Quantcast

Tip týdne: Oscarový týden na filmovém kanálu MGM

| redakce | tisk

Celkem šestnáct celovečerních snímků ověnčených čtyřiadvaceti cenami Akademie neboli Oscarem odvysílá tento týden filmový kanál MGM. Přehlídka nazvaná Oscarový týden přinese oceněná díla Žena v červeném, Elmer Gantry, Mafiáni, Návrat domů, Bullitův případ, Šumař na střeše, Dobrodružství Priscilly - královny pouště a další.

Navíc filmový magazín Big Screen představí profily umělců nominovaných v letošním ročníku cen Akademie, jehož vítězové si odnesou tento legendární symbol filmového průmyslu již tuto neděli. Mimochodem sošku Oscara navrhl před více než 80 lety umělecký šéf studií Metro-Goldwyn-Mayer. Filmový kanál MGM v Česku a na Slovensku zastupuje společnost Chello Central Europe, člen skupiny Liberty Global, Inc.

Burt Lancaster ztvárnil postavu kazatele s podivnou minulostí Elmera Gantryho (středa 23. února od 22.35) ve stejnojmenném dramatu natolik přesvědčivě, že získal cenu Akademie v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Snímek bodoval na slavnostním večeru ještě dvakrát, a to za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Shirley Jonesová) a nejlepší adaptovaný scénář (Richard Brooks)

Představitelem jedné z postav v kriminálním dramatu Mafiáni (sobota 26. února od 22.45) v režii Martina Scorseseho byl Joe Pesci, který si odnesl sošku Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Při ceremoniálu šel rovnou k věci: „Je to opravdová čest a výsada, děkuji.“ Tím se jeho řeč stala třetí nejkratší v historii Oscarů.

Rovnou tři sošky (nejlepší kamera, nejlepší hudba, nejlepší zvuk) získali umělci podílející se na muzikálu Šumař na střeše (neděle 27. února od 14.00). Jak bylo dosaženo „zemitosti“ obrazu? Kameraman Oswald Morris nasadil hnědou nylonovou punčochu jedné z dam na „place“ rovnou na objektiv.

Kompletní výčet snímků Oscarového týdne: Útěk v řetězech, Velká země, Žena v červeném, Sladká Irma, Bosonohá komtesa, Topkapi, Elmer Gantry, Nemocnice, Bullitův případ, Detektiv Shift, Cesta ke slávě, Návrat domů, Mafiáni, Šumař na střeše, Dobrodružství Priscilly - královny pouště, Beetlejuice.

zdroj: Chello





Reklama




Vybrané články