Quantcast

Qviart DUAL 4K Combo - UHD přijímač s Enigmou 2 a Androidem 9

| Tisk

Na našem trhu se objevil další přijímač oblíbené značky Qviart, jedná se o výkonný kombinovaný UHD přijímač Qviart DUAL 4K Combo. Jako jeden z mála přijímačů pracuje se dvěma operačními systémy a to s oblíbenou Enigmou 2 a také s Androidem 9.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Qviart DUAL 4K Combo, přední panel (foto: výrobce)

Díky prodejci těchto přijímačů firmě IPON s.r.o. z Rokycan, která nabízí široký sortiment z oblasti satelitní techniky, máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.

Hardwarově je podobný přijímači Octagon SF8008, nicméně tento přístroj je na tom o něco lépe. Qviart DUAL 4K Combo umožňuje příjem satelitního vysílání v normách DVB-S/S2/S2X, pozemního digitálního vysílání v normách DVB-T/T2 a digitálního kabelového vysílání v normě DVB-C.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Qviart DUAL 4K Combo, pohled z boku (foto: výrobce)

Přijímač dokáže nalézt také programy vysílané v režimu multistream (MIS).

Qviart DUAL 4K Combo umožňuje příjem SD, HD a UHD programů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265. Přijímač pracuje ve video rozlišení až 2160p (tzv. 4K) a podporuje technologie HDR10 a HLG.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Qviart DUAL 4K Combo, zadní panel (foto: výrobce)

Srdcem přijímače je čtyřjádrový 64 bitový procesor Hisilicon Hi3798MV200 od firmy Huawei. Taktovací frekvence procesoru je 1,6 GHz s výkonem 15000 DMIPS. Paměť Flash je o velikosti 16 GB (eMMC) a RAM 2 GB (DDR4). Oproti Octagonu SF8008 je tak zde dvojnásobná paměť flash i RAM.

Ethernet je k dispozici s rychlostí 1 Gbps a vestavěná WI-Fi 300 Mbps se dvěma odnímatelnými anténami.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Qviart DUAL 4K Combo, přehled programů

Přijímač má k dispozici jednu čtečku vestavěného univerzálního dekodéru a umožňuje nahrávání na externí pevný disk, flash disk nebo na vzdálené datové úložiště (NAS).

Přijímač má podporu pro hybridní televizní vysílání HbbTV a je k dispozici také funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Samozřejmostí je možnost nainstalovat multimediální prostředí KODI 18.9 Leia s originálním přehrávačem KODI nebo Youtube přehrávač.

Přístroj umožňuje přehrávání široké škály multimediálních AV souborů včetně videí s extrémně vysokým datovým tokem.

V přijímači jsou k dispozici dva operační systémy a to Enigma 2 a Android 9. Můžete tak přijímač pohodlně přepínat mezi dvěma operačními systémy.

Přijímač Qviart DUAL 4K Combo je napájen externím napájecím adaptérem 12V/1,5A.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Qviart DUAL 4K Combo, single EPG

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s rozměry 220 x 140 x 40 mm (Š x H x V). Na předním panelu se nachází čtyřmístný sedmi segmentový displej, podsvícené tlačítko pro zapnutí/vypnutí přístroje a tlačítka pro přepínání programů.

Pod odklopným víčkem nacházíme čtečku vestavěného univerzálního dekodéru a USB 2.0 port.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Qviart DUAL 4K Combo, detailní informace o programu

Na zadním panelu je jeden F konektor satelitního tuneru, jeden IEC konektor hybridního tuneru, digitální optický audio výstup S/PDIF, tlačítko reset, jeden USB 3.0 konektor, kolébkový vypínač a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.

Analogové AV výstup je realizován v podobě jack konektoru. Rovněž v podobě jack konektoru je proveden servisní port RS232. Dvě WI-FI antény pro pásmo 2,4 GHz jsou odnímatelné.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Qviart DUAL 4K Combo, multi EPG

Dále je zde ještě HDMI 2.0a konektor pro připojení k vaší LCD nebo OLED TV a síťové rozhraní Ethernet 1 Gbps.

Součástí balení je stručný instalační průvodce, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/1,5A.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Qviart DUAL 4K Combo, režim Dual Mode

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nahrál poslední stabilní alternativní image Open ATV 6.4. Image z dílny týmu Open ATV považuji pro tuto značku přijímače za nejlepší a jsou podporované výrobcem. Alternativou je pak image od týmu Open PLi.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je cca 2 - 3 sekundy.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Qviart DUAL 4K Combo, prohlížeč pluginů

Nejprve se podíváme na satelitní část přijímače v prostředí Enigma 2. Satelitní tuner typ M1502 dokázal naladit programy v plném rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK).

Citlivost/selektivita použitého satelitního tuneru byla výborná a to jednoznačně lepší než u mého Dreamboxu DM8000 HD, který používám jako „etalon“ pro tyto měření. Porovnávání s přijímačem Dreambox DM8000 HD proběhlo na transpondérech družice Badr 7 ve svazku MENA.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Qviart DUAL 4K Combo, YouTube přehrávač v Enigma 2

Zobrazované hodnoty signálu S/N v decibelech jsou však u tohoto přijímače značně nadhodnoceny, to je ovšem jen kosmetická záležitost. Použitý satelitní tuner typ M1502 jsem zatím v žádném přijímači neviděl.

Nalezení transpondérů s velmi vysokou přenosovou rychlostí SR není pro tento tuner žádný problém. Příkladem takového vysílání jsou transpondéry slovenské satelitní televize Fotelka TV na družici Belintersat. Operátor zde používá transpondéry s hodnotou SR 45 Msym/s a s FEC 8/9.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Qviart DUAL 4K Combo, Transcoding setup

Ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo také bez potíží. Přijímač umožňuje naladit i programy vysílané v nové normě DVB-S2X. Stabilní vysílání v této normě naleznete zatím pouze na družici Eutelsat 33E na pozici 33° východně, kde se vysílá multiplex složený z nekódovaných HD francouzských kanálů TF1, TFX a TMC, které jsou na jiných družicích kódované.

Přijímač umožňuje i příjem programů vysílaných v režimu multistream (MIS), který umožňuje šířit v jednom satelitním multiplexu několik samostatných transportních streamů. To je velmi výhodné pro satelitní operátory, kteří používají tuto technologii jako distribuční linky pro kabelové rozvody nebo pro pozemní vysílače.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Qviart DUAL 4K Combo, příjem programu 20 Mediaset HD (Eutelsat 9B - MIS)

Programy v režimu MIS jsou aktuálně k dispozici na satelitních pozicích 33°E, 21,5°E, 10°E, 9°E, 5°W a 30°W. Pro příjem programů v MIS zadáváme běžné technické parametry transpondéru, ale navíc musíme zvolit správný PLS mód, PLS kód a číslo streamu.

Klíčovou pozicí pro příjem MIS je stále pozice 5° západně. Zde se vysílá celá řada francouzských programů, které jsou v běžném vysílaní zakódované. Dále jsou zde italské multiplexy veřejnoprávní televize RAI. Soukromá italská společnost Mediaset má svoje multiplexy na družici Eutelsat 9B, kde používá italský vysílací svazek.

Přijímač nemá podporu vysílací technologie T2-MI.

Přístroj podporuje příjem modulace 16APSK, která se používá u některých multiplexů v režimu multistream na satelitu Eutelsat 9B. Bez problémů je s tímto přijímačem možné naladit veškeré programy v 16APSK. Nutný je ale dostatečně silný signál s ohledem na náročnější modulaci v kombinaci s FEC. Modulaci 16APSK neumí každý přijímač, Qviart DUAL 4K Combo ale ano.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Qviart DUAL 4K Combo, příjem programu Supertennis HD (Eutelsat 9B - MIS)

Nyní se podíváme na příjem pozemního digitálního vysílání. Vestavěný hybridní tuner AVL6762 naladil všechny pozemní digitální multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu. To jsou všechny naše čtyři celoplošné multiplexy v DVB-T2.

Tuner také naladil rakouský multiplex A v DVB-T2, který je již v mé lokalitě na hranici příjmu. Díky použitému procesoru Hisilicon má přijímač perfektní obraz na HDMI výstupu.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Qviart DUAL 4K Combo, KODI

Dálkové ovládání Qviartu Dual 4K Combo je odlišné od předchozích modelů Qviart. Ovládání padne dobře do ruky, tlačítka se dobře mačkají a směrovost dálkového ovládání je široká. Je třeba si jen zvyknout na rozmístění tlačítek.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Vestavěný OSD teletext nefunguje. Po stisku tlačítka TXT přijímač zamrzne, softwarový bug, který byl nahlášen dovozci.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Qviart DUAL 4K Combo, HbbTV ČT - iVysílání

Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 perfektní. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Vše je otázku skinu, který se rozhodnete používat. Výchozím skinem v Open ATV je skin Matrix.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Pouze je třeba mít aktuální soubor „encoding.conf“, který musí být doplněn o nové transpondéry. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala korektně.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Qviart DUAL 4K Combo, záznamy na HDD

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímače. Displej přijímače nám zobrazuje trvale hodiny, jeho jas lze nastavit v menu přijímače. Nelze softwarově změnit, ani ruční opravou příslušného souboru na číslo předvolby.

Podsvícené tlačítko pro zapnutí/vynutí přijímače lze v menu deaktivovat jak v provozním, tak v pohotovostním stavu i v hlubokém spánku. To je jistě velmi chvályhodné, protože působí dost rušivě.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Qviart DUAL 4K Combo, informace o paměti

Samozřejmostí je možnost nainstalovat funkci FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink.

Přijímač podporuje režim multiboot, paměť Flash je rozdělena do 4 sekcí, takže teoreticky je možné mít nainstalovány až 4 image a navíc zde ještě máte Android 9.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Qviart DUAL 4K Combo, informace o systému v Enigma 2

Je použita verze Androidu pro mobilní zařízení. Do prostředí Androidu se dostanete jednoduše a to tak, že ve vypínacím menu zvolíte položku „dual mode“ a přijímač se restartuje a naskočí Android 9. Domovská stránka se skládá z řady ikon, které jsou ve třech řadách. Menu je k dispozici pouze v některých jazycích, čeština a slovenština zatím chybí. Musíme se tedy spokojit s angličtinou.

První řada ikon se týká ladění programů jak satelitních tak pozemní a kabelové televize. Poslední ikona označená jako E2 složí pro návrat do prostředí Enigmy 2. Podařilo se mě naladit pouze pozemní programy, satelitní programy naladit nešlo. Zde tedy musí výrobce na tomto ještě zapracovat.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Qviart DUAL 4K Combo, hlavní obrazovka (Android 9)

Druhá řada je věnována nainstalovaných aplikacím. V aplikacích je většinou potřeba používat myš, kurzor myší je k dispozici na dálkovém ovládání. Ne všechny aplikace fungují korektně, přijímač pravděpodobně nemá potřebné licence od Google a dalších společností. Nefunguje Netflix ani HBO GO, i když Netlix je již předinstalovaný, tak po spuštění nahlásí, že je třeba aplikaci aktualizovat a aktualizace poté není úspěšná.

Předinstalovaná je interní aplikace QTV - Qviart Online TV (obsahuje Stalker + Xtream + M3U), která slouží pro vložení playlistu s IPTV programy.

V pořádku se mi podařilo nainstalovat aplikace Lepší TV a Sledování TV. Obě aplikace jsou funkční. Totéž platí o aplikaci Antik for STB, zde nepotřebujete kurzor myší a ovládáte vše pomocí tlačítek na dálkovém ovladači. Aplikace Skylink Live nebyla v této verzi Google Play vůbec k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Qviart DUAL 4K Combo, Google Play (Android 9)

Třetí řad ikonek je věnována nastavení systému Android. Berte Android 9 pouze jako doplněk k satelitnímu přijímači s Enigmou 2. Abych nezapomněl, perfektně fungovala aplikace Youtube TV. Tedy určitě zde najdete nějakou aplikaci, která Vám bude užitečná.

Doba startu přijímače (bootování do Enigmy 2) je cca 45 sekund. Na editaci programů v PC lze použít program Dreamset nebo DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP lze použít libovolného FTP klienta.

Ventilačních otvory jsou na všech stranách přijímače. Zahřívání přijímače je minimální. Napájení přijímače je pomocí externího napájecího adaptéru 12V/1,5A.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Qviart DUAL 4K Combo, Market Qviartu (Android 9)

Multimédia

Po instalaci pluginu pro HbbTV jsem vyzkoušel HbbTV na programech ČT, Nova, Prima apod. Vše fungovalo zcela bez problémů a svižně.

Plugin pro přehrávání videí z Youtube je také k dispozici online k nainstalování z menu pluginů. Přehrávání videí bylo také bez potíží, přehrával jsem i online videa v kvalitě 4K. Webový prohlížeč není pro tento přijímač k dispozici. Je zde ale dokonce funkce transcoding, kterou naleznete již nainstalovanou v pluginech.

Transkódování má smysl, pokud potřebujete úmyslně snížit kvalitu streamovaného programu, což je vhodné pro jakékoliv mobilní zařízení. Akorát výběr video rozlišení by mohl být větší, ale buďme rádi, že vůbec tato funkce tam je a funguje, vzhledem k nízké ceně přijímače. Samozřejmě funguje také klasické streamování programů po sítí např. do jiného přijímače nebo do PC, tedy v kvalitě 1:1, jak je program vysílán.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Qviart DUAL 4K Combo, aplikace Antik TV for STB (Android 9)

Přístroj umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Přijímač přehraje AV soubory typů avi, divx, xvid, mov, mkv, ts, mpeg-4 a flv. WMV soubory přehrát nešly. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 2160p. Vyzkoušel jsem řadu testovacích videí v HEVC s různým video rozlišením, všechny videa přijímač přehrál.

Přijímač si také bez problému poradil s testovacími MKV soubory s vysokým datovým tokem jako např. „Jellyfish-200-Mbps 10bit.mkv“ v rozlišení 4K. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. DTS audio nešlo přehrát (lze ale přehrát v KODI).

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na rádio kanálech Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na francouzských multiplexech v režimu MIS na pozici 5° západně).

V image Open ATV je také k dispozici funkce PIP (obraz v obraze). Můžete zobrazit i dva kódované programy.

Díky silného HW a použitím procesoru Hisilicon je možné zobrazovat v režimu PIP nejen SD nebo HD programy, ale dokonce i dva UHD programy. Do přijímače lze bez problémů nainstalovat multimediální prostředí KODI 18.9 Leia, kde je používaný originální přehrávač KODI.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Qviart DUAL 4K Combo, aplikace Lepší.TV (Android 9)

Spolupráce s externím pevným diskem

Pevný disk není možné do přijímače vestavět. K dispozici je jeden USB 2.0 a jeden USB 3.0 port kam můžete připojit flash disk nebo externí HDD disk. Podporovány jsou formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32.

Pro účely testování jsem zvolil USB pevný disk Western Digital My Passport 500 GB. Nahrávání i přehrávání SD, HD i UHD programů bylo také v pořádku.

Samozřejmostí je nahrávání na síťové úložiště NAS. Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku nahrávaných programů a na vlastnostech HW daného přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 24 - Qviart DUAL 4K Combo, aplikace SledovaniTV (Android 9)

Můžete nahrávat cca čtyři kódované programy současně a k tomu ještě několik nekódovaných. Výhodou je, že můžete nahrávat ze dvou různých frekvencí díky vestavěnému pozemního a satelitnímu tuneru.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi. Převíjení záznamů bylo v úplném pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 25 - Qviart DUAL 4K Combo, aplikace QTV (Android 9)

Pro rychlý přesun lze použít numerická tlačítka na dálkovém ovládání, vhodné pro přeskakování reklamy. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také stříhat a poté přenášet po síti kam potřebujete.

K dispozici je také funkce časového posunu - Timeshift. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG. Přijímač můžete ovládat také přes webové rozhraní.

Pokud jsem měl pevný disk Western Digital připojený k zadnímu USB 3.0 portu, tak nebylo možné přijímač nabootovat z hlubokého spánku, bylo nutné disk připojit k přednímu USB 2.0 portu. Poté jsem k zadnímu portu připojil flash disk Kingston a bootování již proběhlo korektně.


obrázek

▲ Obr č. 26 - Qviart DUAL 4K Combo, YouTube přehrávač (Android 9)

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem

V přijímači je vestavěna jedna čtečka dekódovacích karet univerzálního dekodéru. Tu je třeba je třeba softwarově oživit, používá se ARM architektura. Bez problému funguje softcam OScam, který je však třeba řádně nakonfigurovat.

Pod vhodnou verzí OScamu fungují bez problémů naše dekódovací karty ICE/Irdeto Skylink (bez aplikovaného zvýšeného zabezpečení), ICE Irdeto freeSAT, karty Irdeto RTVS a karty Conax Antik Sat. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované.


obrázek

▲ Obr č. 27 - Qviart DUAL 4K Combo, File manager pro (Android 9)

Karty M7 Irdeto Skylink nebo karty ICE/Irdeto Skylink se zvýšeným zabezpečením nelze použít v interním dekodéru! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready.

Tento přijímač nemá k dispozici žádný CI slot. Pokud chce tedy uživatel používat některý z dekódovacích modulů, musí volit jiný typ přijímače, který disponuje alespoň jedním CI slotem.


obrázek

▲ Obr č. 28 - Qviart DUAL 4K Combo, informace o systému (Android 9)

Závěr

Qviart DUAL 4K Combo je výkonný UHD kombinovaný přijímač, který má k dispozici dva operační systémy: Enigma 2 a Android 9. Přijímač je vhodný pro příjem pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T2/HEVC a satelitního vysílání včetně příjmu programů v normě DVB-S2X a v režimu multistream.

Přijímač umožňuje díky velmi sinému hardware a použitému procesoru Hisilicon ohromné multimediální využití jako je přehrávání videí s extrémně vysokým datovým tokem v rozlišení až 4K, plnohodnotné využití multimediálního prostředí KODI 18.9 Leia a funkci hybridního televizního vysílání HbbTV. Díky operačnímu systému Android můžeme přijímat IPTV vysílání a využívat nepřeberné množství aplikací pro tento systém.



Prodejce těchto přijímačů firma IPON s.r.o. nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně, nebo prostřednictvím e-shopu zde:

* Qviart DUAL 4K Combo

Maloobchodní cena: 3869,- Kč s DPH

Fima IPON s.r.o. na základě požadavku zákazníka provádí konfiguraci linuxových přijímačů zcela zdarma. Samozřejmostí je tak softwarové oživení vestavěného dekodéru jako i instalace řady různých doplňků.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články