Quantcast

Satelity ST-2 a GSAT-8 vynesla Ariane 5

| redakce | tisk

20. května 2011 letem VAS202 nosné rakety Ariane 5 byly vyneseny dva satelity ST-2 a GSAT-8 pro Asii a Indii. Šlo o 44. let úspěšný let v řadě a devátý let během devíti měsíců. Další start Ariane 5 VA203 je naplánován na začátek července se satelity Astra 1N a BSAT 3C/JCSAT110R.

GSAT 8 při startu vážil 3150 kg. Družice bude sloužit na orbitální pozici 55°E pro potřeby Indie. Životnost satelitu se očekává 12 let.

GSAT-8 byl vynesen spolu s ST-2, která je určena pro satelitního operátora Satellite Ventures Pte Ltd, společný podnik firem Singapore Telecommunications Ltd (SingTel) a Chunghwa Telecom Company Ltd. Družice ST-2 nahradí satelit ST-1, který pracuje na orbitální pozici 88°E od roku 1998. ST-2 bude využíván v rámci společností Singapur Telecommunications Ltd (SingTel) a tchaj-wanské Chunghwa Telecom Company pro pevné a mobilní telefonní služby, hlasové a datové satelitní služby - zejména pro provozovatele TV stanic a společností v Asii a na Středním Východě.

ST-2 zhotovila společnost Mitsubishi Electric Corporation v Japonsku (Melco) s transpondéry v Ku a C pásmu. Satelit váží 5.090 kg.

Druhý satelit, který vynesla raketa Ariane 5 je GSAT-8. Je to v pořadí 14. indický satelit vynesený raketou Ariane během 30 let. GSAT-8 byl zhotoven indickou organizací pro vesmírný výzkum (ISRO). Satelit má 24 transpondérů v Ku pásmu pro DTH operátory v Indii. Vedle toho má GSAT-8 dvoukanálový systém Gagan pro pomoc v navigace letadel ve vzdušném prostoru Indie a sousedních zemích.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články