Quantcast

Přechod na DVB-T2 skončí v Česku 29. října 2020

| Tisk

logo Přechod na druhou generaci pozemního vysílání DVB-T2 bude v České republice dokončen v tomto týdnu, kdy bude vypnut poslední DVB-T vysílač velkého výkonu a zapnut finální DVB-T2 multiplex 23.

Ve středu 28. října 2020 minutu před půlnocí se v Česku odmlčí poslední DVB-T vysílač celoplošného multiplexu 3. Půjde o vysílač Valašské Klobouky ze stanoviště Ploštiny. Následující den 29.10.2020 bude uveden do provozu finální DVB-T2 multiplex 23, čímž se dokončí jak proces vypínání DVB-T, tak i zapínání finálních DVB-T2 sítí.

Končí tím přelaďování a výměna televizních přijímačů, které trvalo téměř rok. Týkal se zhruba 2,5 milionu českých domácností, které pozemní televizní vysílání využívají.

Diváci získávají všechny nejsledovanější TV programy zdarma a řadu z nich v HD kvalitě (ČT, Televize Seznam a TV Barrandov). Pozemní televizní vysílání potvrdilo pozici dlouhodobě nejúspěšnějšího a nejpreferovanějšího způsobu příjmu televizních programů.

Podle průzkumů výzkumné agentury Nielsen Admosphere zůstává pozemní TV vysílání suverénně nejsilnější platformou. Udrželo si podobně vysokou oblibu, jakou mělo před začátkem přechodu, využívá ho stále zhruba 55 % českých domácností. Průzkum dosud nezahrnuje oblast Zlínska, kde k přechodu došlo v posledních týdnech.

Bylo to opravdu náročné období. Intenzivně jsme se připravovali několik let, nakoupili jsme velké množství technologií, zavedli certifikační proces pro televizní přijímače, proškolili výrobce, prodejce i anténářské společnosti. Vytvořili jsme a vysíláme televizní informační kanál k přechodu na DVB-T2. Projeli jsme s informační kampaní celou republiku. A především jsme celý proces zvládli tak, aby diváci měli stále zachovanou možnost bezplatného příjmu televizního vysílání,“ říká generální ředitel CRA Vít Vážan.



Pozemní vysílání potvrzuje dlouhodobě pozici nejsilnější platformy v Česku. Je spolehlivé, nezávislé na počtech lidí, kteří ho využívají, umí nabídnout nejmodernější služby, vysoké rozlišení, pružnost při vzniku nových TV programů, propojení s internetem prostřednictvím HbbTV. Jsme potěšeni, že mu lidé stále zachovávají přízeň, je to odměna za tvrdou práci v uplynulém období,“ dodává Vít Vážan.

Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 odstartoval 27. listopadu 2019, kdy vypnulo DVB-T vysílání programů České televize z vysílačů Praha Žižkov a Cukrák. Původně měl skončit na konci června letošního roku, nucená pauza zaviněná situací kolem COVID-19 proces protáhla do 29.10.

Přechodem na DVB-T2 si diváci zajistili příjem všech nejsledovanějších TV programů zdarma a řadu z nich v HD kvalitě. Prostřednictvím DVB-T2 a HbbTV (červeného tlačítka), kterým je vybavena naprostá většina všech televizorů, diváci získali také přístup k dalším službám televizních stanic jako je například videoarchív, zpravodajství, graficky propracovaný televizní program (EPG), panaramu a další služby.

Přechod na DVB-T2 proběhl podle vládou schváleného harmonogramu a současné televizní pásmo 700 MHz je uvolněno pro nové mobilní sítě 5G.

redakce





Reklama




Vybrané články