Quantcast

Eutelsat Hot Bird 13F a Hot Bird 13G v plném komerčním provozu

| Tisk

Z populární evropské orbitální pozice 13E již poskytují své služby nové telekomunikační družice Eutelsat Hot Bird 13F a Eutelsat Hot Bird 13G, které jsou plně v provozu. Rozšiřují pokrytí území a Hot Bird 13G nabízí také kapacitu EGNOS GEO-4, což umožňuje misi EUSPA poskytovat spolehlivé a bezpečné vesmírné služby.

Eutelsat ohlásil, že jeho dva vysoce výkonné telekomunikační satelity Hot Bird 13F a Hot Bird 13F vstoupily do plného komerčního provozu. Obě družice jsou zaparkované na orbitální pozici 13°E a zlepšují pokrytí území Evropy, severní Afriky a Středního východu pro zákazníky a diváky ve 160 milionech domácnostech.

Oba nové satelity nabízejí také pokročilé funkce, včetně redundance na orbitální dráze a ochranu a odolnost uplinkového signálu přes zarušením.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Footprint satelitů Eutelsat Hot Bird 13F a Eutelsat Hot Bird 13G (foto: Eutelsat)

Přes satelitní systém Eutelsat Hot Bird je šířeno 7 prémiových televizních platforem, více než 600 placených televizních programů, 300 volně ( FTA) vysílaných stanic a 500 HD a UHD programů.

Satelity Eutelsat Hot Bird šíří signály do 90% kabelových a IPTV platforem v Evropě a regionu MENA, čímž je pozice 13°E předním poskytovatelem DTH, kabelových, IP a DTT sítí v celém regionu.

Po uvedení družic Eutelsat Hot Bird 13G a 13F se uvolní původní tři zastaralé družice Eutelsat Hot Bird 13C, Eutelsat Hot Bird 13B a Eutelsat Hot Bird 13E k novému využití. Zatímco Hot Bird 13C již slouží na pozici 12,5°W pod názvem Eutelsat 12 West G, u ostatních původních družic nová pozice zatím není známa.

Oba nové satelity zhotovil a dodal výrobce Airbus Defence and Space. Kosmické aparáty jsou založeny na nové generace telekomunikační satelitní platformy Eurostar Neo, vyvinuté v rámci partnerského projektu ESA s Airbusem. Kooperace má podpořit inovace a konkurenceschopnost v evropském kosmickém průmyslu.

Družice Eutelsat Hot Bird 13G je také hostitelem zařízení EGNOS GEO-4, který náleží Agentuře Evropské unie pro vesmírný program (EUSPA). Kapacita, která je plně funkční již od června, umožňuje misi EUSPA poskytovat spolehlivé a bezpečné vesmírné služby a další služby pro rozšiřující systémy založené na satelitech (SBAS) v rámci EU i mimo ni, čím podporuje rostoucí počet uživatelů.

vybrané technické parametry satelitů Eutelsat Hot Bird 13G a Eutelsat Hot Bird 13F:




nosná raketa: Falcon 9
datum vynesení: 3. listopadu 2022 (13G), 15. října 2022 (13F)
výrobce satelitů: Airbus Defence and Space
platforma: Eurostar Neo
kmitočtové pásmo: 10,7 až 12,75 GHz
polarizace - lineární: horizontální, vertikální
počet transpondér: 80 na každé ze satelitů (odpovídá 73 transpondérů, po 36 MHz jednotkách; celkově může být v provozu 102 transpondéry)
pokryté území: Evropa, severní Afrika a Střední východ

redakce





Reklama




Vybrané články