Quantcast

Óčko za českou hudbu - 26 tisíc českých klipů za rok

| redakce | tiskobrázek k článku: Óčko za českou hudbu - 26 tisíc českých klipů za rok

České kapely se bouří. Vadí jim, že komerční média ignorují českou, zejména mladou a začínající hudbu. Akci Česko za český éter aktivně podporuje i česká hudební televize Óčko. Ve vysílání se objeví ještě více českých klipů, logo petice i krátká zdravice jejích propagátorů.

Jedním z iniciátorů petice Česko za český éter je kutnohorská pop-punková partička Rybičky 48. „Mezi českými kapelami to vře a je stále více těch, kteří se přidávají k naší petici Česko za český éter. Riskujem§úpůíáe tím, že nás i naše kamarády přestanou rádia hrát, ale chceme podpořit začínající mladé kapely a českou hudbu, protože pro mnohé z nich je český éter nedobytnou pevností, jež ovládají zcela jiné, komerční zájmy, než podpora české muziky,“ tvrdí rozhořčeně kytarista Rybiček Petr Lebeda. V tuto chvíli se k petici přidali i taková jména jako Divokej Bill, Tři Sestry či Airfair.

Česká hudební televize Óčko je však v řadě komerčních médií výjimkou. Českou mladou hudbu podporuje dlouhodobě a programově. Za kalendářní rok odvysílá Óčko víc jak 26 000 klipů českých a slovenských interpretů.

Politiku řady českých rádií opravdu nesdílíme. Pro Óčko je od začátku jeho vysílání důležité nejen komerční hledisko. Nechceme být jen jinak zabalený přehrávač cizích nebo dobře zavedených interpetů. Naším zájmem je české původní tvorbě pomáhat a žít s ní. Óčko totiž chce být opravdu mladé a aktuální. Ne pouze čekat a přebírat ty, kteří se hvězdami stali jinde,“ konstatuje ředitel TV Óčko Štěpán Wolde.

Na Óčku za 10 let jeho existence odstartovali skupiny a interpreti jako Ewa Farná, Mandrage, Xindl X, David Deyl a další.

Ve svém programovém schématu má TV Óčko několik pořadů zaměřených pouze na českou a slovenskou produkci - sérii koncertů Óčko stage, úspěšné CZ&SK, CZ&SK Retro a čtvrteční seriál RockTherapy. Navíc je partnerem soutěže, hledající nové hudební talenty Mercedes Benz Live Space.

Svou podporu petici Česko za český éter Óčko vyjádří, kromě vysílání záznamů koncertů tím, že po dobu dvou měsíců bude do svého playlistu zařazovat ještě více českých interpretů, které rádia nehrají nebo hrají jen v omezené míře.

zdroj: Óčko





Reklama




Vybrané články