Quantcast

Eutelsat objednal satelit Eutelsat 10B

| Tisk

logo Francouzský satelitní operátor Eutelsat podepsal smlouvu se společností Thales Alenia Space na výrobu a dodání nového telekomunikačního satelitu Eutelsat 10B. Půjde o plně elektrický satelit zhotovený na bázi platformy NEO.

Podle plánu bude Eutelsat 10B vynesen v roce 2022 a zaparkován na pozici 10°E, která nabízí jedinečnou viditelnost od Ameriky po Asii. Úkolem satelitu bude zajištění kontinuity služeb pro stávající zákazníky na družici Eutelsat 10A a současně podporovat rozvoj aktivit Eutelsatu v oblasti mobilního připojení díky dvěma novým kapacitám s vysokou propustností dat (HTS).

V reakci na silný růst poptávky po mobilním připojení bude Eutelsat 10B poskytovat dvě vícesvazkové HTS kapacity v Ku pásmu: vysokokapacitní transpondéry pokryjí severoatlantický koridor, Evropu, středomořskou pánev a Střední východ a nabízí značnou propustnost v nejrušnější letecké a námořní dopravní zóně a druhá kapacita bude sloužit pro Atlantický oceán, Afriku a Indický oceán. Satelitní HTS kapacita bude schopna poskytnout více než 50 GHz pásmo s propustností zhruba 35 Gbps. Celá satelitní kapacita bude digitálně zpracována a nabídne flexibilitu v přidělování kapacity díky digitálnímu transparentnímu procesoru.

Závazné mnohaleté objednávky si zajistil operátor s několika předními poskytovateli služeb připojení v leteckém průmyslu, což představuje více než 1/3 nové kapacity HTS. Tito zákazníci se budou spoléhat na Eutelsat 10B, aby poskytli leteckým společnostem služby připojení za letu.



Eutelsat 10B bude poskytovat služby z pozice 10°E, kterou Eutelsat využívá již od roku 1987 a nabízí bezkonkurenční pokrytí evropských, středovýchodních a afrických zón. Nová družice bude nabízet dva široké svazky v C a Ku pásmu. Celkově půjde o 32 transpondérů v ekvivalentu 36 MHz jednotek (12 transpondérů v ekvivalentu 36 MHz v Ku pásmu a 20 transpondérů v C pásmu v ekvivalentu 36 MHz jednotek) pro zajištění kontinuity stávajících služeb za Eutelsat 10A, který je funkční a bude sloužit až do konce roku 2023.

Kapitálové výdaje s objednáním Eutelsat 10B nemění stávající rozpočet v průměru 400 milionů eur pro období od července 2019 po červen 2022.

redakce





Reklama




Vybrané články