Quantcast

Pardubicko a Jihlavsko dokončí přechod na DVB-T2

| Tisk

logo Dva regiony České republiky - Pardubicko a Jihlavsko - čeká v nadcházejících dnech závěrečná fáze přechodu na druhou generaci pozemního vysílání DVB-T2. Již 22. září budou vypnuty hlavní komerční programy v DVB-T Nova, Prima a Barrandov, vysílané v rámci multiplexu 2, z vysílače Jihlava - Javořice.

Ve stejný den se odmlčí starý DVB-T multiplex 2 a multiplex 3 z vysílače Pardubice - Krásné, ze kterého se budou od 23. září 2020 vysílat již jen nové DVB-T2 sítě - konkrétně multiplex 21, multiplex 22 a multiplex 23.

Minutu před půlnoci 22. září 2020 dojde k vypnutí DVB-T multiplexu 2 hlavních programů TV Nova, TV Prima a TV Barrandov z vysílače Pardubice - Krásné na K39. Ve stejné době skončí i DVB-T multiplex 3 na K34 s dalšími komerčními programy.

ČTĚTE TAKÉ:
* Termíny vypínání DVB-T a zapínání DVB-T2 sítí
* Multiplex 24 během září v dalších regionech Česka

Ve stejný termín ukončí provoz DVB-T multiplex 2 i na vysílači Jihlava - Javořice na K35. Starý DVB-T multiplex 3 skončil na tomto vysílači již 25.5.2020.

Finální DVB-T2 multiplex 22 se z vysílačů Krásné a Javořice již vysílá na K28 a parametry se nebudou měnit. Diváci proto mohou přeladit na nové DVB-T2 vysílání již nyní.



DVB-T2 multiplex 23 se bude z vysílače Pardubice - Krásné vysílat na K34 (doposud využíván pro multiplex 3) a z vysílače Jihlava - Javořice na K35 (nyní jej využívá multiplex 2). Spuštění multiplexu 23 z obou vysílačů se očekává v časných ranních hodinách dne 23. září.

Přechod na nové pozemní vysílání ve standardu DVB-T2 bude dokončen na konci října letošního roku. Změny probíhají z důvodu uvolnění současného televizního pásma 700 MHz, které bude uvolněno pro nové mobilní sítě páté generace (5G). Televizní multiplexy si musí vystačit s kanály 21 až 48.

redakce





Reklama




Vybrané články