Quantcast

Intelsat 35e vynesen raketou Falcon 9

| Tisk

Americká nosná raketa Falcon 9 dopravila do vesmíru telekomunikační družici Intelsat 35e pro globálního operátora Intelsat. Je to v pořadí čtvrtý satelit Intelsat EpicNG, který je určen pro poskytování vysokorychlostních služeb pro telekomunikační infrastrukturu, podniky, vládní a mobilní zákazníky v Americe, Karibiku, Evropě a Africe.




▲ video č. 1 - Start nosné rakety Falcon 9 se satelitem Intelsat 35e

Falcon 9 se satelitem Intelsat 35e odstartoval z odpalovací rampy na Cape Canaveral na Floridě 5.7.2017 v 19:38 hodin EDT (tj. 6.7.2017 v 1:38 hodin středoevropského času). Družice Intelsat 35e byla oddělena od horní části rakety 32 minut po startu. Ve 20:10 hodin EDT byla potvrzena komunikace se satelitem.


obrázek

▲ mapa č. 1 - Footprint satelitu Intelsat 35e, spot beamy, C pásmo (mapy Intelsat)

Intelsat 35e zhotovila a dodala společnost Boeing. Kosmický aparát je vybaven kapacitou v C a Ku pásmu pro poskytování bezdrátové infrastruktury, mobility, širokopásmového připojení, služeb pro vládní a mediální zákazníky v Americe, Karibiku, Evropě a Africe. Satelit bude pracovat na orbitální pozici 34,5°W, kde nahradí dosavadní družici Intelsat 903, která bude do konce roku přesunuta na jinou orbitální pozici.


obrázek

▲ mapa č. 2 - Footprint satelitu Intelsat 35e, svazek Afrika+Evropa, Ku pásmo

Družice Intelsat 35e je vybavena technologií EpicNG, odtud písmeno "e" v označení satelitu. Umožňuje poskytovat mnohem efektivnější satelitní širokopásmové služby a poskytovat vylepšený výkon, který zákazníkům umožňuje využívat nové aplikace a nové obchodní modely ve svém podnikání. Společnosti Orange, INWI, Tele Greenland, Sonatel, Marlink, Speedcast, ETECSA a eProcess budou prvními, které budou poskytovat služby z nové družice. Intelsat 35e rovněž obsahuje také kapacitu pro poskytování direct-to-home (DTH) služeb pro operátora placené televize Canal+, předního poskytovatele DTH služeb na Karibiku.


obrázek

▲ mapa č. 3 - Footprint satelitu Intelsat 35e, svazek Karibik, Ku pásmo

Nový satelit poskytne v C pásmu celkem 124 transpondérů v ekvivalentu 36 MHz jednotek. Tyto transpondéry budou sloužit s omezeným pokrytím, s tzv. spot beamy. Klasická kapacita bude poskytována v Ku pásmu, kde IS35e poskytne 39 transpondérů v ekvivalentu 36 MHz jednotek s pokrytím Karibiku, Afriky a Evropy a Evropy a Středomoří. Pro diváky ve střední Evropě budou zajímavé v Ku pásmu dva ze tří svazků satelitu. Silný signál slibuje především svazek Evropa a Středomoří (možný příjem s parabolami o průměru kolem 70 cm).


obrázek

▲ mapa č. 4 - Footprint satelitu Intelsat 35e, svazek Evropa+Středomoří, Ku pásmo

Vybrané technické parametry

satelit: Intelsat 35e


plánovaná pozice: 34,5°W
nosná raketa: Falcon 9
datum vynesení satelitu: 6.7.2017
počet transpondérů v C pásmu: 124 v ekvivalentu 36 MHz jednotek
polarizace transpondérů v C pásmu: kruhová - levotočivá, pravotočivá
počet transpondérů v Ku pásmu: 39 v ekvivalentu 36 MHz jednotek
polarizace transpondérů v Ku pásmu: lineární - horizontální, vertikální
kmitočtová pásma v Ku - downlink: 10,95 až 11,20 GHz a 11,45 až 11,70 GHz

redakce





Reklama




Vybrané články