Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Sietovana parabola

Chcel by som sa spytat na sietovane paraboly aku mate skusenost. Totiz u brata doslo pri silnom vetre k poskoveniu paraboly (posunute ohnisko)a rozmyslal som nahradit pôvodnu parabolu (zelezna 80 cm) za sietovanu nieco taketo:
http://www.saat.sk/index.php?main_page=product_info&cPath=100_124&products_id=254
Chcel som sa spytat ci su tieto paraboly odolnejsie proti vetru a ako je to z primom zo signalom ci treba ratat zo znizenim signalu.
Dakujem za vsetky odpovede :)

juro735i
Registrace: 1/2007
Příspěvků: 53
Odpověď v diskusním vlákně
 

Velmi si pohoršíš.

Parabola 65 cm jen v nouzi nejvyšší a nebude mít žádnou rezervu signálu na zhoršené počasí.
Když už budeš parabolu měnit, dej větší - alespoň 85 cm.
Velmi to oceníš, pokud používáš nějaký HD přijímač. Přenos HD signálu např. na 23E 12109 H těžko snáší zvýšení chybového datového toku, obrázek mrzne a rozpadá se. Větší parabolou si vytvoříš trochu rezervy signálu.

bob.r
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 907
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Sietovana parabola

pro odraz signálu musí být oka menší než 1/10 vlnové délky což pro Ku pásmo dělá dírky menší než 3 mm, navíc námraza na tomto sítě se vytváří rychleji a sníh pěchovaný větry drží lépe

můj názor NEPOMOŽEŠ SI

tonek
Registrace: 1/2009
Příspěvků: 6 117
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Sietovana parabola

Perforovaná parabola pro satelitní příjem je naprostý nesmysl. Aerodynamický odpor perforované plochy je závislý na rychlosti proudění vzduchu a poměru velikosti otvoru vůči pevnému materiálu mezi nimi. Od určité rychlosti větru se tak i perforovaná plocha jeví jako celistvá, a má stejný aerodynamický odpor jako neperforovaná. Její mechanická pevnost je však mnohem menší. Její použití je tedy nesmysl!!!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005
Příspěvků: 2 655
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Sietovana parabola

Dakujem za odpovede R^

juro735i
Registrace: 1/2007
Příspěvků: 53
Odpověď v diskusním vlákně
 

MaTToS

65Cm ALU Gibertini na motore , lokalita Bratislava, signal bez jedinej chyby v obraze, prijimac 2x Ariva100 HD + 1x opticum 4160x ,, 12109 no problem, predvcerom cely den snezilo a no problem .Opticum ukazuje silu 90% a kvalitu 82% , Ariva ukazuje silu 90% a kvalitu 78% , ked fakt husto snezilo tak opticum 90 / 78-76% , Ariva 90 / 71-72 ale obraz bez jedinej chyby takze by som si dovolil polemizovat o tom ako 65cm parabola je bez rezervy v zlom pocasi a myslim si ze kvoli prijmu skylinku a cslinku davat 85cm parabolu je trocha chore... ked to je spravne nastavene tak 65cm parabola bohate staci a to ani nehovorim kolko namrazy, snehu a ladu bol na tej parabole, pod LNBckom atd., stale bez jedineho problemu !!

MaTToS
Registrace: 11/2010
Příspěvků: 106
Odpověď v diskusním vlákně
 

MaTToS

Mimochodom LNB mam Silver Sky QUAD 0,1dB a 65cm staci bohate aspon teda ja nakupujem kvalitne gibertiny a je to male, s vetrom to nema problem, je to lahucke a este nikdo komu som taku parabolu instaloval sa na signal nikdy nestazoval .

MaTToS
Registrace: 11/2010
Příspěvků: 106
Odpověď v diskusním vlákně
 

To: Enik

No tak to bych ti tedy s mými nabitými zkušenostmi mohl spíše oponovat a spíše obhajuji perforovanou anténu /ostatně proč asi se opět po delší době začala opět vyrábět a je dražší ???/,mám dodnes na chatě 65 cm ofsetku od amstradu z r.1985 což je pokud se nemýlím rovných 25 let co se týče zisku a praktičnosti /odporu větru/ nedám na ni dospustit a zatím žádná podobná dokonce velmi drahé od technisatu rovněž 65 /kterou rovněž vlastním a leží mě na půdě/ se jí ziskem nevyrovná,osobně jsem je testoval před chalupou na zemi se stejným LNB a o poznání ještě lepší zisk vykazovala anténa od amstradu s tehdy dodaným LNB rovněž od Amstradu /tehdy jen 1,3dB/poněvadž byl ozařovač výrobcem max. přizpůsoben na což dnes výrobci zapomínají vzhledem k k výrobě LNB nižších šum.č. ale hlavně silnějšímu vyzařovanému výkonu evropských tr.Od té doby jsem instalovat nespočet antén 65 cm ale žádná se ji dosud nevyrovnala,jediné co jsem musel za tá léta udělat ,bylo natřít ji znovu homerite barvou poněvadž je vyrobená z FE proto drží stále svou formu.A na závěr chci jen podotknout že jakékoliv byt minimální nepřízpůsobení ozařovače především u těchto malých antén se dosti negativně projeví na snížení zisku,proto se doporučují raději 80cm antény a to právě s ohledem na nepřízpůsobení ozařovače.

DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100

DVB
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 1 285
Odpověď v diskusním vlákně
 

2: DVB

můžeš prosím hodit foto onoho vychvalovaného ozařovače ,
nebo aspoň popsat v čem se liší od všech běžných otatních?

tonek
Registrace: 1/2009
Příspěvků: 6 117
Odpověď v diskusním vlákně
 

tonek

hochu zlatý to je na velkou a širokou diskusi ale aspon všeobecně a ve zkratce každý výrobce sat. antén má defakto /tzv.výseč z kruhové paraboly/u ofsetek rúzné formy zakřivení prohlubně chcešli to zjednodušeně ,tím vzniká svým způsobem u jednotlivých výrobců jakýsi samostatný originál který ovše díky rúzně jinak vyzařovaným křivkám vyžaduje optimalizování onoho ozařovače /feedhornu/ktzerý je podotýkám u např. DX sat příjmu velmi důležité dodržet jinak se dá i pomocí nejlepšího LNB příjem signálu dosti negativně ovlivnit a poznal bys to v praxi nejlépe opět u nějaké malé 55 ofsetky a družici která vyzařuje na evropu nebo naší lokalitě slabší signál.Já mám např. doma na balkonu ofsetku 120 dovezenou ze států /obdoba Prodeline plast/dovezenou ještě za totáče 1985 u které byl dodán optimálně přizpůsobený ozařovač ke kterému je nutné použít tzv.přírubový LNB a tam když hodím místo něho jakýkoliv jiný LNB s ozařovačem třeba i s lepším šum. č. než je zmíněný přírubový tak mám úbytek signálu cca o 20-30 % taková je praxe a skutečnost.Pochopitelně díky dostatečně silnému signálu EU družic a nízkému š. č. LNB v dnešní době na tuto skutečnost není kladen příliš velký důraz a pokud se použije 80 ofsetka tak není co řešit to je druhá stránka mince proto si výrobci LNB s rozměry ozařovače nedělají vrásky na čelo.

DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100

DVB
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 1 285
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Sietovana parabola

hochu stříbrný

už jsem jednou viděl z rychlíku někde u Pardubic ofsetovou parabolu,samozřejmě že ozařovač hraje důležitou roli atd.
atd. Se s tebou o nic nepřu jen jsem se ptal zda to je ta anténa a zejména ozařovač kteréžto také pamatuju. A to jsi jaksi pominul

Jenom nevím proč když doporučuješ 80ky instaluješ 60ky!

pěkný zbytek neděle

...Od té doby jsem instalovat nespočet antén 65 cm ....
....proto se doporučují raději 80cm antény :-/

tonek
Registrace: 1/2009
Příspěvků: 6 117
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Sietovana parabola

Hm no asi jsis to mé první psaní dobře nepřečetl já tam nepíši že já doporučuji ale /proto se doporučují raději 80cm antény/ že to doporučují jiní především montéři sat antén nikoliv já,já např. ještě doma na balkoně používám 65 ofsetku na principu /Gregory/s další přídavnou anténkou nacházející se v ohnisku LNB ,samotné LNB je pak směrováno ozařovačem /ven/směrem k anténce kde je více soustředěné ohnisko a tím i větší výkon právě tato anténa je porovnatelná téměř s klasickou 80 ,jinak já pokud to není nutné preferuji jen a pouze 65 cm ofsetky a to vzhledem k menším rozměrům a tím i menšímu odporu větru především v horách.Jinak ti mohu samozřejmě poslat foto onoho ozařovače a dalšího mého arsenálu z počátečních dob které už dnes jsou v zapomenutí ale k tomu potřebuji tvou mail adresu.
Přeji rovněž hezký zbytek dne

DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100

DVB
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 1 285
 
Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra