Quantcast

freeSAT: Zvýšené zabezpečení Irdeto také na Thoru

| Tisk

M7 Group, provozovatel satelitní televize freeSAT, člen skupiny CANAL+, v minulých dnech začal používat zvýšené zabezpečení kódovacího systému Irdeto také na družici Thor. Toto zabezpečení bylo použito na nově přidaný program JOJ 24 a dle informací od provozovatele bude nasazeno na všechny nově přidávané programy na družici Thor.

Doposud bylo zvýšené zabezpečení kódovacího systému Irdeto s CAID 0653 patřící freeSATu použito výhradně na nově přidávaných programech na družice Astra na pozici 23,5° východně, kde freeSAT také vysílá. Již delší dobu probíhá dobrovolná migrace zákazníků freeSATu z družice Thor na Astru. Přechod na Astru je zákazníkům umožněn bezplatně.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Novinky freeSAT (foto: M7 Group)

Na družici Astra získává zákazník freeSATu širší programovou nabídku a více programů v HD kvalitě.

Na družici Astra je zvýšené zabezpečení kódovacího systému Irdeto uplatněno také u mnoha programů s CAID 0624 patřící satelitní televizi Skylink a je automaticky nasazováno u všech nových programů. Naposledy to bylo u nově přidaného programu Prima Krimi HD.

Cílem těchto opatření je omezení neautorizovaného příjmu programů obou těchto placených platforem. Pochopitelně má provozovatel Skylinku a freeSATu další možnosti, jak nelegální příjem omezit, nicméně tyto informace žádný operátor satelitní televize dopředu nesděluje.

V době psaní tohoto článku nebyl veřejně dostupný žádný nelegální software, který by zvýšené zabezpečení kódovacího systému Irdeto s CAID 0653 dokázal obejít.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Logo JOJ 24



Programy freeSATu, na kterých je uplatněno zvýšené zabezpečení Irdeto, je tak možné dekódovat pouze na licencovaných satelitních přijímačích Irdeto nebo s licencovanými dekódovacími moduly Irdeto. A samozřejmě je také znemožněno tzv. sdílení karet.

Programy freeSATu jsou také kódovany systémy podmíněného přístupu Conax, Nagra a Viaccess Orca.

Snad jen připomenu, že program JOJ 24 je geoblokován na základě žádosti vysílatele tohoto programu a je tak k dispozici pouze zákazníkům freeSATu na Slovensku. Stejná situace je v případě Skylinku.

Článek vzniknul ve spolupráci se společností M7 Group, která je provozovatelem satelitní televize freeSAT.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články