Quantcast

Skylink: Zvýšení zabezpečení kódování Irdeto

| Tisk

logo Nelegálním příjmem svých programů se musí zabývat většina satelitních operátorů. Provozovatel satelitní televize Skylink společnost M7 Group nedávno zpřístupnila svým zákazníkům další program v Ultra HD rozlišení.

Jedná se módní kanál Fashion One 4K, který je dostupný z družice Astra 1 na pozici 19,2° východně. Přístup k tomuto programu mají zákazníci satelitní televize Skylink, kteří mají příjem programů z této družice a jsou zároveň abonenti balíčku Smart nebo balíčků vyšších Multi, Kombi nebo Komplet.

Program je zařazený na pozici 177 v rámci programového rastru Skylinku. V období od 2.12.2019 do 7.1. 2020 je program dostupný v rámci promo akce všem zákazníkům Skylinku zcela zdarma , tedy i těm kteří mají pouze základní balíček programů Digital.
Někteří zákazníci však mohou vidět pouze černou obrazovku, i když jsou pro příjem UHD programů vybaveni, protože na tomto programu je na vysílací straně zapojeno zvýšené zabezpečení kódovacího systému Irdeto. Tato situace nastává u satelitních UHD přijímačů s universálním dekodérem, ve kterém je vložena karta Skylink Irdeto.

Satelitní operátor Skylink dlouhodobě upozorňuje své zákazníky a obchodní partnery, že příjem programů Skylink je garantovaný pouze na zařízeních nesoucí logo „Skylink Ready“. To jsou satelitní přijímače s vestavěným dekodérem Irdeto nebo dekódovací moduly Irdeto, které mohou být vložené do CI slotu libovolného satelitního přijímače nebo do CI slotu televizoru.

V případě tohoto programu je tak vyřazena většina velkých nelegálních ruských (a jiných) serverů nabízející sdílení programů Skylink. Pro příjem programů v UHD kvalitě není dostupný žádný certifikovaný satelitní přijímač Irdeto, je tedy nutné používat dekódovací modul Irdeto Skylink Ready. Druhou možností je použití bezkartového dekódovacího modulu Viaccess CAM701 pro příjem Skylinku.

Satelitní operátor Skylink již také nepřipojuje CAID 0D96 u všech nově zařazených programech včetně programu TA3 HD. Tento systém pro dekodéry CryptoWorks sloužil pouze v přechodovém období tzv. ICE Irdeto karet, kdy operátor ještě vysílal výhradně v SD kvalitě.



Satelitní HD přijímač s dekodérem CryptoWorks nebyl nikdy vyroben, takže v dnešní době tento systém mohou používat pouze některé zastaralé necertifikované satelitní přijímače s universálním dekodérem nebo velmi staré dekódovací moduly CryptoWorks, které jsou již technicky zcela nevhodné pro příjem v dnešním standardu DVB-S2/8PSK.

Dá se očekávat, že tento systém s CAID 0D96 bude postupně od všech programů Skylink odpojen v dohledné době, je to jeden ze základních kroků k zabezpečení programové nabídky Skylink před neautorizovaným příjmem.

Satelitní operátor Skylink také jistě v blízké budoucnosti přistoupí k zvýšenému zabezpečení dalších svých programů po vzoru Fashion One 4K.

Článek vzniknul ve spolupráci se společností M7 Group, která je provozovatelem satelitní televize Skylink.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články