Quantcast

Technibox UHD S - dvoutunerový satelitní UHD přijímač

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme poslední novinku německé firmyTechniSat Digital GmbH a to satelitní UHD přijímač Technibox UHD S. Jedná se o dvoutunerový satelitní UHD přijímač, který umožňuje příjem SD, HD a UHD programů v normách DVB-S a DVB-S2 s kompresí MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265.

Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 2160p (tzv. 4K).


obrázek

▲ Obr č. 1 - Technibox UHD S, přední panel (foto: výrobce)

Vzhled přijímače je velmi podobný oblíbenému satelitního HD přijímači Technistar S6, oproti tomuto modelu výrobce „povýšil“ přijímač z HD na UHD a přidal druhý satelitní tuner. A ubral vestavěný dekodér Conax, který u nás nenacházel uplatnění.

Software přijímačů TechniSat obsahuje také oblíbenou funkci FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitní televize Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Technibox UHD S, pohled z boku (foto: výrobce)

Pro příjem placené televize přes satelit je zde k dispozici jeden CI+ slot pro vložení libovolného dekódovacího modulu. Verze CI+ slotu je již 1.4.

Technibox UHD S umožňuje nahrávání na externí USB pevný disk, flash disk nebo na síťové uložiště (NAS). K dispozici jsou dva USB 2.0 porty. Multimediální přehrávač dokáže přehrát některé AV formáty. K dispozici jsou funkce UPnP/DLNA, HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV), HbbTV, Youtube přehrávač, aplikace ISO Live atd.

Přijímač je napájen externím adaptérem 12V/3A.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Technibox UHD S, zadní panel (foto: výrobce)

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 220 x 42 x 175 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází čtyřmístný displej a základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Pod odklopným víčkem nalezneme CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu.

Na zadním panelu nacházíme dva vstupy satelitních tunerů, koaxiální audio S/PDIF konektor, dva USB 2.0 konektory, vstup pro externí IR čidlo a napájecí konektor. Analogový AV výstup již zde nenajdete.

Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 1 Gbit/s.

Součástí balení je návod k obsluze, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/3A.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Technibox UHD S, dálkové ovládání (foto: výrobce)

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači byl poslední dostupný software 2.81.01-4394c z 22.11.2019, což je prvotní software pro tento model. Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Úvodní průvodce instalací se prakticky u TechniSatu nemění. Ale zde přeci jen přibyl rozsáhlý souhlas zákazníka s prohlášením o používání osobních údajů, které používají funkce související s HbbTV a internetem.

V průvodci je implementovaná funkce FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitní televize Skylink. Pokud zvolíte na začátku průvodce, že budete přijímač používat na Slovensku, bude k dispozici slovenský FastScan Skylinku, pokud zvolíte Česko, bude k dispozici český FastScan Skylinku.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Technibox UHD S, info lišta

Uživatel má možnost také funkci FastScan v úvodním průvodci vypnout, poté již to udělat nelze.

Přijímač umožňuje uložit do paměti 9999 programů. K dispozici jsou také favoritní skupiny. Samozřejmostí je podpora protokolu DiseqC 1.0, 1.2, 1.3 (USALS) a Unicable. Protokol DiseqC 1.1 přijímače TechniSat tradičně nepodporují.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Technibox UHD S, detailní informace o pořadu

Při jakékoliv změně programové nabídky Skylinku bude nabídka v přijímači automaticky při startu přijímače aktualizována. Toto chování je shodné s přijímači Skylink READY. Přijímač tedy neustále udržuje aktuální nabídku programů satelitní televize Skylink bez zásahu uživatele.

Programy Skylinku jsou umístěné ve zvláštním favoritním listu, ten nelze nijak editovat a také do něho žádné programy přidávat. Přidávat programy můžete do jiného favoritního listu. K dispozici je celkem 15 volných favoritních seznamů. Seznamy se přepínají pomocí tlačítka OPT.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Technibox UHD S, single EPG

Tuner přijímače dokázal naladit programy v rozsahu symbolových rychlostí SR 2-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK).

Vyhledávání programů s velmi vysokými přenosovými rychlostmi SR nečinilo tuneru žádné potíže. Typickým příkladem jsou multiplexy ruské placené televize MTS na družici ABS 2A na pozici 74,7° východně, kde se používá SR 45 Msymb/s.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Technibox UHD S, multi EPG

Přijímače TechniSat tradičně umí zobrazit technické informace o vysílaném programu. Je zde zobrazován také aktuální video a audio datový tok, použitá komprese u obrazu a zvuku a další informace.

Přepínání mezi programy je standardní (cca 2-3 sec). Obrazová kvalita je špičková. Tradičně je k dispozici funkce upscaling, která vylepší kvalitu obrazu na SD a HD programech.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Technibox UHD S, seznam programů

Úroveň a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem, úroveň je v procentech a kvalita je zobrazována v decibelech.

Dálkové ovládání se používá stejné jako u předchozích modelů TechniSat. Směrovost dálkového ovládání je dostatečně široká, tlačítka se dobře mačkají a ovládání je přehledné. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu. Uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu není možné. Titulky nelze uložit na předvolbu, ale lze je globálně aktivovat v menu.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Technibox UHD S, hlavní menu

Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném programu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. Informace jsou pěkně čitelné a jsou zobrazovány velkým písmem.

Elektronický programový průvodce, který se v podání TechniSatu jmenuje SFI, je zpracovaný perfektně. Je k dispozici klasická mřížka s několika programy v časové ose, tak i EPG samostatného programu na několik dní dopředu. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Technibox UHD S, nastavení antény

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku.

Multimediální přehrávač si poradil s přehráváním souborů avi, mov, mkv, m2ts, ts, mpga mp4. Soubory divx, xvid a wmv nezvládnul přehrát. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Technibox UHD S, manuální vyhledávání programů

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na všech rádiích Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+).

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG a BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 a WAV. DTS audio není podporováno. Přijímač má k dispozici řadu dalších multimediálních funkcí. Je zde k dispozici HbbTV, to lze i centrálně vypnout.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Technibox UHD S, editace programů

Tradičně jsem vyzkoušel HbbTV České televize, perfektní, rychlé, bezproblémové. V rámci aplikace ISIO Live je k dispozici také Youtube přehrávač, opět rychlý, bezproblémový. V aplikaci ISIO Live najdeme i řadu internetových rádií, přístup k různým video souborům apod.

Přijímač má vestavěný i webový prohlížeč. Tento model TechniSatu můžete připojit k internetu buď rychlým Ethernetem 1 Gbps nebo pomocí WI-FI dle normy 802.11 b, g, n, ac. Přijímač má v sobě vestavěný WI-FI adaptér, ale umožňuje i připojení externího adaptéru, to vše záleží na uživateli, co si nastaví v menu.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Technibox UHD S, technické informace o programu

K dispozici je i připojení přes Bluetooth, pokud je k přijímači připojený podporovaný Bluetooth dongle. U dvoutunerového přístroje je samozřejmostí funkce PIP (obraz v obraze), lze zobrazit maximálně jeden UHD program a jeden HD program nebo libovolné kombinace HD a SD programů.

TechniSat má podporu funkce UPnP/DLNA. Z přijímače není problém se připojit do Vašeho PC nebo sítového úložiště NAS. Pomocí mobilního zařízení můžete přijímač také ovládat, příslušná aplikace TechniSat CONNECT je k dispozici jak pro Android tak pro iOS.

Přijímač se minimálně zahřívá, i když ventilační otvory jsou pouze na spodu a z boků přijímače. Na horním krytu přijímače žádné ventilační otvory nejsou a krytu dominuje velký nápis TechniSat.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Technibox UHD S, ISIO Live rádia

Nahrávání, spolupráce s externím pevným diskem

Do přijímače nelze vestavět pevný disk. Přijímač má k dispozici dva USB 2.0 porty, každý s maximálním proudovým zatížením 1A. To je velmi slušné. Pro účely nahrávání jsem použil USB pevný disk Western Digital My Passport s kapacitou 500 GB.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Technibox UHD S, nastavení sítě

Formátování disku lze provést přímo přijímačem a zvolíte si, jakým souborovým systémem to má být provedeno, k dispozici je řada souborových systémů jako FAT32, NTFS, TSD, HFS a HFS+. Pro TechniSaty výrobce doporučuje volit souborový systém TSD, protože pouze tento systém nemá omezení ve velikosti nahrávky a dovoluje její střih.

Možnost stříhat vlastní nahrávky přímo na přijímači je výsadou značky TechniSat.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Technibox UHD S, CI slot - Irdeto modul

Přijímač umožňuje současně dva programy (jeden kódovaný a jeden volný) nahrávat a to z různých frekvencí (přijímač je dvoutunerový), podmínkou je pouze připojení obou tunerů k satelitní parabole. Nebo můžete jeden program nahrávat a na druhý se dívat ze záznamu z HDD. Přijímač také podporuje funkci timeshift - časový posun. Vytvořené nahrávky jsou s příponou „ts“.

Nahrávky lze přenášet do PC.

Nahrávky obsahují všechny audio stopy, titulky, EPG a TXT data. Převíjení záznamů na přijímači je možné v rychlostech 4x, 16x ,64x nebo po 10 minutových skocích. V záznamech můžeme vytvářet záložky pro snadnější pozdější vyhledávání. Zpomalené převíjení záznamů není k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Technibox UHD S, web browser

Spolupráce s CI+ slotem

Technibox UHD S má k dispozici jeden CI+ slot v provedení 1.4. Pro příjem satelitní televize Skylink jsem vyzkoušel modul TechniSat Irdeto CI+ co je nyní na trhu (ale i všechny jeho předchůdce), modul SMIT Irdeto CI+, modul Viaccess Orca CAM701 s vestavěnou dekódovací kartou Skylink. Všechny moduly pracovaly bez potíží.

Je zde však zatím jeden problém ve funkci dualdecrypt. Dekódovací moduly Technisat Irdeto CI+ i modul CAM701 tuto funkci podporují, bohužel díky softwarové chybě nelze tuto funkci v přijímači používat. Je to vidět v režimu PIP (obraz v obraze), kdy se přijímač snaží o současné dekódování dvou programů z jednoho transpondéru, bohužel s výpadky. Problém je už nahlášen výrobci a jeho odstranění by mělo být součástí upgrade FW.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Technibox UHD S, nastavení záznamových médií

Samozřejmě funkci dualdecrypt musíte mít v menu přijímače povolenu. Další omezení je hardwarové, i když je přijímač dvoutunerový, jste při nahrávání kódovaných programů omezeni jen na jeden tuner (frekvenci), protože přijímače TechniSat potřebují pro každý tuner svůj vlastní dekódovací modul.

Tento model má pouze jeden CI+ slot. Dva CI+ sloty mají až přijímače TechniSat z vyšší modelové řady.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Technibox UHD S, záznamy na HDD

Dále jsem vyzkoušel CI+ modul DIGI Nagra pro satelitní platformu Nová DIGI SK provozovanou společností DIGI Slovakia. Modul pracoval bez problému včetně možnosti zadávání PINu u programů 18+. Stejný modul používá i naše satelitní platforma Nová DIGI CZ.

Nahrávky jsou uložené v dekódovaném tvaru a lze je kopírovat/přesouvat do PC/NAS pomocí souborového manageru, který je součástí hlavního menu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Technibox UHD S, funkce UPnP

Vyzkoušel jsem také některé zahraniční dekódovací moduly, které pracují výhradně v CI+ slotu. S výsledkem jsem nebyl příliš spokojen. Přijímač dokáže zpracovat kódované programy z transpondérů o šířce pásma s parametry SR 30 Msyms/s při FEC 3/4. Při FEC 5/6 již může docházet k problémům s dekódováním programů.

Dříve testované modely TechniSatu takovéto omezení neměly. Naštěstí naše platformy takovéto technické parametry vysílání, kde se využívá velká šířka pásma transpondérů, nepoužívají.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Technibox UHD S, HbbTV ČT

Nutno také podotknout, že díky oficiální licenci CI+ 1.4 mohou být u modulů uplatněny různé restrikce dané satelitním operátorem. U nás se žádné restrikce u satelitních operátorů zatím neuplatňují, ale třeba při použití modulu ruského operátora Trikolor TV jsem měl omezení, že nahrávky se ukládaly šifrovaně a bylo je možné shlédnout pouze do 90 minut od skončení nahrávání pořadu. Obdobné restrikce používá německá platforma HD+.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Technibox UHD S, YouTube přehrávač

Hlavní přednosti přijímače TECHNIBOX UHD S, převzaté od produktové řady ISIO:
* podpora BT audio pro bezdrátová sluchátka
* klávesnice ISIO jako volitelné příslušenství
* dětská pojistka omezení přístupu k vybraným programům a funkce TechniFamily, omezující časový rámec použití přístroje dětmi
* hotelový režim a možnost zálohování settingu
* ovládání přístroje přes aplikaci smartphone TechniSat CONNECT
* streamování nekódovaného obsahu díky funkci MultiPlay, aplikace CONNECT
* bezdrátové směrování audia do skupin přijímačů a reproduktorů, sesíťovaných do skupin systému MULTIROOM
* streamování multimediálního obsahu ze smartphone, díky podpoře UPnP/DLNA, na TV obrazovku (např. prostřednictvím aplikace TUBIO)
* nahrávání a přehrávání ze sdílených síťových úložišť typu NAS
* přehrávání nahrávek a souborů, z úložišť dalších přístrojů TechniSat, zapojených v jedné domácí síti LAN/WLAN
* v Německu je i oblíbená podpora SMARTHOME, umožňující připojení a monitoring prvků domácí automatizace


obrázek

▲ Obr č. 24 - Technibox UHD S, konfigurace systému

Závěr

TechniSat Technibox UHD S je kvalitní dvoutunerový UHD satelitní přijímač určený i pro náročnější zákazníky, kteří požadují nejen bezproblémové sledování, nebo občasné nahrávání satelitních programů, ale i další multimediální funkce. K dispozici je funkce FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitní televize Skylink.



Přijímač má špičkový obraz. Má vestavěný jeden CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu. Pro příjem satelitní televize Skylink nebo televize freeSAT je nutné dokoupit dekódovací modul. Ideální volbou je modul TechniSat TechniCrypt IR CI+, který s uvedeným přijímačem pracuje bez potíží.

Autorizovaný dovozce produktů TechniSat firma Omko Digital, a.s. nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo ve svých kamenných prodejnách nebo prostřednictvím e-shopu:
* TechniSatTechnibox UHD S

Doporučená maloobchodní cena: 7890,- CZK s DPH.

* VIDEO: Prohlídka nastavení přijímače TECHNIBOX UHD S

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články