Satelit dodají společnosti Airbus Defence and Space a Orbital ATK. Podle dohody Airbus Defence and Space vytvoří transpondéry, zatímco platformu dodá Orbital ATK.

Stávající satelit Eutelsat 5 West A známý také jako Stellar 5 či Atlantic Bird 3 byl vynesen nosnou raketou Ariane v červenci 2002 s očekávanou životností 15 let.

redakce





Reklama




Vybrané články