Quantcast

Raketa Ariane 5 vynesla satelity SES 14 a Al Yah 3

| Tisk

Nosná raketa Ariane 5 má za sebou první start v letošním roce. Do vesmíru dopravila dva telekomunikační satelity SES 14 a Al Yah 3 pro operátory SES (Astra) a Yahsat (Al Yah Satelite Communications Company).


▲ Video č. 1 - Vynesení satelitů SES 14 a Al Yah 3 raketou Ariane 5

Start raketa Ariane 5 z kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany proběhl ve čtvrtek 25. ledna 2018 ve 23:20 hodin našeho času. Během startu Ariane 5 došlo k anomálii - výpadku telemetrie. Navzdory tomu se podařilo společnosti SES navázat spojení se satelitem SES 14. V současné době dochází ke korekci parametrů pro uvedení družice na správnou dráhu. Podle odhadů dosáhne družice SES-14 geostacionární oběžné dráhy pouze o čtyři týdny později, než bylo původně plánováno. SES potvrdila, že její nová družice je v dobrém stavu, všechny subsystémy na palubě jsou funkční a družice podle všeho dosáhne plánované životnosti. Podobně se vyjádřil i Eutelsat ke stavu satelitu Al Yah 3, který bude využívat k poskytování služeb na africkém kontinentu.

SES 14

SES 14 je jedním ze tří hybridních satelitů SES, který kombinuje široké svazky a spot beam kapacity s vysokou propustností (HTS). Její hybridní kapacita nabízí transpondéry v C a Ku pásmu se širokým pokrytí plus HTS transpondéry v Ku a Ka pásmu.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Footprint satelitu SES 14, pokrytí v Ku pásmu; uvádíme jen svazky s pokrytím Evropy; mapy: SES

Nová družice bude zaparkována na pozici 47,5°W, kde bude plnut dvě základní mise: její transpondéry v C pásmu se širokým pokrytím jsou speciálně navržené pro rozšíření pokrytí pro kabelové operátory v Latinské Americe, zatímco HTS kapacita se spot beamy v Ku pásmu bude vyčleněna pro rozšíření kapacity pro dynamický letecký a námořní průmysl a další aplikace jako jsou mobilní sítě nebo distribuce širokopásmových služeb.

Široké svazky v Ku pásmu budou na satelitu SES 14 sloužit pro distribuci DTH služeb v Americe a severním Atlantiku. SES 14 nahradí a rozšíří kapacitu za dosavadní družici NSS 806.


obrázek

▲ Mapa č. 2 - Footprint satelitu SES 14, pokrytí v Ku pásmu - Atlantik; uvádíme jen svazky s pokrytím Evropy; mapy: SES

SES 14 je také vybaven digitálním transparentním procesorem (DTH), který umožňuje větší flexibilitu se spot beamy a umožňuje nabízet řešení konektivity podle požadavků zákazníků. Satelit má také elektrický propulsní systém pro manévry na orbitální dráze.


obrázek

▲ Mapa č. 3 - Footprint satelitu SES 14, pokrytí v C pásmu - Evropa-Amerika; uvádíme jen svazky s pokrytím Evropy; mapy: SES

Satelit SES 14 zhotovila a dodala společnost Airbus Defence and Space na základě platformy Eurostar E3000. Jde o 119. satelit od tohoto výrobce, který byl vynesený Arianespace a také druhý založený na platformy Eurostar E3000 EOR.

SES 14 je v pořadí 53. satelitem vynesený společnost Arianespace pro operátora SES (Société Européenne de Satellites) od startu Spacenet 1 v květnu 1984.


obrázek

▲ Mapa č. 4 - Footprint satelitu SES 14, pokrytí v C pásmu - gobální; uvádíme jen svazky s pokrytím Evropy; mapy: SES

Satelit bude poskytovat služby v Severní Americe, Latinské Americe a Karibiku, střední Americe a Karibiku, subsaharské Africe, západní Evropě a Atlantiku.

Al Yah 3

Al Yah 3 je v pořadí druhým satelitem vynesený společností Arianespace pro satelitního operátora Yahsat (Al Yah Satellite Communications Company) ze Spojených Arabských Emirátů, po startu Al Yah 1 v roce 2011.

Družice Al Yah 3 je vybavena 53 aktivními transpondéry v Ka pásmu s uživatelskými svazky. Spot beamy v Ka pásmu poskytnou obousměrný přenos dat a vysokorychlostní internet.

Posláním Al Yah 3 bude dodávat komerční pokrytí v Ka pásmu a rozšíření na dalších 20 trhů. Družice má zajistit pokrytí pro 60 procent africké populace a pro více než 95% brazilské populace. Satelit bude zaparkován na nové pozici 20°W. Kapacitu na Al Yah 3 bude využívat francouzský satelitní operátor Eutelsat pro širokopásmové služby v Africe.

Družici vyrobila společnost Orbital ATK na základě nové hybridní platformy GEOStar-3 a jde o první její aplikaci.

Vybrané technické parametry - SES 14

plánovaná pozice: 47,5°W
výrobce satelitu: Airbus Defence and Space
platforma: Eurostar E3000 EOR
kapacita - počet transpondérů: 28 v C pásmu, 20 v Ku pásmu, ? v Ka pásmu
určení: DTH a kabelové distribuce, letecký a námořní průmysl, širokopásmový internet
stabilizace: ve třech osách
životnost: vyšší než 15 let
pokrytí: Severní Amerika, Latinská Amerika a Karibik, střední Amerika a Karibik, subsaharská Afrika, západní Evropa, Atlantik



Vybrané technické parametry - Al Yah 3

plánovaná pozice: 20°W
výrobce satelitu: Orbital ATK
platforma: GEOStar 3
kapacita - počet transpondérů: 53 v Ka pásmu
určení: širokopásmové služby, služby fixní satelitní komunikace
stabilizace: ve třech osách
životnost: 15 let
pokrytí: Brazílie a Afrika

redakce





Reklama




Vybrané články