Quantcast

Euronews začal testovat v turečtině

| Martin Vyleťal | tisk

Panevropský zpravodajský kanál Euronews dnes zahájil technické testy turecké jazykové mutace. Na satelitu Hot Bird 6 (13°E) byla u programu Euronews zapojena další audio stopa, která bude patřit programu Euronews v turečtině. Audio track obsahuje zkušební smyčku, která v anglickém a tureckém jazyce upozorňuje na novou jazykovou mutaci.

Euronews bude vysílat v turečtině od ledna 2010. Bude to v pořadí devátá jazyková verze. Tu bude zajišťovat turecká státní televize a rozhlas TRT (Turkish Radio Television).

Turecká verze Euronews bude vyráběna z Lyonu ve Francii. O chod verze se bude starat 20 až 30 stálých zaměstnanců, včetně 17 tureckých novinářů. Od počátku bude turecký Euronews dostupný pro cca 17 milionu tureckých domácností. Vedle satelitu program naladí tamní diváci v analogových a digitálních kabelových a terestrických sítí, IPTV či v mobilních sítích.

technické parametry:

• Hot Bird 6 (13°E), freq. 12,597 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S

Na evropském satelitním systému Astra (19,2°E) i Eurobird 1 (28,5°E) vysílá Euronews také. Zde zatím turecká audio stopa nebyla zapojena.

Euronews v současné době vysílá nyní v osmi jazycích - arabsky, anglicky, francouzsky, německy, italsky, španělsky, portugalsky a rusky.

Na pozici 13°E je u programu Euronews ještě jedna nová audio stopa, která napovídá, že kanál bude vysílat i v perštině.





Reklama




Vybrané články