Quantcast

Sever Moravy přejde na DVB-T2

| Tisk

logo Mezi posledními regiony v Česku čeká přechod na nový televizní standard DVB-T2 severní Moravu. Prvním dnem přechodu v tomto regionu se stane 27. srpna, kdy se vypne stávající DVB-T vysílání multiplexu 1 s programy České televize z vysílačů Ostrava - Hošťálkovice, Ostrava - Hladnov, Frýdek - Místek - Lysá hora a Jeseník - Praděd.

Jednu minutu před půlnocí dne 27. srpna dojde k vypnutí DVB-T multiplexu 1, jenž šíří SD programy České televize z vysílačů Ostrava - Hošťálkovice, Ostrava - Hladnov a Frýdek - Místek - Lysá hora na kanálu 54 a Jeseník - Praděd na kanálu 36. Diváci, kteří dosud přechod na nový standard televizního vysílání neřešili a přijímají TV stanice České televize s varovným piktogramem, budou potřebovat pro pokračování příjmu programů ČT novější televizor nebo externí set top box s podporou DVB-T2 a kodeku HEVC a případně úpravy přijímací antény a to rozšířením o nově přijímaný kanál 26.

Diváci České televize na severní Moravě, kteří již přijímají vysílání ČT v HD rozlišení v DVB-T2, se tyto změny netýkají. Vysílání ČT v DVB-T2 (multiplex 21) funguje na finálním kanálu 26.

Další změny na vysílačích Ostrava - Hošťálkovice, Ostrava - Hladnov, Jeseník - Praděd a Frýdek-Místek - Lysá hora proběhnou až 1.10.2020, kdy bude vypnut starý DVB-T multiplex 2 s programy komerčních televizí Nova, Prima a Barrandov.



Dne 6.10.2020 z vysílače Jeseník skončí DVB-T multiplex 3, o několik dní později 13.10.2020 se odmlčí tentýž multiplex i na vysílačích Ostrava - Hošťálkovice a Hladnov a Frýdek-Místek. Od 7.10. (Jeseník), 14.10. (Ostrava), resp. 20.10.2020 bude spuštěn finální DVB-T2 multiplex 23.

Přechod na druhou generaci pozemního vysílání pokračuje podle nově schváleného harmonogramu. Poslední DVB-T vysílače budou vypnuty na konci října 2020. Poté bude současné televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G. Pro televizní vysílání zůstanou v pásmu UHF kanály 21 až 48.

redakce





Reklama




Vybrané články