Quantcast

Hellas Sat 3 - již známe pokrytí satelitu

| Tisk

Řecký satelitní operátor Hellas Sat u příležitosti zahájení výstavy IBC 2017 slavnostně představil své nové internetové stránky. Nechybí ani pokrytí z nového telekomunikačního satelitu Hellas Sat 3, které doposud nebylo známé.

Kosmický aparát Hellas Sat 3 na bázi platformy Spacebus 4000C4 zhotovila a dodala společnost Thales Alenia Space. Družice má kapacitu 47 transpondérů v Ku pásmu a jeden v Ka pásmu. Očekávaná životnost satelitu je 16,5 roku. Hellas Sat 3 na pozici 39°E nahradí dosavadní satelit Hellas Sat 3, který je již na konci své očekávané životnosti.

Hellas Sat 3 poskytuje celkem 5 svazků pokrytí, z toho čtyři v Ku pásmu a jeden pro transpondér v Ka pásmu. V běžném Ku pásmu poskytne dva svazky s pokrytím Evropy, jeden pro pokrytí Středního východu a jeden pro území Jižní Afriky.


obrázek

▲ mapa č. 1 - Footprint Hellas Sat 3, Europe FSS beam, Ku pásmo

Pro diváky ve střední Evropě budou zajímavé čtyři svazky - Europe FSS, Europe BSS, Middle East (vše Ku pásmo) a Europe Ka (Ka pásmo).


obrázek

▲ mapa č. 2 - Footprint Hellas Sat 3, Europe BSS beam, Ku pásmo

Svazek Europe FSS cílí na rumunský a bulharský trh, kde působí platformy Telekom (dříve Dolce TV) a Bulsatcom. V případě platformy Bulsatcom se očekává změna. Provozovatel této pay-tv služby chce přesunout své vysílání na vlastní satelit Bulgaria Sat 1, který se nachází na pozici 1,9°E.


obrázek

▲ mapa č. 3 - Footprint Hellas Sat 3, Europe beam, Ka pásmo

Česká republika a Slovensko se v případě svazků Europe FSS a Europe BSS nacházejí ve druhé a třetí zoně pokrytí. Informace o signálu v této oblasti není k dispozici. Podle technických testů, které na Hellas Sat 3 probíhají, bude signál dostatečný i pro paraboly menších rozměrů.


obrázek

▲ mapa č. 4 - Footprint Hellas Sat 3, Middle East beam, Ku pásmo



Překvapením může být svazek Střední východ (Middle East beam). Česko a Slovensko se nacházejí ve třetím až čtvrté zóně pokrytí. Pro příjem proto teoreticky může postačovat parabola o menším rozměru. Tento svazek se primárně na Střední východ a jen částečně pokrývá severní a západní část Evropy.


obrázek

▲ mapa č. 5 - Footprint Hellas Sat 3, South Africa beam, Ku pásmo

Operátor Hellas Sat aktuálně chystá ještě jednu družici - Hellas Sat 4. Tento satelit bude vynesen během první poloviny roku 2018. Úkolem Hellas Sat 4 bude zajistit zálohu a doplnění služeb za Hellas Sat 3 a poskytnout kapacitu pro další rozvoj služeb na pozici 39°E a to jak v Evropě, tak i v Jižní Africe z kapacity v Ku pásmu.

Hellas Sat je členem arabského satelitního operátora Arabsat, provozovatele družic Arabsat a Badr.

redakce





Reklama




Vybrané články