Quantcast

ČTÚ: O časově omezené DVB-T2 testy požádaly ČRa

| Martin Vyleťal | tisk

Společnost České Radiokomunikace (ČRa) spustily před několika dny experimentální vysílání v normě DVB-T2 z vysílačů Praha - město a Plzeň - Krkavec. V obou případech se jedná o K50. Oprávnění k experimentu skončí na území hlavního města k 10.7.2013 a na Plzeňsku již 31.12.2012.

Vedle tohoto omezení může ČRa šířit televizní programy v DVB-T2 jen v pracovních dnech od 8:00 do 17:00 hodin. Ve zbývajícím čase se může šířit promo HD materiál Českých Radiokomunikací. Takové omezení přináší technický experiment o který ČRa požádaly ČTÚ.

"Je zřejmé, že technický experiment nemůže být koncipován jako pilotní projekt s podnikatelským záměrem, spojeným s co nejširším pokrytím signálem z hlediska území či času. Z povahy technického experimentu také vyplývá, že šíření signálu musí být ověřováno a měřeno. Je evidentní, že měření a ověřování signálu musí dělat pracovníci, kteří jsou zpravidla zaměstnáni v běžné pracovní době," popisuje webu parabola.cz František Malina, mluvčí ČTÚ (Český telekomunikační úřad).

"Je jistě možné tuto dobu dočasně upravit, v případě, že pořadatel experimentu doloží personální zajištění v jiné době, např. v nočních hodinách. Technický experiment, který je pouze na dobu určitou, by současně neměl u divácké veřejnosti vzbudit jakýkoliv pocit, že se jedná o řádné a pravidelné vysílání, na které by se měli vybavit. Platí také na rozdíl od někdy se objevujícího tvrzení, že experiment nepřejde automaticky v řádné, časově neomezené vysílání," vysvětluje Fr. Malina.

České Radiokomunikace (ČRa) měly zájem testovat DVB-T2 vysílá i v Brně a Ostravě. O kmitočty opět požádal ČTÚ. "Na technický experiment včetně testování SFN je rovněž nadbytečné přidělovat další velmi vzdálené velkoměstské lokality, které pro ověření SFN nemají smysl. Racionální by byl například test ve vybrané, řídce osídlené oblasti, či hornaté lokalitě apod., tedy v lokalitě geograficky specifické. Technický experiment by neměl ověřovat komerční hlediska," konstatuje František Malina z ČTÚ.

"V této souvislosti klade ČTÚ důraz na to, že příjemcům signálu ve vybraných oblastech musí být zřejmé, že jde o dočasný technický experiment. Při propagaci DVB-T2 musí být také řečeno, že pro příjem signálu standardu DVB-T2 musí být odpovídající typ přijímače," dodává.

ČTÚ normu DVB-T2 podporuje. "Co se týče DVB-T2 byl to právě ČTÚ, který k této problematice ustavil a vede technickou skupinu, a který zadal Českému metrolologickému institutu první experiment, technicky zajištěný Českými Radiokomunikacemi. ČTÚ rovněž za široké účasti odborníků připravuje implementaci parametrů DVB-T2 do D-Booku a je připraven technické experimenty maximálně podporovat," upozorňuje František Malina, mluvčí ČTÚ.

V pracovní době mohou diváci DVB-T2 sledovat vysílání ČT HD (ČT1 HD/ČT2 HD), ČT4 HD, Prima Family HD, Barrandov HD. V budoucnu by se zde měly objevit i SD programy Óčko a Euronews.





Reklama




Vybrané články