Quantcast

Novinka v programování modulů a přijímačů

| Tisk

CAS Interface 2Zřejmě každý z majitelů moderních zařízení již řešil problém, jak aktualizovat firmware v dekódovacím modulu či receiveru s UCAS. Všechna doposud používaná řešení byla pro běžného uživatele satelitního receiveru vždy poměrně komplikovaná. Začátečník se do nich obvykle nikdy nepouští, neboť vždy hrozí trvalé zničení funkčního modulu či satelitního receiveru. Technika se dále vyvíjí. S ním i nezbytné přístroje a pomocná zařízení, která patří k výbavě fandů satelitního příjmu.

I na našem trhu se v blízké době objeví nové zařízení pod názvem CAS Interface 2, které přináší revoluci v programování modulů a přijímačů s integrovaným universálním modulem (UCAS).

Na první pohled CAS Interface 2 vzdáleně připomíná oblíbený programátor karet Infinity Phoenix USB. Zařízení CAS Interface 2 se totiž také připojuje k portu USB 1.1 nebo USB 2.0 Vašeho PC. Z toho důvodu není zapotřebí žádné externí napájení. Díky připojení k USB je zařízení "CAS Interface 2" velmi rychlé, dosahuje rychlosti až 12 Mbit za sekundu. Ovladače jsou dostupné pro všechny verze systému M$ Windows: Win 95, Win 98, Win ME, Win 2000 ale i Win XP.

Popis zařízení
Na předním panelu "CAS Interface 2" nalezneme PCMCIA konektor pro programování modulů, dále je zde i stavová dioda, která nám usnadní používání přístroje (signalizování provozu). Vzadu pak najdeme zásuvku USB pro propojení s USB PC.

Možnosti využití "CAS Interface 2"

Přijímače CAM a Sidsa
"CAS Interface 2" dokáže naprogramovat moduly Magic CAM a všechny CAMy Sidsa (tj. Magic CAM, Magic KIT, Axas, Universal, KID CAM, Matrix CAM, Matrix Reloaded CAM, Beta CAM atd). Díky "CAS Interface 2" bude přeprogramování modulu záležitostí malé chvilky - například když budete přehrávat modul Magic na Matrix Reloaded, potrvá to jen cca 4 minuty! Vedle modulů používá stejnou technologii (Sidsa) i několik receiverů (Nextwave, Mahattan, FortecStar, EXTREME, Digix a další), které se pak připojí plochým kabelem přes 20-ti pinový multifunkční výstup. Podporováno je rovněž programování Xilinx CPLD s 9526 a 9672.



Joker CAM Ice Crypt CAM atd.
Zřejmě největší revolucí je programování a přeprogramování čipu Atmel v Joker CAM nebo Ice Crypt CAM. Pomocí PCMCIA konektoru a doplňku pro staré CAS karty je možné programovat Joker CAM nebo ICE Crypt CAM. Přeprogramování Atmelu vede k opravě vadných Joker CAM nebo ICE Crypt CAM. Celé přeprogramování zabere přibližně 2 minuty.

DreamBox J-tag
Další inovací je Jtag pro Dremabox DM7000-S. CAS Interface 2 umožňuje obnovit zavaděč (loader) Vašeho Dreamboxu například i v případech, kdy po zablokování přístroje selžou všechny dostupné sw prostředky. Propojení s přístrojem se provede jednoduše pomocí 20-ti pinového víceúčelového výstupu Cas Interface2 přímo na konektor na základní desce DB.

ZÁVĚR
Zařízení "CAS Interface 2" přináší nové "možnosti" pro programování modulů a receiverů s vestavěným universálním modulem UCAS. Celé programování je velmi jednoduché a lze tímto výrobkem přeprogramovat např. Magic CAM na Matrix Reloaded pouze za několik málo minut. Pro srovnání - dříve používané postupy trvaly i několik desítek minut. Předností výrobku je velmi jednoduché ovládání a poměrně široké využití výrobku. "CAS Interface 2" dokáže s doplňkem naprogramovat i dekódovací karty. Na druhou stranu: se zařízením zatím nenaprogramujete jiné CAMy, které nejsou založeny na Sidsa a Skychipu. Podle informací výrobce (http://www.qalonia.com/cas-interface2.htm) se i na tomto pracuje a možná již příští hw, či pouze sw verze výrobku může obsahovat podporu pro další používané přístupové moduly. Na evropském trhu je Cas Interface nabizen předběžně za zhruba 80 Euro. V našich podmínkách počítejme zatím díky DPH, dovozním a celním nákladům s předběžnou cenou nad 4000 Kč.

redakce





Reklama




Vybrané články