Quantcast

Spacecom přiznal problémy se satelitem Amos 5i

| redakce | tisk

Izraelský satelitní operátor Spacecom, který má právo na využívání důležité orbitální pozice pro Evropu a Afriku 17°E, přiznal vážné problémy s dočasným satelitem umístěným na této pozici.

Problémy začaly v době, kdy Spacecom v roce 2009 koupil satelit AsiaSat 2 asijského operátora AsiaSat za 45 milionů euro a přesunul jej na pozici 17°E.

9. srpna t.r. Spacecom na burze v Tel Avivu informoval, že satelit AsiaSat 2 (Amos 5i) má na palubě mnohem méně paliva, než se dříve myslelo. AsiaSat 2 měl pracovat okolo 13 let od zahájení provozu.

Ztráta družice Amos 5i ještě neznamená, že o využívání pozice 17°E Spacecom přijde. ITU satelitním operátorům obvykle poskytne 18 měsíců na vyřešení problémů. Doba se může za výjimečných okolností prodloužit až na 24 měsíců. Spacecom si může pronajmout nebo koupit jiný satelit a vyřešit stávající problém.

Spacecom plánuje na pozici 17°E vlastní nový satelit Amos 5, který bude vynesen až v polovině roku 2011. O rok později v roce 2012 bude vynesen satelit Amos 4, který bude vynesen neznámou nosnou raketou Falcon 9.

Spacecom dále plánuje satelit Amos 6.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články