Quantcast

V Polsku se rozbíhá DVB-T2 s HD programy TVP a TVN

| Tisk

U našich severních sousedů začíná postupný přechod na druhou generaci pozemního vysílání DVB-T2. Domácnosti mohou naladit zkušební vysílání až dvou nových vysílacích sítí, které obsahují HD programy veřejnoprávní TVP a komerční TVN.

Nejdále s rozšiřováním vysílání DVB-T2 multiplexu je veřejnoprávní TVP (Telewizja Polska), která spustila testovací provoz své nového vysílací platformy v sobotu 1.5.2021. Od svého spuštění je DVB-T2 mux TVP dostupný pro zhruba 90 procent populace Polska. Multiplex je šířen ze 49 vysílačů po celém Polsku. Celoplošná testovací DVB-T2 distribuce navázala na předchozí zkušební provoz z několika vysílačů.

TVP nabízí v rámci svého DVB-T2 multiplexu celkem 5 programů v HD rozlišení, které doposud nemohli diváci pozemního vysílání přijímat - TVP Dokument HD, TVP Kobieta HD, TVP Kultura HD, TVP Polonia HD a TVP Rozrywka. Během odloženého fotbalového šampionátu Euro 2020 budou moci diváci sledovat také stanici TVP 4K (program TVP v Ultra HD rozlišení).

Komerční vysílatel TVN provozuje vlastní pozemní testovací DVB-T2 multiplex. Rovněž TVN do této sítě umístila výhradně programy ve vysokém rozlišení - konkrétně Metro HD, TTV HD, TVN HD, TVN7 HD a TVN Fabula HD. DVB-T2 mux TVN se aktuálně vysílá jen z pěti vysílačů, což značně omezuje dostupnost programů pro televizní domácnosti.

Zkušební vysílání v DVB-T2/HEVC do 31. května loňského roku provozovala také konkurenční společnost Cyfrowy Polsat. Multiplex Polsatu obsahoval stanice Polsat News HD a Polsat Film HD. Vysílání bylo šířeno ze 4 vysílačů Gdańsk / Chwaszczyno, Poznań / Śrem, Katowice / Kosztowy i Warszawa / PKiN.

Na polském trhu jsou aktuálně v provozu čtyři celoplošné DVB-T sítě s FTA programy - multiplex 1, multiplex 2, multiplex 3 (všechny UHF pásmo) a multiplex 8 (VHF pásmo). Stanice vysílají v MPEG-4/SD nebo MPEG-4/HD rozlišení. Nové testovací DVB-T2 sítě používají vypělý kodek HEVC (H.265) - tedy stejný jaký byl zvolen pro DVB-T2 v Česku.

Polsko přejde na DVB-T2 v polovině roku 2022. Diváci si musí pro příjem pořídit buď novější televizor s podporou standardu DVB-T2 a kodeku HEVC, případně set top box.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Pokrytí testovacího DVB-T2 multiplexu TVP (mapa: Emitel)


obrázek

▲ Tabulka č. 1 - Seznam frekvencí DVB-T2 multiplexu TVP (modře podbarvené řádky) a TVN (zeleně podbarvené řádky) (tabulka: satkurier.pl)



Překlad polských slov v tabulce:
obiekt nadawczy - vysílací stanoviště
częstotliwość - frekvence
dookólna charakteristika - všesměrová charakteristika
kierunkowa - směrová

zdroj: satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články