Quantcast

Eutelsat 36D úspěšně vynesen raketou Falcon 9

| Tisk | komentáře

Do vesmíru byla vynesena další telekomunikační družice určená pro distribuci televizních a rozhlasových programů. Nový kosmický aparát, který se vypravil do kosmu je Eutelsat 36D pro francouzského satelitního operátora Eutelsat.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Předpokládané pokrytí ze satelitu Eutelsat 36D, Western beam (západní paprsek), Ku pásmo (mapa: Eutelsat)

Eutelsat s potěšením oznámil, že jeho nejnovější komunikační družice Eutelsat 36D byla úspěšně vypuštěna nosnou raketou Falcon 9 americké společnosti SpaceX. Na geostacionární dráhu jej vypustila 30. března 2024 v 17:52 východoamerického času (ET), tj. 23:52 hodin středoevropského času (CET) z Launch Complex 39A v Kennedy Space Center na Floridě v USA.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Předpokládané pokrytí ze satelitu Eutelsat 36D, Euroasia beam (euroasijský paprsek), Ku pásmo (mapa: Eutelsat)

Satelit Eutelsat 36D je založený na platformě Airbus Eurostar Neo a na orbitální pozici 36°E nahradí dosavadní družici Eutelsat 36B, která je již na konci své očekávané životnosti. Na pozici 36°E bude Eutelsat 36D sloužit společně s Eutelsat 36C.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Předpokládané pokrytí ze satelitu Eutelsat 36D, Russia beam (ruský paprsek), Ku pásmo (mapa: Eutelsat)

Eutelsat 36D je vybaven 70 fyzickými transpondéry v Ku pásmu pro zajištění pokrytí s optimalizovaným výkonem. Jako náhrada za Eutelsat 36B zajistí pokrytí Euroasie, Ruské federace a Jižní Afriky a dále s novými paprsky nová území Evropy a dalších území. Znamená to, že dva až tři vysílací svazky by měly pokrývat i oblast střední Evropy. Eutelsat dodává, že nový satelit nabízí větší flexibilitu a pokrytí pro zajištění služeb zákazníkům podle jejich požadavků. Klientům nabídne směrovatelný paprsek.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Předpokládané pokrytí ze satelitu Eutelsat 36D, Central Africa beam (středoafrický paprsek), Ku pásmo (mapa: Eutelsat)

Zahájení komerčního provozu na plně elektrické družici Eutelsat 36D je naplánováno na druhou polovinu letošního roku. Další záměry s dosluhujícím satelitem Eutelsat 36B zatím nejsou známé.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Předpokládané pokrytí ze satelitu Eutelsat 36D, South Africa beam (paprsek Jižní Afrika), Ku pásmo (mapa: Eutelsat)

Eva Berneke, generální ředitelka Eutelsat Group, uvedla: „EUTELSAT 36D je nyní na cestě k nahrazení EUTELSAT 36B na orbitální pozici 36° východně. Těšíme se na jeho uvedení do provozu v druhé polovině kalendářního roku 2024. Je to také příležitost posunout náš dlouhodobý vztah s Airbusem na další úroveň. Blahopřeji týmům Eutelsat Group, Airbus a SpaceX k dokončení dalšího úspěšného satelitního programu.“


obrázek

▲ Obr č. 6 - Předpokládané pokrytí ze satelitu Eutelsat 36D, steerable beam (směrovatelný paprsek) - příklad, Ku pásmo (mapa: Eutelsat)



vybrané technické parametry:


satelit: Eutelsat 36D
plánovaná pozice: 36°E
výrobce satelitu: Airbus
platforma: Eurostar Neo
počet fyzických transpondérů: 70
pásmo transpondérů: Ku
předpokládané pokrytí: Evropa, Euroasie, Ruská federace, střední a Jižní Afrika, oblast Asie (příklad)

redakce

komentáře čtenářů




Reklama




Vybrané články