Quantcast

Sportovním TV stanicím se u nás dlouhodobě daří

| Tisk

Počet sportovních kanálů na českém trhu v posledních letech stále roste. Díky atraktivní cílové skupině představují zajímavou příležitost pro zadavatele televizní reklamy, největší sportovní události na placených kanálech totiž pravidelně osloví až půl milionu sledujících. Dlouhodobě pak z celkového času, který tráví čeští diváci ve věku 15-69 let sledováním televize, patří sportovním pořadům 5 %.

Sport 1 a Sport 2, Eurosport 1 a Eurosport 2, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova Sport 3, Nova Sport 4, O2 TV Sport, O2 TV Fotbal, O2 TV Tenis, Premier Sport 1, Premier Sport 2 a další - v současnosti na našem trhu působí přibližně 20 sportovních kanálů a jejich počet v posledních letech dál roste. Například televizní skupina Nova spustila třetí a čtvrtou Nova Sport v roce 2021, v loňském roce pak vstoupil na trh zcela nový hráč - televizní skupina CANAL+ se svou sportovní stanicí CANAL+ Sport, která divákům nabízí živé přenosy nejvyšší anglické fotbalové ligy Premier League.

Konkurenční boj zvyšuje kvalitu sportovních přenosů

Nejen větší počet sportovních kanálů, ale také rostoucí ceny za vysílací práva činí celý trh více konkurenční,“ uvádí Tatiana Bizovová, Channel Account Manager ve společnosti Atmedia, která na českém trhu obchodně zastupuje téměř 30 tematických televizních stanic.

Jednotlivé sportovní soutěže jsou vlajkovými loděmi televizních stanic, které jsou téměř výhradně dostupné jen v nabídce operátorů placené televize,“ pokračuje Tatiana Bizovová a poukazuje například na závody Formule 1, které nabízí svým divákům exkluzivně televizní stanice Sport 1 a Sport 2 ze skupiny AMC. Grandslamové turnaje Australian Open a US Open nebo cyklistické etapové závody Giro d’Italia a La Vuelta jsou zase výkladní skříní televizní stanice Eurosport 1 ze skupiny Warner Bros. Discovery. Na nejvyšší anglickou fotbalovou ligu Premier League pak sází nový hráč na českém trhu - CANAL+ Sport ze skupiny CANAL+. Italská Serie A nebo francouzská Ligue 1 je pak k dispozici divákům televizních stanic Nova Sport.

Se sportovními soutěžemi je to nyní podobné jako s placenými VOD službami, které nabízí svým divákům exkluzivní obsah. Pokud by chtěl divák sledovat všechny pořady, o kterých se zrovna nejvíce mluví, musel by si předplácet všechny streamovací služby. Se sportovním obsahem je to stejné,“ upřesňuje Tatiana Bizovová.

I přes tuto skutečnost přináší konkurenční boj vysílatelů divákům také jeden benefit, a tím je zvyšování kvality sportovních přenosů a nadstavbových pořadů. O2 TV Sport například nabízí svým divákům multidimenzionální vysílání zápasů hokejové extraligy. Sport 2 vedle živých přenosů závodů Formule 1 oslovuje diváky předzápasovým živým studiem, CANAL+ Sport zase po odvysílání živých přenosů zápasů Premier League přináší divákům pozápasové rozhovory s anglickými fotbalisty v češtině.

Vysoká a rostoucí konkurence vysílatelů vytváří silný tlak, ze kterého těží především divák,“ domnívá se Tatiana Bizovová.

Že je o sportovní obsah na televizních stanicích zájem, ukazují i čísla sledovanosti. Z celkového času, který tráví čeští diváci ve věku 15-69 let sledováním televize, připadá na sportovní pořady celých 5 %. „Toto číslo je s jedinou výjimkou dlouhodobě stabilní. V roce 2020, kdy vypukla celosvětová pandemie covid-19 a řada sportovních událostí byla zrušena nebo odložena, klesl podíl sledovanosti sportovních pořadů na 3 %,“ vysvětluje Pavel Müller, Head of Research & Marketing ve společnosti Atmedia s tím, že nejvíce času věnují diváci sledování filmů a seriálů, kterým patří téměř polovina z veškerého času tráveného před televizními obrazovkami.

Standardní sezonalita pro sportovní kanály neplatí

Určit výsledky televizní sledovanosti jednotlivých sportovních kanálů je těžké. Na českém trhu jich působí kolem dvaceti, do oficiálního elektronického měření televizní sledovanosti jsou však vedle veřejnoprávní ČT sport zapojeny pouze dvě další - Eurosport 1 a Sport 2, které na českém trhu obchodně zastupuje společně s dalšími tematickými kanály společnost Atmedia. „Neznáme sice oficiální výsledky sledovanosti většiny sportovních stanic, díky Eurosport 1 a Sport 2 ovšem můžeme získat představu, jak se placeným sportovním kanálům u nás daří,“ upřesňuje Pavel Müller.

Oba kanály sledují statisíce diváků - Eurosport 1 osloví měsíčně v průměru přes 300 tisíc diváků ve věku 15-69 let, Sport 2 překračuje hranici 200 tisíc. V širší cílové skupině diváků ve věku 4+ jsou čísla ještě vyšší - u Eurosport 1 překračuje měsíční zásah 450 tisíc diváků a u Sport 2 se blíží k 300 tisícům. „Sledovanost určují především konkrétní sportovní přenosy, neplatí pro ně standardní sezonalita s nižší sledovaností v létě a vyšší sledovaností v zimě. Zatímco v některém měsíci může Eurosport 1 oslovit přes 200 tisíc diváků ve věku 15-69 let, v dalším je to již více než půl milionu,“ vysvětluje Pavel Müller.



Největší sportovní události osloví až půl milionu diváků

Největší sportovní události dokážou na Eurosport 1 a Sport 2 oslovit až půl milionu diváků ve věku 15-69 let. Na Eurosport 1 patří k nejsledovanějším sportovním událostem například grandslamové turnaje. Na druhé měřené placené sportovní stanici Sport 2 patří k dlouhodobě nejsledovanějším sportovním přenosům závody Formule 1 či zápasy Evropské konferenční ligy UEFA nebo Ligy národů UEFA.

Typickým divákem placených sportovních kanálů Eurosport 1 a Sport 2 jsou muži ve věku 25-54 let. Zatímco na všech měřených televizních stanicích tvoří v průměru jednu čtvrtinu ze všech diváků ve věku 15-69 let, na Eurosport 1 jich je 39 % a na Sport 2 dokonce 47 %. Často jde navíc o muže s vyššími příjmy a z větších měst. Opět platí, že podíl mužů ve věku 25-54 let se socioekonomickým skóre AB je na těchto dvou sportovních kanálech vyšší, než je průměr českého trhu televizních stanic.

Placené sportovní kanály jsou s ohledem na profil diváků a atraktivitu sportovních přenosů vyhledávané určitým typem zadavatelů reklamy,“ tvrdí Pavel Müller s tím, že jsou často poptávané například sázkovými kancelářemi, automobilkami nebo sektorem online gamingu. „Spojení značky s celosvětovou sportovní událostí a oslovení mužů v produktivním věku a s vyššími příjmy jsou základními benefity televizní reklamy na placených sportovních kanálech,“ uzavírá Pavel Müller.

zdroj: AtMedia

redakce





Reklama




Vybrané články