Quantcast

Duna TV, Duna HD a Duna II odstartovaly FTA na 9E

| redakce | tisk

Maďarská veřejnoprávní televize Magyar Televízió zahájila volné ( FTA) vysílání svých programů Duna TV, Duna II a Duna HD na satelitu Eurobird 9A (9°E). Rozšířila tím nabídku svých programů, které z této pozice již poskytuje.

Magyar Televízió (MTV) od 9.3.2011 ze satelitu Eurobird 9A poskytuje nově programy Duna TV v klasickém SD a HD rozlišení a také stanici Duna II. Všechny stanice vysílají bezplatně v rámci stávajícího DVB-S multiplexu Magyar Televízió na pozici 9°E, na kmitočtu 11,958 GHz, pol. V.

Z důvodu přidání dalších stanic do multiplexu došlo k poklesu konstantních video bit rate původních kanálů m2 v obrazových formátech SD/4:3, SD/16:9 a HD. U těchto kanálů M2 klesl datový tok videa ze cca 7 Mbit/s na cca 3,6 Mbit/s u SD verzí M2, resp. z cca 12,5 Mbit/s na cca 9,9 Mbit/s u M2 HD.

Nově zařazené kanály Duna TV a Duna II mají video bit rate 3,6 Mbit/s (stejný jako SD verze M2), Duna TV HD používá datový tok 9 Mbit/s.

technické parametry:

• Eurobird 9A (9°E), freq. 11,958 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA

Přidání kanálů Duna na freq. 11,958 GHz může být výsledkem tendru maďarské televize MTV na satelitní kapacitu. V takovém případě by skončilo volné vysílání stanic Duna na satelitu Thor 5 na pozici 0,8°W.

Pozice 9°E pro šíření stanic Duna TV, Duna II a Duna HD je zajímavá zejména z důvodu přítomnosti maďarské pay-tv platformy Hello HD. Připomeňme, že v minulosti se na pozici 9°E přesunul také druhý program maďarské veřejnoprávní televize M2, který původně vysílal na 13°E.





Reklama




Vybrané články