Quantcast

CS Link a Skylink vyřeší duplicitní signál TV Nova

| Martin Vyleťal | tisk

Diváci satelitních služeb CS Link a Skylink zřejmě budou brzy sledovat společný signál české komerční TV Nova. Obě platformy mají doposud vlastní distribuci, navíc klienti Skylink mají stále přístup k modulaci signálu programu od konkurenčního CS Linku od které původně chtěl provozovatel Skylinku odejít.

Který signál TV Nova zůstane? "Prozatím nebylo rozhodnuto, ale už se plán rýsuje," prozradil serveru parabola.cz Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec, provozující službu Skylink. "Počítám, že během dvou třech týdnů budeme vědět," dodává.

CS Link a Skylink mají od konce září společného vlastníka - lucemburskou mediální skupinu M77 Group, která má zájem zoptimalizovat kapacitu obou platforem. Jeden signál TV Nova bude proto odpojen, Který to bude?

"Pro tu Skylinkovou hovoří fakt, že je na transpondéru s již předělaným FEC na 5/6 (42 Mbps) a je uplinkován z Barrandova," řekl svůj názor webu parabola.cz Jaromír Glisník, šéf TradeTecu. "Ten CS Linkový by se, dle mého názoru, měl v budoucnu taky přeFECovat," domnívá se šéf TradeTecu.

"Ale možná se rozhodneme ho nechat jak je. Pak by to spíše ukazovalo na CS Linkovou Novu," doplnil Jaromír Glisník.

TV Nova se na pozici 23,5°E objevila v únoru 2007 tehdy v nabídce platformy CS Link od společnosti Gital. O několik měsíců později začala stejný signál využívat konkurenční platforma Trade and Technology / Skylink. Později došlo k přesunu programu TV Nova na nový kmitočet 12,070 GHz s cílem vytvořit satelitní multiplex TV Nova. Na podzim loňského roku chtěl původní vlastník CS Linku změnit FEC u této frekvence s cílem získat další kapacitu pro zařazení další stanice. Skylink se na základě těchto záměrů rozhodl spustit vlastní distribuci jedné z klíčových stanic. Se změnou vlastníka CS Linku se od původního záměru změny FEC upustilo.

Dvě modulace TV Nova v SD rozlišení na pozici 23,5°E není možné dlouhodobě ufinancovat. V obou případech náklady za šíření programu platí provozovatelé služeb CS Link a Skylink, které dnes mají stejného vlastníka - M77 Group.





Reklama




Vybrané články