Quantcast

Spor Eutelsatu s Arabsatem o frekvence

| redakce | tisk

V příštím roce bude vynesen nový telekomunikační satelit Eutelsat 25B pro francouzského satelitního operátora Eutelsat. Družice má pracovat na orbitální pozici 25,5°E a poskytovat služby pro země arabského světa.

Na blízké pozici 26°E již pracují tři satelity arabského satelitního operátora Arabsat - konkrétně Badr 4, Badr 5 a Badr 6. Jedná se o vytížené, moderní a velmi oblíbené družice u satelitních diváků.

Problémem je využití kmitočtů, které "vlastní" Írán. A tyto frekvence jsou součástí sporu mezi Arabsatem a Eutelsatem. Mezinárodní telekomunikační úřad ITU, který dohlíží na pravidla a předpisy, již rozhodl ve prospěch Íránu.

V únoru se na výstavě CabSat v Dubaji konala konference a také neformální setkání mezi Arabsatem a Eutelsatem a opět nebylo dosaženo žádné dohody. Podobně ani minulý týden ve Washingtonu DC.

"Definice toho, co je přijatelný kompromis se může lišit. Lidé, kteří znají fakta vědí, že íránské prohlášení bylo odtržené od reality," uvedl generální ředitel Eutelsatu Michel de Rosen na tiskové konferenci ve Washingtonu.

Khalid Balkheyour, CEO Arabsatu byl více opatrný s připraven na kompromis se zájmem o normální provoz v kosmu. CEO Arabsatu řekl, že Arabsat byl připraven se vzdát 50 procent sporných kmitočtů na základě návrhu ITU. "Eutelsat ale chce všechny frekvence," říká.

Čas mezitím utíká. Eutelsat 25B vynese Arianespace ve druhém kvartále příštího roku.

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články