Quantcast

Přeladění převaděčů ČT1 v Jablonném nad Orlicí

| redakce | tisk

Česká televize vychází vstříc divákům ze Světlé nad Sázavou a Jablonného nad Orlicí - v těchto městech přeladí digitálním vysíláním zarušené analogové převaděče ČT1 a prozatím je ponechá v provozu.

Na vysílači Pardubice - Krásné bylo na konci března 2010 zahájeno digitální zemské vysílání komerčních stanic v rámci sítě 2, které byl na tomto stanovišti Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ), respektive vládním nařízením o Technickém plánu přechodu (TPP) přidělen 39. kanál. Kontrolní měření nyní potvrdila předpoklad, že digitální signál sítě 1 z Krásného ruší analogové zemské vysílání ČT1 z převaděčů Jablonné nad Orlicí a Světlá nad Sázavou.

Česká televize tyto analogové vysílače malého výkonu přesto nevypne, naopak zajistí jejich dočasný provoz na náhradních kmitočtech. Analogový převaděč ČT1 v Jablonném nad Orlicí v Pardubickém kraji byl již ve středu 31. března 2010 přeladěn z původního 39. nově na 37. kanál. Analogový převaděč ČT1 ve Světlé nad Sázavou na Vysočině bude během čtvrtku 1. dubna 2010 přeladěn ze stávajícího 39. nově na 38. kanál.

Přeladění si ve stanovené dny vyžádalo, respektive vyžádá na obou analogových převaděčích krátkou výluku. Diváci přijímající ČT1 z analogových převaděčů Jablonné nad Orlicí nebo Světlá nad Sázavou musí po uvedených datech na svých přijímačích přeladit předvolby, na nichž mají první program České televize uložený. Není vyloučeno, že některé systémy individuálních a zejména společných televizních antén (STA) budou potřebovat zásah odborníka.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články