Quantcast

FastScan nově i na freeSATu. Funguje již v Open PLI

| Tisk

logo Nový majitel satelitní platformy freeSAT uvedl do provozu funkci FastScan. Služba je dostupná pro zákazníky freeSATu v Česku a na Slovensku, UPC Direct v Maďarsku a Focus Sat v Rumunsku a výrazně zjednodušuje naladění poskytovaných programů.

Osvědčenou funkci FastScan nabízí lucemburská společnost M7 Group zákazníkům satelitní platformy Skylink již několik let. Nyní výhody této funkce poznají i zákazníci na dalších trzích. Po nedávné akvizici platforem freeSAT, UPC Direct a Focus Sat může FastScan nabízet i klientům těchto služeb.

První verze tabulky FastScan pro freeSAT, UPC Direct a Focus Sat byla spuštěna v minulém týdnu. Objevila se nejprve na satelitu Astra 3B (23,5°E), následně i na dvou transpondérech na družici Thor 6 (0,8°W).

Jak využít FastScan na nové pozici

FastScan pro nové platformy bude na televizorech a set top boxech s FastScanem dostupný jakmile bude vydán nový firmware přístroje s podporou FastScanu na nové pozici.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Log po instalaci aktualizací (červeně podtržené důležité aktualizace)

Výhodu mají zákazníci linuxových přijímačů s operačním systémem Enigma 2, kteří využívají populární image Open Pli 7.1. Právě ten má od středy 24.7.2019 podporu pro FastScan na satelitu Thor 6. Stačí tedy jen nainstalovat tento image, případně instalovat tzv. průběžné aktualizace z menu (Menu - Nastavení - Aktualizace software).

Na tomto místě je třeba upozornit, že instalace a aktualizace image do přijímače je relativně jednoduchá, nicméně není vhodná pro běžného uživatele. V takovém případě se doporučuje kontaktovat prodejce či odborníka, který pomůže s případným donastavením přístroje a settingu.

Uživatelé jiných image musí vyčkat na vydání oprav v image - rozšířením pluginu o další parametry a zejména opravy chyby v samotném systému Enigma 2, která doposud neměla podporu pro FastScan na západní orbitálních pozicích. Bez opravy v systému Enigma 2 a po rozšíření pluginu o parametry funkce naskenuje programy pod špatnou pozicí 0,8°E, případně 0,0°E. Pro diváky s fixní parabolou toto není až tak zásadní problém, jiná situace je u paraboly s motorem USALS, kde se začne parabola přetáčet na jinou pozici.

FastScan byl na Thoru umístěn na tzv. home transpondér, tj. na kmitočet 11,727 GHz. Do tohoto multiplexu byly umístěny čtyři tabulky - freeSAT CZ, freeSAT SK, UPC Direct a Focus Sat.

technické parametry - transpondér s funkcí FastScan:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
frekvence: 11,727 GHz
polarizace: vertikální
SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S
modulace: QPSK

freeSAT CZ
datový pid FastScanu: 82

freeSAT CZ
datový pid FastScanu: 83

UPC Direct
datový pid FastScanu: 81

Focus Sat
datový pid FastScanu: 84


obrázek

▲ Obr č. 2 - Nabídka FastScanu po aktualizaci obsahuje i freeSAT

Kde se nachází FastScan v menu a jak funguje

FastScan ve zmíněném image se nachází v menu Nastavení - Hledání programů - Fast Scan. Na obrazovce s FastScanem máme na prvním řádku Poskytovatele. Výběrem (šipky vlevo/vpravo na DO) z nabídky zvolíme freeSAT CZ či freeSAT SK a pokud nám předvolené nastavení na obrazovce bude vyhovovat, můžeme stisknout tlačítko OK a naskenovat požadované programy pro zvolenou platformu.

Instalace Fastscan tabulky je velmi rychlá.


obrázek



▲ Obr č. 3 - Výsledek po skenování FastScanu na Thoru

Systém vytvoří adresář (složku/buklet) s názvem zvolené platformy, kde se nacházejí programy seřazené operátorem platformy.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Buklet FastScanu s programy freeSATu CZ

FastScan na dalších transpondérech

Vedle zmíněné frekvence 11,727 GHz se vysílají tabulky FastScanu také na kmitočtu 11,938 GHz, pol. H na satelitu Thor 6 ale také pro platformy UPC i na družici Astra 3B, na frekvenci 12,070 GHz. Obě tyto záložní frekvence slouží výhradně pro potřeby testů operátora. Zákazníci mají využívat FastScan vysílaný na výše uvedené frekvenci 11,727 GHz.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články